Η ταινία του 1965 «Υπάρχει και φιλότιμο» είναι μία από τις πλέον ενδεδειγμένες κωμωδίες για την προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Το αριστούργημα του Αλέκου Σακελλάριου, είναι μία από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες που καταπιάνεται με τα εκλογικά ήθη της χώρας μας, παρόλο που γράφτηκε σε μια δύσκολη πολιτικά περίοδο.

Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από τον υπουργό Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως, Ανδρέα Μαυρογιαλούρο (Λάμπρος Κωνσταντάρας), που είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εκλογές. Ο υπουργός πρόκειται να μεταβεί στο χωριό Πλατανιά της εκλογικής του περιφέρειας για να εγκαινιάσει ένα μαιευτήριο, που έγινε χάρις στις δικές του ενέργειές. Ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια της διαδρομής γίνεται αιτία να μάθει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του, που ουσιαστικά οφείλεται στις απάτες των άμεσων συνεργατών του, του ιδιαιτέρου γραμματέα του (Ανδρέας Ντούζος) και του κομματάρχη του Θόδωρου Γκρούεζα (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος).

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, παραιτείται από την κυβέρνηση και αποφασίζει να βάλει σε τάξη τουλάχιστον την οικογένειά του, τη χαρτοπαίχτρα γυναίκα του (Μέλπω Ζαρόκωστα) και την αδιόρθωτη κόρη του (Νίκη Λινάρδου). (με πληροφορίες SanSimera.gr).

Έτσι μέσα στο βόρβορο των σκανδάλων και της τοξικότητας που ζούμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο στην Ευρυτανία αλλά από ό,τι μαθαίνω και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο Μαυρογιαλούρος είναι η πιο κατάλληλη μορφή να μας δώσει μια ελπίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο και η είδηση ότι παραιτήθηκε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ιωάννης Θωμάς από τον Παλαμά Καρδίτσας που κατέβαινε στις εκλογές με τον Κ. Αγοραστό. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:

«ΔΗΛΩΝΩ σε όλους τους συμπολίτες μου , τους συνεργάτες μου ,τους φίλους μου, την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ μου από το ψηφοδέλτιο του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ” για τις περιφερειακές εκλογές του 2023 διότι μετά τα τραγικά συμβάντα που συνέβησαν στην Περιοχή της Καρδίτσας και κυρίως στον Δήμο Παλαμά, διαφωνώ απόλυτα με τον τρόπο διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με την στρατηγική που ακολούθησαν ο κ. Κώστας Αγοραστός και όλοι οι αιρετοί της παράταξης του. Την στρατηγική αυτή δεν θα την διευκολύνω. Η παρωδία της Περιφέρειας «έπνιξε» το Δήμο Παλαμά και σκότωσε και εξαθλίωσε τους συμπολίτες μου αφού άφησε τους περισσότερους χωρίς σπίτι, χωρίς χωράφια και χωρίς δουλειά. Δεν διανοούμαι μετά την απόλυτη καταστροφή που συντελέστηκε να ζητήσω την ψήφο των συμπολιτών μου στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας και μάλιστα με την παράταξη που με απογοήτευσε ακολουθώντας στρατηγικές που θέλουν να προφυλάξουν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και να αφανίσουν από το χάρτη τον τόπο μου. Ξεκαθαρίζω ότι η εμπλοκή μου στις επικείμενες εκλογές δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος αλλά προσφοράς. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη και δηλώνω ότι ΑΠΟΣΥΡΟΜΑΙ από την ως άνω υποψηφιότητα μου».

Τελικά, υπάρχει και φιλότιμο.