17 Νοεμβρίου. Παγκόσμια μέρα προωρότητας

0
5316

Μωρά θαύματα: 1 στα 10 νεογέννητα γεννιούνται πρόωρα

8.000 – 10.000 γεννήσεις ετησίως στην Ελλάδα

8.6% μέσος όρος σε ανεπτυγμένες χώρες

3.7% των πρόωρων γεννιούνται πριν την 32η βδομάδα κύησης

13.6% των πρόωρων γεννιούνται μεταξύ 32-36 εβδομάδων κύησης

Τα αίτια

Στην πλειοψηφία τους, τα αίτια της προωρότητας δεν είναι γνωστά. Όμως, υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

  • Νοσήματα της μητέρας (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, διάφορες λοιμώξεις, χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης).
  • Επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης (πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, προδρομικός πλακούντας, πρόωρη ρήξη εμβρυΐκών υμένων).
  • Βεβαρυμένο μαιευτικό ιστορικό της μητέρας (συχνές κυήσεις, αμβλώσεις, αποβολές, ανωμαλίες στην ανάπτυξη της μήτρας).
  • Διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ κατά την κύηση.
  • Στην επιστημονική κοινότητα, πρόωρα ονομάζονται τα νεογνά που έρχονται στον κόσμο πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. 

Η προωρότητα είναι η πρώτη αιτία θανάτου των βρεφών

Συνήθως τα μωρά μετά από την 34η εβδομάδα κύησης επιβιώνουν. Οι πιθανότητες επιβίωσης τους εξαρτώνται από το βαθμό προωρότητας και τη σωστή παιδιατρική περίθαλψη. Σε κάποιες περιπτώσεις, η προωρότητα της κύησης επιφέρει πολύ σημαντικά προβλήματα στο νεογνό, που οδηγούν σε σοβαρές μακροχρόνιες ή και μόνιμες βλάβες, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η σπαστικότητα, η νοητική υστέρηση, η κώφωση και η τύφλωση. Ειδικά δε για τα νεογνά που γεννήθηκαν με βάρος μικρότερο από 800 γραμμάρια, η πρόγνωση ανάταξης είναι εξαιρετικά δυσμενής. Τα περισσότερα όμως προβλήματα της προωρότητας ξεπερνιούνται με την ηλικιακή ωρίμανση του βρέφους. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι η αναπνευστική δυσχέρεια, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η αναιμία η ανωριμότητα των οργάνων, επιρρεπείς σε μολύνσεις και οι διαταραχές στη ρύθμιση της σωματικής θερμότητας. Επειδή ακριβώς τα πρόωρα νεογνά δεν είναι ακόμη οργανικά ώριμα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες έξω από τη μήτρα της μητέρας τους, είναι απαραίτητη η ειδική φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ώστε σύντομα και με ασφάλεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της προωρότητας. Η παραμονή ενός πρόωρου νεογνού στη θερμοκοιτίδα είναι σίγουρα μία από τις πιο έντονα αγχωτικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσουν οι νέοι γονείς.

Πηγή: www.morathavmata.com