Η επιστολή Λερογιάννη και τα αναπάντητα ερωτήματα

Τι απαντά ο Δήμος Καρπενησίου

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες από την είδηση που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η τσιμεντένια κατασκευή της πύλης του Α’ Γυμνασίου – ΓΕΛ Καρπενησίου, η οποία έχει αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης εδώ και εβδομάδες, καθώς και ολόκληρο το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου και της Βασικής Βιβλιοθήκης δεν έχουν οικοδομική άδεια. Την είδηση ανέδειξε πολίτης, ο οποίος ανήρτησε το έγγραφο της απάντησης από υπηρεσία του Δήμου, η οποία ενημερώνει ότι στην αντίστοιχη ερώτηση, εάν δηλαδή υπάρχει οικοδομική άδεια, η απάντηση είναι αρνητική. Η κοινωνία του Καρπενησίου θορυβήθηκε και η αντιπολίτευση ανέλαβε δράση, ερευνώντας το θέμα, όπως η ίδια αναφέρει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, μετά την παραπάνω απάντηση της Πολεοδομίας, έγινε καταγγελία για τις αυθαίρετες κατασκευές και την Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020, ορίστηκε υπάλληλος να τις καταγράψει.

Οι αυθαιρεσίες είναι 

  • Η κατασκευή της εισόδου
  • Τα τοιχία αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα
  • Ολόκληρη η προσθήκη του κυλικείου

Πέραν αυτών, θα κριθεί αυθαίρετο και το κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου. Παλιά κατασκευή η οποία, επίσης, στερείται οικοδομικής αδείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της κατασκευής δεν ακολουθήθηκε πιστά η μελέτη σε αρκετά σημεία του έργου. Πχ, η σκάλα εισόδου που οδηγεί στον προαύλιο χώρο από την κεντρική είσοδο δεν έχει γίνει σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εξαίρεση από την κατασκευή της στάσης εκτός του σχολείου που θα επιβιβάζονταν οι μαθητές στα σχολικά λεωφορεία, γιατί δεν έφτασαν τα χρήματα που προϋπολογίστηκαν.

Η επιστολή Λερογιάννη και τα αναπάντητα ερωτήματα

Με μια ανοιχτή επιστολή του, ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Αλλαγή Πορείας 2020» και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρπενησίου, κ. Δημήτρης Λερογιάννης, απευθύνει ευθεία ερωτήματα προς το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη για την αισθητική και λειτουργική ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Α’ Γυμνασίου-Γενικού Λυκείου – Βασικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου. Στην επιστολή του ο κ. Λερογιάννης, παραθέτει στοιχεία και δεδομένα για την κατασκευή της ανάπλασης του αύλειου χώρου, τα οποία χρήζουν απάντησης και όπως ο ίδιος τονίζει ελπίζει να είναι μεμονωμένο ατόπημα κι όχι πάγια τακτική της δημοτικής αρχής.  Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Πριν μερικές εβδομάδες, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αισθητική της εισόδου του σχολικού συγκροτήματος Α’ Γυμνασίου-ΓΕΛ Καρπενησίου και κατά πόσο αυτή “δένει” αρμονικά με το ιστορικής σημασίας, για την πόλη μας, πετρόχτιστο σχολικό κτίριο. Το συγκεκριμένο θέμα πήρε σοβαρές διαστάσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων, με την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας να μην αποδέχεται αισθητικά το αποτέλεσμα των εργασιών και να ζητά επίμονα την απομάκρυνση της εισόδου.

Σαν παράταξη μπήκαμε σε μια διαδικασία αναζήτησης για να διευκρινίσουμε το λόγο που φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα και αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η προβλεπόμενη. Κι ο λόγος είναι απλός. Αν είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη οδός, κάποιες (αν όχι όλες) από τις αυθαιρεσίες που κατασκευάστηκαν θα είχαν αποτραπεί.

