Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο γηράσκων πληθυσμός τόσο της Ευρώπης όσο και παγκοσμίως είναι ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα του 21ου αιώνα. Μάλιστα, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να φτάσει στο 1,5 δισεκατομμύριο μέχρι το 2050.

Στα του οίκου μας, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, μετά τη Ιταλία, με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων άνω των 65 ετών, με ποσοστό 22,3% το 2020. Και από αυτούς, περισσότερα από 730.000 άτομα Τρίτης Ηλικίας ζουν μόνα τους. Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόση μοναξιά μπορεί να νιώθουν;

Σκεφτείτε επίσης πόσο μπορεί να επλήγη η ψυχική – αλλά και σωματική – τους υγεία την περίοδο της πανδημίας, καθώς έπρεπε να μείνουν σε απομόνωση για τη δική τους προστασία από τον κορωνοϊό. Για τη δική τους ασφάλεια και διατήρηση της υγείας τους, τους ζητήθηκε να διακόψουν τις κοινωνικές συναναστροφές ή να τις περιορίσουν στο ελάχιστο. Για μήνες ολόκληρους δε μπορούσαν να αγκαλιάσουν τα δικά τους άτομα, δε μπορούσαν να απολαύσουν την καθημερινότητά τους, η οποία μπορεί να περιλάμβανε ακόμη και κάτι πολύ απλό, όπως μια βόλτα στη γειτονιά ή τον συνήθη καφέ με έναν φίλο.

Πάνω στο θέμα αυτό επικεντρώνεται και η νέα συνεργασία της NN Hellas, με το Ινστιτούτο Prolepsis για το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία. Η NN Hellas, η οποία έχει πάντα ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ανθρώπινη υγεία αλλά και οδηγό τις αξίες της «Νοιαζόμαστε, Είμαστε Ξεκάθαροι, Δεσμευόμαστε», συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη αυτής της δράσης για την καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην Τρίτη Ηλικία.

Τι είναι το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία

Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της ΚΕΔΕ- βασίζεται στον εθελοντισμό και λειτουργεί υποστηρικτικά για την ευάλωτη ομάδα των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, καταπολεμώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και δημιουργώντας δεσμούς φιλίας μέσα από την ανθρώπινη επαφή.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα, σε συνέχεια του ερευνητικού έργου σε θέματα προληπτικής ιατρικής και των πολυετών δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, με στόχο να καταπολεμήσει την μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων μέσω της ανθρώπινης επαφής και της δημιουργίας δεσμών φιλίας, αλλά και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους, να αναδείξει τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και να ενισχύσει τον εθελοντισμό στη χώρα μας, ειδικότερα ανάμεσα στα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Η NN Hellas συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Prolepsis στο πρόγραμμα αυτό και καλύπτει την υποστήριξη της Τηλεφωνικής Γραμμής για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία – 210 6101300. Άτομα άνω των 65 ετών που βιώνουν μοναξιά, μπορούν να καλούν στη γραμμή, προκειμένου να μοιράζονται όσα νιώθουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Παράλληλα, καλύπτει την εκπαίδευση και εποπτεία των εθελοντών, που συνδέονται με άτομα Τρίτης Ηλικίας με στόχο την ανάπτυξη δεσμών «φιλίας», ενώ εθελοντές – στελέχη της εταιρείας επικοινωνούν τηλεφωνικά με μοναχικά άτομα σε εβδομαδιαία βάση, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα εταιρικού εθελοντισμού.

Η NN Hellas, πάντα δίπλα στον άνθρωπο ακόμη και όταν υπάρχουν περιορισμοί, δίνει έμφαση στην υγεία, την πρόληψη και την ασφάλεια γιατί η ζωή είναι πιο όμορφη όταν φροντίζεις για τους γύρω σου.

(Πηγή:Bestnews.gr)