Ενεργειακά αυτόνομο το Καρπενήσι

Νίκος Σουλιώτης

‘Παράγουμε ό,τι καταναλώνουμε’

Το μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας αλλά και του κόστους καλούνται να αντιμετωπίσουν το φετινό χειμώνα όλοι οι Δήμοι της χώρας με την Ευρώπη να προειδοποιεί για διακοπές σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Το ζήτημα αποτελεί ‘πονοκέφαλο’ και για τους δύο Δήμους της Ευρυτανίας μιας και πρόκειται για ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές με πολύ υψηλές ανάγκες σε ενέργεια κυρίως για θέρμανση και μετακίνηση. Οι τιμές της κιλοβατώρας είναι στα ύψη και η ενεργειακή ανεπάρκεια φαίνεται ότι θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα τους χειμερινούς μήνες.

Αισιόδοξα όμως φαίνεται να είναι τα πράγματα για το Δήμο Καρπενησίου, ο οποίος έχει καταφέρει να προχωρήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μαζί με τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας με το Δήμο Μακρακώμης, έχει δώσει λύση στο γενικότερο πρόβλημα της ενέργειας, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Το γενικό πλαίσιο

Στο γενικό πλαίσιο της όλης προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας, ο Δήμος Καρπενησίου μιλά για ενεργειακή αυτονομία και κέρδος για το Δήμο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Το μεγάλο στοίχημα για το Δήμο είναι να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων αλλά και της ενεργειακής κοινότητας που θα αποφέρουν τεράστια κέρδη στα ταμεία του Δήμου. Ενδεικτικά από την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου με φωτοβολταϊκά πάνελ θα παράγει ο Δήμος περίπου ισχύ 300 KW, από τα φωτοβολταϊκά στον Όρχο οχημάτων του Δήμου θα παράγεται ισχύς 1MW, ενώ από την Ενεργειακή Κοινότητα στην οποία έχει ήδη παραχωρηθεί οικόπεδο θα παράγεται ισχύς 5 MW. Ο γενικότερος στόχος του Δήμου είναι με τα έργα αυτά να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των κτιρίων του Δήμου και να παρέχουν δωρεάν ρεύμα σε 200 άπορους δημότες.    

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου στον Ευρυτανικό Παλμό

Αναλυτικά τα έργα

Για το θέμα της ενεργειακής κρίσης αλλά και για τα έργα που έχει ήδη δρομολογήσει ο Δήμος Καρπενησίου, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, μιλά αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό τονίζοντας ότι ο Δήμος Καρπενησίου κατακτά το μέλλον με προνοητικότητα, ταχύτητα και σεβασμό στον περιβάλλον.

Η καλύτερη απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης είναι η θωράκιση του δήμου με έργα που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μας αναφέρει ο κ. Σουλιώτης.

«Ο Δήμος Καρπενησίου πολύ έγκαιρα και με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος είχε  προχωρήσει αρχικά σε μελέτες και στην συνέχεια στην αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή έργων που εξοικονομούν καταναλώσεις και κυρίως που παράγουν ενέργεια.

Αναλυτικά τα έργα

Συγκεκριμένα από το 2018 ο Δήμος έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες του 2ου Γυμνασίου και του 3ου Δημοτικού σχολείου.

Επίσης ολοκλήρωσε την μελέτη, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση μέσα από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ύψους 1.450.000 ευρώ και δημοπράτησε την εγκατάσταση φωτοβολταικών στην στέγη του κολυμβητηρίου. Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση και ξεκινούν οι εργασίες. Με την ολοκλήρωση του έργου το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου θα μειωθεί κατά 60%.

Μέσα από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του ΥΠΕΣ, μετά την σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης εξασφάλισε χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW σε χώρο που παραχωρήθηκε από το δασαρχείο, δημοπράτησε το έργο, υπογράφεται η σύμβαση και ξεκινούν οι εργασίες μέσα στο 2022. Παράλληλα μέσα από το ίδιο έργο θα αντικατασταθούν όλα τα αντλιοστάσια με καινούργια που θα καταναλώνουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Τέλος από τον περασμένο Νοέμβριο και πριν την ενεργειακή κρίση, ο Δήμος μαζί με τον Δήμο Μακρακώμης προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας. Σήμερα η ενεργειακή κοινότητα Καρπενησίου Μακρακώμης, που είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα, έχει συσταθεί, έχει εκλεγεί το  διοικητικό της συμβούλιο και προχωράει για την υλοποίηση των έργων. Συγκεκριμένα με την βοήθεια του Δασαρχείου Καρπενησίου έχει βρεθεί η έκταση που θα εγκατασταθεί ο φωτοβολταικός σταθμός ισχύος 5 MW, έχουν γίνει οι συζητήσεις με την ΔΕΗ για την δυνατότητα παραλαβής της παραγόμενης  ενέργειας και προχωράμε στην σύνταξη του φακέλου για την αδειοδότηση.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω δρομολογημένων έργων, ο Δήμος θα παράγει μόνος το ρεύμα που θα καταναλώνει και επιπλέον θα προσφέρει δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτους δημότες, ενώ θα έχουν την δυνατότητα επιχειρήσεις και ιδιώτες να εξασφαλίσουν πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Με ρεαλισμό και συνεργασίες, έγκαιρα και αποτελεσματικά θωρακίζουμε τον δήμο και τους δημότες γιατί όλη αυτή η προσπάθεια, όλα αυτά τα έργα, θα εξασφαλίσουν τους πόρους για περισσότερα έργα και μείωση των δημοτικών τελών, κάτι που αφορά όλους.

Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά αλλά είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σκληρά για να πετύχουμε».