Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ έχει «παγώσει» στην Ευρώπη εν μέσω της αύξησης της ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής από πολιτικούς σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, όπως ανέφερε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Η Βρετανία, η Ιταλία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται στις χώρες που βρέθηκαν χαμηλά στην φετινή κατάταξη “Ουράνιο Τόξο-Ευρώπη”, την οποία συντάσσει η ILGA-Europe, η οποία επισημαίνει ότι οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει εξαιτίας της αυξανόμενης πόλωσης σε σχέση με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

«Έχει σημειωθεί μια ξεκάθαρη πολιτική οπισθοδρόμηση σε πολλές χώρες και όχι μόνο σε αυτές που γίνονται είδηση, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ίδρυμα Thomson Reuters η Εβελίν Παραντί, εκτελεστική διευθύντρια της ILGA-Europe, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης ομπρέλας, που εκπροσωπεί τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη.

Υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν η Ουγγαρία δεν συμπεριέλαβε στο Σύνταγμά της τους γάμους ομοφύλων, ουσιαστικά απαγορεύοντας τις υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλους και την αναγνώριση των τρανσεξουαλικών ατόμων, συχνά περιγράφοντας την ομοφυλοφιλία ως ελάττωμα.

Στην Πολωνία, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν γίνει σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους συντηρητικούς και στους φιλελεύθερους θρησκευτικούς κύκλους υπογραμμίζοντας αυτό που η Παραντί περιέγραψε ως “αυξανόμενη πολιτική πόλωση” σε πολλές χώρες.

«Γίνεται όλο και δυσκολότερη η κινητοποίηση σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. Υπάρχει αυξανόμενη αντίδραση. Επίσης κάποιες φορές υπάρχει ειλικρινώς έλλειψη πολιτικής βούλησης για να διευθετηθεί», είπε η ίδια.

Σύμφωνα με την Παραντί, χώρες περιλαμβανομένων της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν μείνει πίσω ως προς τις δεσμεύσεις τους για να εφαρμόσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Αντίθετα, επαινούνται χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία, οι οποίες αμφότερες έλαβαν μέτρα προστασίας για όσους συμμετέχουν σε Παρελάσεις Υπερηφάνειας και εκδηλώσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Η Παραντί τόνισε ότι η θέσπιση της πρώτης “Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+” από την ΕΕ, τον Νοέμβριο του 2020, συνιστά περαιτέρω απόδειξη ότι είναι εφικτή η πρόοδος στη διάρκεια μιας πανδημίας.

Στην κατάταξη της «Ουράνιο Τόξο-Ευρώπη» βρίσκεται πρώτη, για έκτη συναπτή χρονιά, η Μάλτα έχοντας βελτιώσει τις επιδόσεις της με την λήψη προστατευτικών μέτρων για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που είναι μέλη της κοινότητας.

Η Ισλανδία επίσης επαινείται επειδή επέτρεψε σε μη-δυαδικά άτομα (δηλαδή άτομα που δεν προσδιορίζονται ως αρσενικά ή θηλυκά) να εγγράφονται ως φύλου «Χ» και σε 15χρονους ως 17χρονους τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με την άδεια ενός γονέα ή κηδεμόνα.

Η Παραντί είπε ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε τουλάχιστον 15 χώρες–περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας–θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατά τον επόμενο χρόνο.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να φέρνουν σε πέρας τις δεσμεύσεις τους», σημείωσε.

dikaiologitika.gr