Μαρμελάδες του τόπου μας στην γαστρονομική κορυφή της Ευρώπης

2 βραβεία για την ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η ΕΥΡΥΤΗ’ στα Μεσογειακά Βραβεία

Τα προϊόντα της Ευρυτανίας για μια ακόμη φορά βραβεύονται και αποδεικνύουν ότι η γαστρονομία του τόπου μας έχει πολλά να πει στην παγκόσμια αγορά!

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ‘Η Ευρύτη’ με έδρα το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, έλαβε δύο σημαντικά βραβεία στο διαγωνισμό Mediterranean Taste Awards που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το περασμένο διάστημα, για δύο ξεχωριστά προϊόντα που παράγει στο εργαστήριό της.

Χρυσό και ασημένιο τα βραβεία της ‘Ευρύτης’

Η ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η Ευρύτη’ με τα μόλις τέσσερα χρόνια ύπαρξής της και λειτουργίας της, έχει κερδίσει το κοινό με τις παραδοσιακές συνταγές των γλυκών της, αλλά κυρίως με τις πρωτότυπες συνταγές σε μαρμελάδες, αλείμματα, τσάτνει και πολλά άλλα προϊόντα που συνδυάζουν τους καρπούς της Ευρυτανικής γης κατευθείαν από το δάσος ή το χωράφι μαζί με αρωματικά βότανα και δίνουν μοναδικό αποτέλεσμα.

Μια τέτοια μαρμελάδα της Ευρύτης κατέκτησε το χρυσό βραβείο στα Mediterranean Taste Awards στο Λονδίνο. Πρόκειται για τη μαρμελάδα «Βερίκοκο – Ιβίσκο – Άγρια μέντα» που με την ντελικάτη γεύση της και το μοναδικό της άρωμα κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτών και την ανέδειξαν ‘χρυσή’ ανάμεσα σε δεκάδες άλλα προϊόντα από ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αυτό που ξεχώρισε στην γευσιγνωστική αξιολόγηση των τεσσάρων ομάδων σεφ, οι οποίοι έκριναν προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, ήταν εκτός της πολυεπίπεδης γεύσης της, το γεγονός ότι η άγρια μέντα συλλέγεται από την φύση της Ευρυτανίας και πρόσφερε μοναδικά αρώματα κλεισμένα στο βαζάκι της ΕΥΡΥΤΗΣ. Το προϊόν βρίσκεται ήδη στη διαδικασία των πιστοποιήσεων για εξαγωγή.

Τη δεύτερη διάκριση έλαβε ‘Η Ευρύτη’ για το Τσάτνει (γλυκόξινη μαρμελάδα) Κάστανο Στιφάδο, μια συνταγή εμπνευσμένη στην παραδοσιακή Ευρυτανική συνταγή στιφάδο με κάστανα. Μια μοναδική, τοπική, αλλά και άκρως Ελληνική γεύση που έλαβε το ασημένιο βραβείο σε μια κατηγορία με πάρα πολύ μεγάλο ανταγωνισμό μιας και τα τσάτνει έχουν παράδοση στην Αγγλία ως συνοδευτικά τυριών, αλλαντικών και κρεάτων, μιας και τα γευστικά Αγραφιώτικα κάστανα έκαναν την διαφορά στην γαστρονομική αξιολόγηση.

Ο διαγωνισμός

Η ιδέα των Mediterranean Taste Awards βασίζεται σε ένα απλό και ξεκάθαρο όραμα, το οποίο είναι η διάδοση των πλεονεκτημάτων και των αξιών της μεσογειακής διατροφής, μέσω της ανακάλυψης και της προώθησης των πιο καινοτόμων, λαμπρών και μοναδικών σε γεύση διατροφικών δημιουργιών.
Οι διοργανωτές είναι ισχυροί υποστηρικτές της ιδέας ότι τα μεσογειακά τρόφιμα και ποτά δεν έχουν όρια και η αποστολή τους είναι να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βρούν τους παραγωγούς εκείνους που δημιουργούν με πάθος μοναδικά σε γεύση βρώσιμα προϊόντα με συστατικά κορυφαίας ποιότητας και να τα παρουσιάσουν στη διατροφική κοινότητα μέσω μιας διαφανούς και αξιόπιστης διαδικασίας αξιολόγησης.
Τα Mediterranean Taste Awards με τη συμμετοχή 1250+ εμπορικών σημάτων τροφίμων και ποτών και πάνω από 760 βραβευμένων εμπορικών σημάτων, πραγματοποίησαν τα τέταρτα Mediterranean Taste Awards 2022, όπου βραβεύτηκε και η ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η Ευρύτη’.

