Τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της 1ης Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Δράσης

Με χιλιάδες πεταμένα σκουπίδια στις πλευρές του κεντρικού οδικού άξονα αλλά και στην είσοδο του Καρπενησίου από Λαμία, εξακολουθούμε να καλωσορίζουμε τους επισκέπτες στην Ευρυτανία. Μάλιστα, οι επισκέπτες του Καρπενησίου ήταν αρκετοί αυτό το Σαββατοκύριακο που πέρασε μιας και μετά από πάρα πολλούς μήνες επετράπη η μετακίνηση από νομό σε νομό και πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν την καταπράσινη και ‘καθαρή’ Ευρυτανία για οργανωμένες ή μεμονωμένες εκδρομές.

Η καθαρότητα του φυσικού περιβάλλοντος του νομού μας, άλλωστε αποτελεί και το βασικότερο ίσως στοιχείο πάνω στο οποίο στηρίζονται όλες οι διαφημιστικές καμπάνιες και η τουριστική προβολή της Περιφέρειας και των δύο Δήμων του νομού. Ο επισκέπτης λοιπόν που επιλέγει τον τόπο μας για να χαρεί ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον, το πρώτο πράγμα που αντικρίζει είναι τα άπειρα πεταμένα σκουπίδια στις άκρες των δρόμων ή σε σημεία στάσης και ξεκούρασης.

Ένα μήνα πριν, ‘Ο Ευρυτανικός Παλμός’ στο κεντρικό άρθρο του φύλλου 950 με τίτλο «Με σκουπιδότοπο καλωσορίζουμε τους επισκέπτες στην Ευρυτανία», ανέδειξε το πρόβλημα με εκτενές φωτορεπορτάζ από διάφορα σημεία στην περιοχή από την είσοδο στη Σήραγγα ‘Παύλος Μπακογιάννης’ μέχρι και τον Προυσό, όπου τα σκουπίδια όχι μόνο ήταν εμφανή αλλά πολλές φορές και συγκεντρωμένα σε σημεία ή ακόμη και πεταμένα στον Καρπενησιώτη ποταμό.

Οι τοπικές αρχές παρόλο που φάνηκε να θορυβούνται από την έκταση του προβλήματος που ανέδειξε το ρεπορτάζ μας, ένα μήνα μετά και στην έναρξη της πολυαναμενόμενης ελεύθερης μετακίνησης εντός της χώρας και επίσκεψης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, δεν προχώρησαν σε μαζικό καθαρισμό του τόπου και στην επίλυση του θέματος. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει ο όγκος σκουπιδιών που μάζεψε η εθελοντική ομάδα της 1ηςΠεριβαλλοντικής Δράσης Καθαρισμού.

Με μεγάλη επιτυχία η 1η Περιβαλλοντική Δράση στο Καρπενήσι

Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η 1η Περιβαλλοντική Δράση για τον καθαρισμό των Δασών αλλά και πολυσύχναστων σημείων στην Ευρυτανία, όπου παρατηρείται μόλυνση του περιβάλλοντος από σκουπίδια και πλαστικά, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής 16 Μαΐου 2021, ομάδα εθελοντών από Καρπενήσι και Άγραφα, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Πειραϊκής Πατραϊκής στη νότια πλευρά του Καρπενησίου, με στόχο να μαζέψουν σε πρώτη φάση όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια από τις πλευρές του κεντρικού οδικού άξονα, με σημείο εκκίνησης τον κόμβο της Πειραϊκής Πατραϊκής έως το 10ο χλμ. Καρπενησίου- Προυσού.

Εξοπλισμένοι με μάσκες, γάντια, σακούλες σκουπιδιών και φυσικά τα ειδικά γιλέκα υψηλής διακριτότητας, οι εθελόντριες και οι εθελοντές που συμμετείχαν από όλο το νομό, με τους Αγραφιώτες να αριθμούν όσοι και οι Καρπενησιώτες, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 35 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών των 40 λίτρων η καθεμία σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, σύνολο δηλαδή 1.400 λίτρα σκουπίδια.

Στο τέλος οι σακούλες με τα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν στο σημείο εκκίνησης, στον κόμβο της Πειραϊκής, απ’ όπου τα συνέλλεξε το επόμενο πρωί ο Δήμος Καρπενησίου, μετά από ειδοποίηση των διοργανωτών.

Η πρωτοβουλία για τη Δράση, η διοργάνωση και η κάλυψη των εξόδων της, ανήκει στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Η Ευρύτη», με έδρα το Μεγάλο Χωριό του Δήμου Καρπενησίου, αλλά με μέλη και δράση σε ολόκληρη την Ευρυτανία. Χορηγός Επικοινωνίας ήταν ο Ευρυτανικός Παλμός, ενώ τη Δράση υποστήριξε και ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας.

Αξίζει να σημειωθεί η συγκινητική αντίδραση και υποστήριξη διερχόμενων πολιτών και επισκεπτών που συναντώντας τους εθελοντές στο δρόμο επικροτούσαν την προσπάθεια και πολλοί εξ αυτών βοήθησαν στην τελική συλλογή των σακουλών από τα διάφορα σημεία κατά μήκος του δρόμου προς το σημείο συγκέντρωσης. 

