Σήμερα υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω των οποίων 36.500 άνεργοι θα βρουν δουλειά, ανακοίνωσε το πρωί μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και στο τέλος του ίδιου μήνα, όσοι επιλεγούν θα βρεθούν στις θέσεις τους.

«Είμαστε σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Σήμερα, επειδή εμπλέκονται πάρα πολλά υπουργεία, υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε περίπου 3 ώρες έχω συνάντηση με τον κ. Βρούτση. Θα συνυπογράψουμε, είναι και άλλοι συνάδελφοι που υπογράφουν. Έχει ολοκληρωθεί η δουλειά και από το υπουργείο Εργασίας και από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός, 36.500 περίπου δικαιούχων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Θα κάνουν τις αιτήσεις τους και ο ΟΑΕΔ μέσα στον μήνα Ιούνιο θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια που περιγράφει η ΚΥΑ», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι θα πάνε σε Δήμους, κυρίως σε Κοινωφελείς Οργανισμούς στα πλαίσια των Δήμων, σε άλλα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και ένας ορισμένος αριθμός θα συνδράμει και στο κοινωνικό έργο των Μητροπόλεων. Ένας αριθμός περίπου 1.000 ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνησε, επίσης, ποιοι δικαιούνται ακόμα την άδεια ειδικού σκοπού . «Τη δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, με παιδιά έως 15 ετών, τα οποία λόγω των ρυθμίσεων που ισχύουν, δεν μπορούν να πάνε κάθε μέρα στο σχολείο» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι λόγω της μη λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη δυνατότητα για γονείς παιδιών κάτω των 15 ετών να φεύγουν νωρίτερα από την εργασία τους για να μπορούν να τα παραλάβουν από το σχολείο.

Για τις καλοκαιρινές άδειες σε όσους γονείς έχουν εξαντλήσει τις ημέρες που δικαιούνται, στο πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού, τόνισε ότι θα υπάρξει μέριμνα.
Επίσης, για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, απάντησε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία, καθώς έχει συνυπολογιστεί από τους επιστήμονες ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να είναι απόλυτα συνεπή στα μέτρα. Ο υπουργός πρόσθεσε, δε, ότι έχει εξασφαλιστεί η καθαριότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας εμμένει σε πράγματα που έχουν ήδη ρυθμιστεί.

Ερωτηθείς ο κ. Θεοδωρικάκος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τις απέκλεισε κατηγορηματικά. «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και να κάνουμε τους Έλληνες πραγματικά αισιόδοξους. Με ρεαλιστικό τρόπο, με ενότητα, αλληλεγγύη και σχέδιο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία» είπε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε, εκ νέου, ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για μείωση μισθών στο δημόσιο. «Επειδή βλέπω όλο να έρχεται και να επανέρχεται, και είδα και ανακοινώσεις κομμάτων τις τελευταίες ημέρες, θέλω να σας πω πάρα πολύ κατηγορηματικά αυτό που είπε και ο συνάδελφός μου χθες, ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Σταϊκούρας: δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλω να είμαι πάρα πολύ κατηγορηματικός γιατί είδα και κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν το λάθος και να κάνουν επίσημες αναφορές σε κάτι τέτοιο.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην σημερινή επέτειο, από τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, πριν από ένα χρόνο: «Θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι σήμερα κλείνουμε 1 χρόνο από μια κρίσιμη και σπουδαία εκλογική και πολιτική αναμέτρηση. Σαν πέρυσι τέτοια μέρα ο ελληνικός λαός έδωσε μία μεγάλη νίκη στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Ευρωεκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για να προκηρύξει ο κ. Τσίπρας τότε τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και να υπάρξει μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και το αναφέρω αυτό γιατί θεωρώ ότι η σημερινή μέρα, η σημερινή επέτειος, σημαδεύει και εκπροσωπεί την απόφαση του ελληνικού λαού να βάλει τέλος σε μια εποχή τεχνητού διχασμού και σε μια εποχή λαϊκισμού. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία στον δρόμο μας», σημείωσε.

Πηγή: myota.gr