Αρχικά διαπιστώσαμε ότι η μελέτη της ανάπλασης δεν είχε εγκριθεί, από την αρμόδια Αρχιτεκτονική επιτροπή (ΕΠΑΕ) μιας και το έργο αφορούσε σε ειδικό κτίριο (σχολείο).

Εν συνεχεία, ζητήσαμε την άποψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, το οποίο αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του κράτους. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι δεν είχε κληθεί ποτέ να εκφράσει την άποψη του για το συγκεκριμένο έργο. Οπότε αδυνατεί να αποφανθεί αν έχουν υπάρξει οι απαιτούμενες εγκρίσεις και θεωρήσεις.

Η απάντηση της Ν.Ε. Τ.Ε.Ε. Ευρυτανίας μας οδήγησε στην Υπηρεσία Δόμησης. Από την οποία λάβαμε αρνητική απάντηση για το αν οι επεμβάσεις συνοδεύονται με τις κατάλληλες οικοδομικές άδειες. Συγκεκριμένα η Υπηρεσία μας ενημέρωσε αυτολεξεί “…σας γνωρίζουμε ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα αρχεία της υπηρεσίας μας, δεν έχει εκδοθεί Οικοδομική άδεια ή Έγκριση, που να αφορά στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου”!!!

Η έκπληξη μας ήταν τεράστια.

Ένα έργο προϋπολογισμού 2.5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου να κατασκευάζεται χωρίς την έκδοση καμίας οικοδομικής άδειας! Χωρίς τη συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου! Χωρίς την έγκριση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής!

Ένα έργο που αναφέρεται σε μαθητές να κατασκευάζεται με άγνωστες προδιαγραφές. Να μην έχουν κατατεθεί στατικές μελέτες για κατασκευές όπως πρόβολοι 5 μέτρων, τοιχία αντιστήριξης, κυλικεία και να αποτελεί ένα εν δυνάμει επικίνδυνο έργο.

Ένα έργο 2.5 εκατομμυρίων ευρώ να αφήνεται απροστάτευτο στην οποιαδήποτε καταγγελία κάποιου ευσυνείδητου πολίτη προς την αρμόδια Υπηρεσία. Καταγγελία με την οποία να επιτυγχάνεται άμεση παύση εργασιών, απλήρωτους λογαριασμούς προς την εταιρεία κατασκευής. Και τον κύριο του έργου, τον Δήμο Καρπενησίου, να τρέχει να νομιμοποιήσει (αν υπάρχει η δυνατότητα) τις αυθαιρεσίες, επιβαρύνοντας επιπλέον τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Συγκεντρώνοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα προς τον δήμαρχο Καρπενησίου:

Για ποιο λόγο δεν ακολουθήθηκε, ούτε υποτυπωδώς, καμία διαδικασία;

Για ποιο λόγο θέτουμε σε κίνδυνο τους μαθητές μας;

Για ποιο λόγο αδιαφορούμε για την άποψη του τεχνικού κλάδου του νομού για ένα τόσο σοβαρό έργο;

Για ποιο λόγο επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου με περιττά έξοδα;

Ως παράταξη θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί μια πάγια τακτική, αλλά ένα ατόπημα. Γιατί αν δεν συμβαίνει αυτό, ο τρόπος αντιμετώπισης του συγκεκριμένου έργου, αγγίζει τα όρια της ασυδοσίας.

Τέλος, ευελπιστούμε να είναι το τελευταίο ατόπημα της δημοτικής αρχής και δηλώνουμε παρών με οποιαδήποτε μέσα μπορούμε να συνεισφέρουμε στις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο δήμο μας».

Τι απαντά ο Δήμαρχος Καρπενησίου

Σε επικοινωνία μας με το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη σχετικά με το θέμα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη του Καρπενησίου ως προς τη μη χορήγηση οικοδομικής άδειας στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΓΕΛ Καρπενησίου ο ίδιος δήλωσε «Το έργο εκτελείται σύμφωνα με την μελέτη που έχει εκπονηθεί και το έργο προχωρά και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%».