Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • Τρίτη 18 Μαΐου 2021

18:00- 18:15  Μποτονάκη Αλεξάνδρα: Συντονισμός-Παρουσίαση εκδήλωσης.

18:15-18:30   Δημητρίου Ιωάννης : «Η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (VR) για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρυτανίας-  Διαδραστικό Μουσείο». 

18:30-18:45   Παναγιωτοπούλου Μαρία ΓAK Ευρυτανίας: « Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

18:45- 19:00  Ζιώγα Ηλ.- Αθανασιάς Αθ.: «Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2021 ΚΙΠΕ» καλλιτεχνικός σχεδιασμός/ επιμέλεια εκδηλώσεων.  

19:00-19:30 Αφηγήσεις: «Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι»

Τσούτσικα Αγγελική: «Ενθύμηση Καραϊσκάκη».   

Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραϊσκος ήταν Έλληνας Επαναστάτης. Υπήρξε σπουδαίος αρματωλός καπετάνιος των Αγράφων και μεγάλος στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Ανάγνωση ενθύμησης από τη Μονή Τατάρνας.

Κολλημένος Δημήτριος: «Ενθύμηση Μπότσαρη» 

Μάρκος Μπότσαρης: Καπετάνιος των Σουλιωτών. Έπεσε μαχόμενος τον Αύγουστο του 1823 στο Κεφαλόβρυσο. Ανάγνωση ενθύμησης από τη Μονή Τατάρνας.

19:30-21:00 «Ευρυτανικές κατασκευές στο πι και φι» 

Κατασκευάζουμε κομμάτια της Ευρυτανικής γης παρέα με τους μικρούς μας φίλους. Μαθαίνουμε την ιστορία μέσα από τη σύνθεση απλών υλικών και της τέχνης. Βρίσκουμε καθημερινά υλικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι και κατασκευάζουμε την ιστορία του τόπου μας.

Κεφαλάς Κωνσταντίνος: «Το Εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου»

Το Εκκλησάκι το Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο απέναντι από την πόλη του Καρπενησίου. Πρόκειται για σταυροειδή ναό με τρούλο που χτίστηκε το 1886. Για την κατασκευή θα χρειαστούμε: χάρτινο κουτί, κόκκινες χαρτοπετσέτες, αλουμινόχαρτο, χαρτοταινία, κόλλα, ψαλίδι, γόμα, μολύβι, χρώματα.

Τσούτσικα Αγγελική: «Τα ψηλά βουνά»  

Με αφορμή το βιβλίο Ψηλά Βουνά του Ευρυτάνα λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου και τις εικόνες των Ευρυτανικών ψηλών βουνών που βλέπουμε όλοι γύρω μας θα κάνουμε μια κατασκευή κάρτας. Για την κατασκευή της κάρτας θα χρειαστούμε: 2 κόλλες χαρτί, ένα μολύβι και μια γόμα, ένα ψαλίδι και χρώματα της αρεσκείας μας.

Καρφή Μαρία: «Η παραδοσιακή φορεσιά»

Η παραδοσιακή ελληνική φορεσιά κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Δημιούργημα με καλλιτεχνική αξία απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την κοινωνία. Για την φορεσιά του τσολιά θα χρειαστούμε: 1 κόλλα χαρτί, μολύβι, ψαλίδι, κόλλα, μαρκαδόρους και δύο λευκές χαρτοπετσέτες.

Σαλαμαρά Αντωνία: «Ο Πύργος του Καραϊσκάκη»

Ο Πύργος του Καραϊσκάκη ένα οχυρωματικό έργο του 17ου αι. για την προστασία της Μονής Προυσού. Για την κατασκευή θα χρειαστούμε: 1 κουτί από γάλα- χυμό, 3 κόλλες Α4 λευκές, κόλλα, ψαλίδι, χρώματα. Προαιρετικά για βάση θα χρειαστούμε: 1 κομμάτι από χάρτινο σκληρό κουτί, παλιές εφημερίδες, 2 λευκές κόλλες Α4.