Η καλύτερη πανελλαδικά τοπική εφημερίδα στα Regional Media Awards

‘Χρυσή’ και η στήλη του Ευρυτάνα της Εβδομάδας

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Για δεύτερη συνεχή φορά Ο Ευρυτανικός Παλμός λαμβάνει μέρος στον πανελλαδικό διαγωνισμό των τοπικών μέσων ενημέρωσης και βραβεύεται!

Πρώτη φορά που συμμετείχαμε στο θεσμό των βραβείων Regional Media Awards ήταν το 2019, όπου η εφημερίδα μας βραβεύτηκε με το Ασημένιο Βραβείο, ως δεύτερη καλύτερη τοπική εφημερίδα στην Ελλάδα. Μετά από δύο χρόνια μη πραγματοποίησης των βραβείων λόγω της παγκόσμιας πανδημίας covid19 που έπληξε και τη χώρα μας, φέτος τα βραβεία επανήλθαν δυναμικά, δίνοντας πάλι το στίγμα των περιφερειακών ΜΜΕ από ολόκληρη τη χώρα.

Φέτος Ο Ευρυτανικός Παλμός, που δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να εξελίσσεται και να αναβαθμίζει τόσο το περιεχόμενο όσο και την αισθητική του, ακόμη και μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας, έλαβε για δεύτερη χρονιά μέρος με δύο συμμετοχές αυτή τη φορά και βραβεύτηκε και στις δύο με το Χρυσό Βραβείο!

Η πρώτη κατηγορία στην οποία καταθέσαμε υποψηφιότητα ήταν για το γενικό περιεχόμενο και στήσιμο της εφημερίδας με τίτλο «Στο σύνολό της η καλύτερη περιφερειακή Εφημερίδα – Best Overall Editorial Presence/ Εφημερίδες», όπου αποσπάσαμε την πρωτιά ανάμεσα σε όλες τις περιφερειακές εφημερίδες της χώρας, παίρνοντας το Χρυσό Βραβείο!

Η δεύτερη κατηγορία στην οποία καταθέσαμε υποψηφιότητα και λάβαμε πάλι το πρώτο – Χρυσό Βραβείο έχει τον τίτλο: «ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗΛΗ – Best Editorial – Column – Reporting/ Εφημερίδες/ Περιοδικά», όπου υποψήφια στήλη δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον πολύ επιτυχημένο «Ευρυτάνα της Εβδομάδας» που έχει αγαπηθεί από όλους!

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι διοργανωτές, το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών αναδεικνύει ολόκληρη την Περιφέρεια τη μεγάλη νικήτρια των βραβείων!

Η τελετή απονομής των Regional Media Awards 2021, των βραβείων για τα πιο καινοτόμα Περιφερειακά και Τοπικά Μέσα διοργάνωσε η εταιρεία BOUSSIAS, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου το βράδυ, στο Radisson Blu Park, στην Αθήνα. Δυστυχώς εξαιτίας των εσωτερικών κανονισμών της διοργάνωσης για τον περιορισμό της πανδημίας, η συντακτική ομάδα του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην βραδιά απονομής.

Τις κορυφαίες διακρίσεις της χρονιάς απέσπασαν: – Regional Press of the Year, η Εφημερίδα “Ο Χρόνος” – Regional Radio Station of the Year, το MAX 100,2 XANIA – Regional TV Channel of the Year, το IONIAN TV και το STAR Κεντρικής Ελλάδας – Regional Digital Medium of the Year, το tvstar.gr

Αντίστοιχα, Gold awards σε free press, ραδιόφωνο και τηλεοπτικά περιφερειακά κανάλια απέσπασαν τα: grtraveller free press, inTOWN Chania Free Press Magazine, xtypos.gr, Καλοκαίρι Στο Νότο – Be A Platsourista, Ρυθμός Λάρισας 98,8, Venus FM 105,1, ENA Channel, ENA Channel – VIDEOTEX, Istros Production και Cyclades24.

Η κριτική Επιτροπή

Τις υποψηφιότητες αξιολόγησε Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από 23 καταξιωμένα στελέχη, υπό την προεδρία της Δημοσιογράφου και Πρόεδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Σάγιας Τσαουσίδου. Στην Τελετή Απονομής παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, αναγνωρίζοντας τόσο τη συμβολή του θεσμού των Regional Media Awards, όσο και τα προβλήματα, προκλήσεις και αιτήματα, θεσμικά και οικονομικά, των Περιφερειακών Μέσων.

