Χωρίς πυροσβεστική κάλυψη η Δυτική Ευρυτανία

4821

Χωρίς πυροσβεστική κάλυψη  η Δυτική Ευρυτανία, μετά την επίσημη πλέον παραδοχή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, περί αδυναμίας έναρξης λειτουργίας και στελέχωσης πυροσβεστικού κλιμακίου.


Σκληρή απάντηση από την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών

Συγκεκριμένα,

Στις 7-3-2016 η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών έστειλε επιστολή στον Αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε:
«Στο Νομό Ευρυτανίας η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει την έδρα της στο Καρπενήσι στην είσοδο του Νομού. Στη Δυτική Ευρυτανία δεν υπάρχει καμία υπηρεσία πυρόσβεσης και απουσιάζει εξ ολοκλήρου η πυροπροστασία. Η μεγάλη απόσταση από το Καρπενήσι και οι δυσπρόσιτοι δρόμοι αφήνουν παντελώς ακάλυπτη τη Δυτική Ευρυτανία». 

Στην απάντησή του, με εντολή αρχηγού ο Συντονιστής Υποστήριξης Σωτήριος Τερζούδης Υποστράτηγος Π.Σ., κάνει γνωστό τον αντιπυρικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής και για το πυροσβεστικό κλιμάκιο αναφέρει ότι:

«Το ΠΚ Γρανίτσας έχει ιδρυθεί δυνάμει της υπ.αρ. 23804 Φ.101 ΚΥΑ. Ωστόσο, η αδυναμία έναρξης λειτουργίας και στελέχωσης του Π.Κ. Γρανίτσας, οφείλεται σε αντικειμενικές συνθήκες της τρέχουσας χρονικής περιόδου για το Πυροσβεστικό Σώμα».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών αναφέρει:

1.Μετά και την επίσημη παραδοχή του Αρχηγείου του πυροσβεστικού σώματος, ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Ευρυτανίας, συνεχίζει να παραμένει χωρίς κανέναν πυροσβέστη, χωρίς  κανένα πυροσβεστικό όχημα. Η παραδοχή αυτή, δεν τιμά κανένα και ειδικότερα αυτούς που κάνουν τον αντιπυρικό σχεδιασμό της περιοχής μας.

2.Για την ίδια περίπου έκταση, δίπλα από την Δυτική Ευρυτανία  υπάρχουν 3 πυροσβεστικές δομές και συγκεκριμένα, η πυροσβεστική υπηρεσία στο Καρπενήσι, στη Μακρακώμη και πυροσβεστικό κλιμάκιο στη Φουρνά. Είναι ολοφάνερο ότι ο σχεδιασμός της αντιπυρικής προστασίας έγινε σε προγενέστερες εποχές και με άλλα κριτήρια. Στη Φθιώτιδα σε οκτώ πόλεις, έχει  οκτώ πυροσβεστικές υπηρεσίες.

  1. Ζητάμε όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας, να γίνουν και για την Δυτική Ευρυτανία. Να αξιολογηθεί ο χρόνος και η αποτελεσματικότητα του αντιπυρικού σχεδιασμού και να δοθεί στη δημοσιότητα ο πραγματικός χρόνος μετάβασης από το Καρπενήσι στα απομακρυσμένα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας π.χ. στα Κέδρα.
  2. Για την παντελώς ανεπαρκή πυροπροστασία μιας ευαίσθητης περιοχής, με μεγάλη δασοκάλυψη και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος όπως είναι η Δυτική Ευρυτανία, υπάρχουν ευθύνες. Ευχόμαστε να μην αναζητηθούν ποτέ.