Η διαδικασία αξιολόγησης

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από κορυφαίους επιστήμονες τροφίμων και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας τροφίμων – ποτών και γαστρονομίας. Η διαδικασία αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εμπορικών σημάτων για τα Mediterranean Taste Awards 2022 βασίστηκε σε μια υβριδική δομή, που σημαίνει ότι όλα τα δείγματα τροφίμων αξιολογούνται τόσο εντός όσο και εξ αποστάσεως από τους σεφ τους και άλλους εξειδικευμένους επαγγελματίες με βαθιά εμπειρία στη βιομηχανία τροφίμων.
Η εσωτερική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το Λονδίνο και το Βερολίνο σε μικρές ομάδες που θα συντονίζονται από τον επικεφαλής της ομάδας και η τελική βαθμολογία θα συγκεντρωθεί και θα οργανωθεί μέσω της ιδιόκτητης, σύγχρονης πλατφόρμας αξιολόγησης και συστήματος βαθμολόγησης.

Τα δείγματα τροφίμων και ποτών παρουσιάστηκαν στους κριτές για τυφλή γευσιγνωσία χωρίς εμπορικό σήμα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μεθοδολογία αξιολόγησης των δειγμάτων τροφίμων και ποτών είναι αξιόπιστη, διαφανής και αμερόληπτη. Ακολούθησαν δύο ακόμη διαφορετικά επίπεδα τυφλής αξιολόγησης, εκτός από την κανονική γευσιγνωσία. Διασταυρούμενη γευσιγνωσία δειγμάτων σε δεύτερη ομάδα κριτών και επανάληψη του ίδιου δείγματος από την ίδια ομάδα κριτών που πραγματοποίησε την πρώτη γευσιγνωσία. Οι κριτές δεν γνώριζαν εκ των προτέρων την εμπορική ονομασία του προϊόντος ή και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες και η μέθοδος βαθμολόγησης γίνεται με ασφάλεια μέσω της διαδικτυακής ιδιόκτητης πλατφόρμας αξιολόγησης, όπου κάθε κριτής αποστέλλει τη δική του βαθμολογία για κάθε αξιολογούμενο προϊόν.

ΚοινΣεπ ‘Η Ευρύτη’

Η ομάδα που γύρισε στην Ευρυτανία για να δημιουργήσει

‘Η ΕΥΡΥΤΗ’ είναι η μοναδική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της Ευρυτανίας στον τομέα της μεταποίησης και παραγωγής τοπικών προϊόντων. Τα μέλη της μοιράζονται μεταξύ Αγράφων και Καρπενησίου και συνεργάζεται με ένα δίκτυο 50 μικροπαραγωγών στο νομό και σε όμορους νομούς. Το εργαστήριό της με την φιλοσοφία της οικοτεχνίας στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας είναι η ‘καρδιά’ ολόκληρης της παραγωγής της διατηρώντας παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, πάντα με έμπνευση από την Ευρυτανία.

Η ΚοινΣεπ ‘Η Ευρύτη’ αποτελείται από νέους ανθρώπους που πίστεψαν στην παραγωγική αποκέντρωση και επέστρεψαν στην ορεινή Ευρυτανία, άλλοι στο Καρπενήσι και άλλοι στα χωριά των Αγράφων, για να ζήσουν και να δημιουργήσουν, με γνώμονα πάντα την παράδοση αιώνων αλλά και με τη θέληση να δώσουν νέα πνοή στο γνώριμο και το παλιό.

Οι σκοποί της ‘Ευρύτης’ είναι η διατήρηση και ανάδειξη παραδοσιακής γαστρονομίας, η αναβίωση και διατήρηση τοπικών παραδόσεων και εθίμων, η ανάπτυξη πολιτισμικών γεφυρωμάτων της Ευρυτανίας με άλλους νομούς & χώρες, η διαγενεακή και πολυπολιτισμική συμφιλίωση, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας, η σύνδεση πολιτισμικών στοιχείων με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης με πυρήνα την αειφορία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου γεωργίας και κτηνοτροφίας, με έμφαση στην ανάπτυξη βιολογικών μορφών της, η διατήρηση παραδοσιακών μορφών καλλιέργειας και παραδοσιακών προϊόντων και η προαγωγή της κοινωνικής ωφέλειας μέσω του εθελοντισμού.

Που θα τη βρείτε

Στο φυσικό της κατάστημα ‘‘Και στην κορφή Κανέλα’’ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού, καθημερινά 09:00 – 24:00.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.evriti-megalohorio.gr για αποστολές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μεγάλο Xωριό, τ. (+30) 2237 041441, κ. 6976435283

facebook : evriti megalo horio | instagram: evriti_megalohorio

E- mail: evriti.megalohorio@gmail.com

E- shop: www.evriti-megalohorio.gr