Η Πρόεδρος των Regional Media Awards δήλωσε σχετικά: «Ο περιφερειακός Τύπος πρέπει να στηριχθεί. Η τοπική εφημερίδα όπως και τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα για τους κατοίκους της περιφέρειας. Θα πρέπει λοιπόν να ασχοληθούμε περισσότερο με την ενίσχυσή τους προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Στην σημερινή εποχή που όλα μα όλα περνάνε μέσα από το διαδίκτυο, οι δημοσιογράφοι –οι περισσότεροι και ιδιοκτήτες των Μέσων αυτών- προσπαθούν με νύχια και με δόντια να συντηρηθούν με τις όποιες καταχωρήσεις φιλοξενούν στα φύλλα τους. Η τοπική κοινωνία θέλει και ενδιαφέρεται να μάθει για το τι συμβαίνει στην περιοχή της και όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Διαβάζει τον τοπικό τύπο, ακούει το τοπικό ραδιόφωνο και αναζητά τις ιστοσελίδες που ασχολούνται με την περιοχή τους. Αυτά τα νέα τους ενδιαφέρουν. Αυτά που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της ζωής τους. Ένας νέος δρόμος, μία παλιά γέφυρα που συντηρήθηκε, τα έργα αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου είναι μερικά από αυτά που θέλουν να γνωρίζουν και αναζητούν. Τα βραβεία για τον περιφερειακό τύπο είναι η ελάχιστη επιβράβευση για το έργο που επιτελούν, ενημερώνοντας καθημερινά και με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας τους πολίτες. Με σεβασμό στην αλήθεια και στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ, τα τοπικά Μέσα υπηρετούν πιστά την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Η στήριξή τους από την επίσημη Πολιτεία είναι επιβεβλημένη και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, δίνει μάχη για να το πετύχει. Πιστεύουμε στην προσπάθεια των συναδέλφων μας και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε στον δύσκολο και καθημερινό αγώνα επιβίωσης των ΜΜΕ που υπηρετούν. Συγχαρητήρια και στην εταιρεία Boussias που διοργανώνει με επιτυχία αυτά και άλλα πολλά βραβεία δίνοντας αξία στην προσπάθεια των ανθρώπων που αξίζει να τιμηθούν».

Η Ιστορία μας

Η τιμή που μας έκανε η επιτροπή με τη διπλή ‘χρυσή’ βράβευσή μας, είναι πολύ μεγάλη και αντικατοπτρίζει τη σκληρή και αδιάκοπη δουλειά της ισχυρής ομάδας του Ευρυτανικού Παλμού.

Η δύναμη όμως του Παλμού μας, δεν θα υπήρχε αν δεν είχε την τεράστια αγάπη και στήριξη όλων των αναγνωστών μας που γίνονται κάθε εβδομάδα κοινωνοί των ειδήσεων, των χαρών, των προβλημάτων και των προβληματισμών μας για την αγαπημένη μας Ευρυτανία και τους ανθρώπους της.

Αξίζει λοιπόν, να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην αρχή και την πορεία μας.

‘Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ’ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2001 και εκδίδεται αδιαλείπτως έως σήμερα, κάθε εβδομάδα εδώ και 20 χρόνια, με έδρα πάντα στο Δήμο Αγράφων. Από τον Αύγουστο του 2016 έως και σήμερα, στο ‘τιμόνι’ της έκδοσης και της διεύθυνσής του, βρίσκονται δύο νέες γυναίκες, οι οποίες με νέα ματιά για την τοπική ενημέρωση, άλλαξαν ριζικά την αρχισυνταξία και το περιεχόμενο, αλλά και ολόκληρη την ‘φιλοσοφία’ της εφημερίδας δημιουργώντας νέα δομή, νέο λογότυπο, νέο layout,ανανεωμένη εκτύπωση και ιστοσελίδα, καθώς και μια πιο πολυτελή και προσεγμένη παραγωγή. Τον Οκτώβριο του 2019 ‘Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ’ κέρδισε το SILVERAWARD ’19 REGIONAL MEDIA, ως 2η καλύτερη εφημερίδα επαρχιακού τύπου της χώρας, παίρνοντας ακόμα μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στις νέες βάσεις του.

Όραμα

‘Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ’, αρχικά δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανάγκη ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού της Ευρυτανίας. Από το 2016 και έπειτα όμως, αυτή η ανάγκη μεγάλωσε με στόχο την ενημέρωση όλων των Ευρυτάνων, όπου αυτοί και αν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και των απόδημων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Παράλληλα εκτός από τις βασικές αρχές της αντικειμενικότητας και της ελευθεροτυπίας, γεννήθηκαν οι ανάγκες για μεγαλύτερη πολυφωνία και εξωστρέφεια, στοιχεία πολύ σημαντικά για την ενημέρωση των πολιτών ενός τόσο απομονωμένου τόπου όπως η Ευρυτανία. Πυρήνας όλης αυτής της προσπάθειας, η εστίαση στα προβλήματα και στις προκλήσεις του νομού, ενός μικρού τόπου στην ‘καρδιά’ της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που αντιμετωπίζει έντονα τα προβλήματα της ερήμωσης, της ανεργίας, της ραγδαίας αύξησης του γεροντικού πληθυσμού.

