Οι καρποί της Ευρυτανίας που φέρνουν τα πρωτοβρόχια

‘Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια’, εκεί λίγο μετά την είσοδο του φθινοπώρου, τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, η Ευρυτανία ‘φοράει’ σιγά, σιγά τη ζακέτα της και το βράδυ θέλει πια την κουβερτούλα του για σκέπασμα… Οι ζεστές μέρες αποτελούν πια καλοκαιρινή ανάμνηση και έφτασε πια η εποχή που οι καρποφορία φθίνει, όπως φανερώνει και το όνομά της…

Στα Ευρυτανικά δάση και τα περιβόλια όμως ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα περίοδος με πολλούς καρπούς, παραδοσιακές ποικιλίες, superfoods, φυτά, βότανα, μανιτάρια και τόσα όλα…. Που κάνουν τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου, ένα ‘καρπερό’ μήνα για τον τόπο μας. Τους περισσότερους απ’ αυτούς τους καρπούς τους γνωρίζουμε, τους επιλέγουμε και εντάσσονται εδώ και πολλές γενεές στην τοπική γαστρονομία… Κάστανα, σταφύλια, καρύδια, κυδώνια, κράνια, βατόμουρα, σύκα, ρόδια, είναι μερικά απ’ αυτά που αγαπάμε και γεμίζουν τις κουζίνες μας.

Ποια είναι όμως τα κρυμμένα μυστικά τους που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι;

Κάστανα

τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη. Έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και πρωτεΐνη.

Σταφύλια

Η πιο ανθεκτική ποικιλία της Ευρυτανίας, αν και υπάρχουν πολλές, είναι το ονομαζόμενο «φράουλο», που μάλλον είναι αμερικάνικη ποικιλία και πρέπει να ήρθε στα ορεινά με το σχέδιο Μάρσαλ, μετά το ’50.

Καρύδια

Οι πολλοί θρεπτικοί αυτοί καρποί του φθινοπώρου χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή λαδιού κατά τα χρόνια της Κατοχής στις ορεινές περιοχές όπου υπήρχε έλλειψη ελαιόλαδου, αλλά όπως ήταν φυσικό ήταν σε περιορισμένες ποσότητες.

Κυδώνια

Βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη που βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα και του διαβήτη τύπου 2καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων.

Κράνια

Η Κρανιά και τα κράνα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και την εποχή του Ομήρου, με το όνομα «Κράνεια». Μάλιστα, δεν είναι ο μόνος που την μνημονεύει καθώς αναφορές υπάρχουν από τον Παυσανία, το Θεόφραστο και τον Ηρόδοτο, για το ανθεκτικό ξύλο και τους καρπούς της.

Βατόμουρα

Μπορούν να βοηθήσουν στη μυϊκή αποκατάσταση. Πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι τα βατόμουρα μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε γρηγορότερα μετά από μια σκληρή προπόνηση.Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the International Society of SportsNutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση smoothie βατόμουρου τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση επιταχύνει την περίοδο ανάρρωσης.

Σύκα

Η συκιά είναι από τα αρχαιότερα δέντρα που καλλιέργησε ο άνθρωπος (7000 π.Χ. στην Ιεριχώ) και  το πρώτο δέντρο που αναφέρεται στην Βίβλο, εξ ου και το φύλλο συκής των πρωτοπλάστων. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. και αποτέλεσαν βασικό τρόφιμο στην παραδοσιακή τους διατροφή. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές συνήθιζαν να καταναλώνουν σύκα για να ενδυναμώσουν τον οργανισμό τους.

Ρόδια

Καταπολεμά την παχυσαρκία. Ένα ποτήρι χυμού από ρόδι την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο QueenMargaret, στο Εδιμβούργο, έδιναν καθημερινά για τρεις εβδομάδες σε εθελοντές συμπλήρωμα ροδιού που περιείχε τη φλούδα και τους σπόρους του φρούτου.