Τι σκουπίδια πετάμε στο δρόμο

Κατά κοινή ομολογία των εθελοντών που συμμετείχαν στην 1η Περιβαλλοντική Δράση καθαρισμού, τα σκουπίδια που βρέθηκαν στις άκρες του δρόμου είναι τα αναμενόμενα. Το βασικότερο σκουπίδι – εύρημα είναι τα πεταμένα πλαστικά μπουκάλια νερού που συνήθως ήταν μισογεμάτα. Ακολουθούν τα πλαστικά και χάρτινα ποτήρια από καφέ, σακούλες και σακουλάκια από σνακ και έτοιμα γεύματα, μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών και μπίρας, πακέτα τσιγάρων, άδεια πακέτα από αντιμικροβιακά μαντηλάκια και μάσκες μιας χρήσης και πολλά άλλα σκουπίδια σε μικρότερη συχνότητα. Εντύπωση προκάλεσε στους εθελοντές το γεγονός ότι σε κεντρικό σημείο βρήκαν ακόμη και γλάστρες πεταμένες, πεντόλιτρα μπουκάλια από υγρά καύσιμα αλλά και ολόκληρες μεγάλες σακούλες συσκευασίας.

Τα πιο βρώμικα σημεία

Εντύπωση προκαλούν τα σημεία που μαζεύτηκαν τα πιο πολλά σκουπίδια. Αρκετά μεγάλος ήταν ο όγκος των σκουπιδιών στην ευρύτερη περιοχή πριν από τη διασταύρωση Μικρού- Μεγάλου Χωριού. Ο μεγαλύτερος όμως όγκος σκουπιδιών περισυλλέγη πολύ κοντά στο Καρπενήσι, στην περιοχή από το σημείο εκκίνησης της Δράσης. Οι εθελοντές της περιοχής αυτής μάζεψαν πάνω από 16 σακούλες σκουπιδιών!

Χαρακτηριστικό ήταν το συμπέρασμα της όλης δράσης ότι στην πλειοψηφία τους τα σκουπίδια πετιούνται και από ντόπιους και όχι μόνο από επισκέπτες της περιοχής, μιας και τα περισσότερα ποτήρια και συσκευασίες τροφίμων είναι από τοπικά καταστήματα που δύσκολα όμως μπορεί να εντοπίσει και να προτιμήσει κάποιος επισκέπτης που δεν γνωρίζει την πόλη.

Πρέπει να τονίσουμε επίσης, ότι η πυκνή βλάστηση και τα ψηλά χόρτα που έχουν φυτρώσει παραπλεύρως του οδικού δικτύου, εμπόδισαν τον σε βάθος καθαρισμό των σημείων και στην αρχή του Φθινοπώρου η αλλαγή του σκηνικού θα αποκαλύψει ακόμη μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών που ήταν θαμμένα κάτω από τη βλάστηση της άνοιξης.

Οι ευθύνες

Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο άρθρο του Ευρυτανικού Παλμού για το συγκεκριμένο θέμα, η ευθύνη για τον καθαρισμό κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα, ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στην προκειμένη περίπτωση υπεύθυνη είναι η ΠΕ Ευρυτανίας, η οποία μέσα στο διάστημα του ενός μήνα που μεσολάβησε από το προηγούμενο άρθρο δεν προχώρησε σε κάποιο καθαρισμό, γεγονός που αποδεικνύουν τόσο ο όγκος των σκουπιδιών όσο και τα σημάδια πολυκαιρισμένης παραμονής τους στα διάφορα σημεία του δρόμου. Βέβαια, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, έδειξε ενδιαφέρον για το ζήτημα μετά την ανάδειξή του την προηγούμενη φορά, επισημαίνοντας ότι θα αποστείλει συνεργεία καθαρισμού στα σημεία.

Οι προτάσεις των διοργανωτών

Αμέσως μετά την 1η Περιβαλλοντική Δράση Καθαρισμού στο Καρπενήσι, τα μέλη της διοργανώτριας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Η Ευρύτη», απέστειλαν επιστολή προς κάθε αρμόδια αρχή, συμπεριλαμβανομένης της πλέον αρμόδιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Αντιπεριφέρειας ΠΕ Ευρυτανίας και των Δημάρχων Καρπενησίου και Αγράφων, παρουσιάζοντας τη δράση με αναλυτικά στοιχεία και όλα τα ονόματα των εθελοντών. Στην επιστολή αυτή, επίσης, η ΚΟΙΝΣΕΠ «Η Ευρύτη» αναπτύσσει διεξοδικά τις προτάσεις της προκειμένου να καλλιεργηθεί η οικολογική συνείδηση των πολιτών αλλά και να αποφευχθεί παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον. Η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και κάδων απορριμμάτων σε κομβικά σημεία είναι κάποιες από αυτές.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της 1ης Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Δράσης, διοργανωτές και εθελοντές έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο καθαρισμό στα Άγραφα* αυτή τη φορά, αλλά και μια σειρά τέτοιων δράσεων όλο το καλοκαίρι, προκειμένου να γίνει η Ευρυτανία πραγματικά ο καθαρότερος νομός της Ελλάδας που τόσο περηφανευόμαστε.

*Η ημερομηνία και ο τόπος θα ανακοινωθούν σύντομα από τους διοργανωτές.

Συγκινητική αντίδραση και υποστήριξη διερχόμενων πολιτών που βοήθησαν στην τελική συλλογή των σακουλών από τα διάφορα σημεία κατά μήκος του δρόμου προς το σημείο συγκέντρωσης
Τμήμα από τις συγκεντρωμένες σακούλες στον κόμβο της Πειραϊκής – Πατραϊκής
ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, που ανέδειξε το πρόβλημα ακριβώς ένα μήνα πριν