Έτσι λοιπόν δομήθηκε και υλοποιείται μέχρι σήμερα ένα όραμα. Να υπάρχει μια εφημερίδα ‘Για σκεπτόμενους αναγνώστες’, όπως εξάλλου είναι και το μότο της εφημερίδας, οι οποίοι μέσα από την πένα και την έρευνα της εφημερίδας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κριτική τους σκέψη σε σχέση με την είδηση. Θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και ζητήματα που καθορίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης του νομού, βρίσκονται εβδομαδιαία στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής ύλης της εφημερίδας.

Βασικό στοιχείο στην αρχισυνταξία είναι ότι ισομοιράστηκε ορθά το περιεχόμενο της εφημερίδας δίνοντας την απαραίτητη έμφαση στα -παραμελημένα μέχρι τότε – Άγραφα, με στόχο η ενημέρωση να μην είναι μονόπλευρη και να μην σταματάει στην πόλη του Καρπενησίου, ως πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας. Η ενημέρωση μέσα από τον Ευρυτανικό Παλμό έγινε από ‘Καρπενησιώτικη’, ‘Ευρυτανική’, με σταθερές αρχισυντακτικά σε κάθε κυκλοφορία από δυο (τώρα πια τρεις) σελίδες για κάθε δήμο της Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου και τον Δήμο Αγράφων.

Μια νέα ματιά στα πράγματα από νέους ανθρώπους, διατηρώντας την ιστορική μνήμη και αναδεικνύοντας τον τοπικό πολιτισμό, σε συνεργασία με ευρυτανικούς συλλόγους και φορείς. Δόθηκε βήμα σε όλα τα κόμματα και τους πολίτες, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς και ταυτότητες. Ακούγονται όλες οι απόψεις και επικοινωνούνται τα νέα κάθε γωνιάς της Ευρυτανίας, οι ομορφιές της, ο πολιτισμός της (ήθη, έθιμα, αγαθά, άνθρωποι, μνημεία, ιστορικές μνήμες)σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Τα θέματα που απασχόλησαν έντονα την παγκόσμια ειδησεογραφία το 2021: η πανδημία, το κίνημα metoo και η κλιματική αλλαγή, είχαν ήδη προσεγγιστεί και αναδειχτεί ειδησεογραφικά σε τοπικό επίπεδο το 2019-2020 από τον Ευρυτανικό Παλμό και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας (est. 1979) και τα προγράμματα ενδυνάμωσης και ενημέρωσης των γυναικών που έγιναν σε συνεργασία.

‘Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ’ είναι ένας ‘ζωντανός οργανισμός’, που προσπαθεί αδιάκοπα να εργάζεται με επαγγελματισμό, που συναντά την ευαισθησία για τους πολίτες, την αγάπη για τον τόπο μας και το ρεπορτάζ γίνεται πάντα με γνώμονα το ήθος, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό.

Προκλήσεις

Η απόφαση να εκδίδεις μια εβδομαδιαία εφημερίδα από τα Άγραφα, που πρέπει να φτάσει σε κάθε άκρη της ορεινής και δύσβατης Ευρυτανίας, είναι από μόνη της μια πρόκληση. Δυσκολίες στο οδικό δίκτυο, με δεκάδες χιλιομέτρων με χωματόδρομο, απομόνωση τηλεπικοινωνιών σε πολλά χωριά των Αγράφων και σχεδόν ανύπαρκτο internet στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου, περιγράφουν το σκηνικό του εβδομαδιαίου εγχειρήματος της κυκλοφορίας της εφημερίδας, που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει με άθλο.

Η απόφαση να παραμείνει η έδρα στον Δήμο των Αγράφων και μάλιστα σε ένα μικρό χωρίο του, συνεπάγονταν μια σειρά από καθημερινές προκλήσεις, που έπρεπε να ξεπερνιούνται με επιμονή και υπομονή, αλλά δεν είναι καθόλου τυχαία. Το Λημέρι Αγράφων, είναι ένας ιστορικός τόπος, ορμητήριο του θρυλικού προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη, με 150 μόνιμους κατοίκους, και εκεί αποφασίστηκε ότι θα είναι η έδρα της έκδοσης. Ο λόγος της απόφασης αυτής συνειδητός, προκειμένου να στηριχτούν τα Άγραφα και μάλιστα στην πιο δύσκολη εποχή της ερήμωσής τους.

Μεγάλη πρόκληση και η αλλαγή του προφίλ της εφημερίδας και η εξέλιξή της σε ένα σύγχρονο έντυπο, προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης των ολοένα και περισσότερων αναγνωστών μας, αλλά και της εποχής μας. Τέλος κατορθώσαμε να έχουμε παράλληλα με μια επιτυχημένη έκδοση, μια επιτυχημένη επιχείρηση, με οικονομική αυτάρκεια, σημαντική για να έχει ένα έντυπο ελευθεροτυπία.

Τι άλλο μένει να πούμε;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ!