24 Απριλίου του 1915, ήταν η «Κόκκινη Κυριακή» για τους Αρμένιους, όταν οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν 250 επιφανείς Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης, η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.

Η μέρα αυτή αποτελεί συμβολικά την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία συντελέστηκε με το θάνατο περίπου 1.500.000 άνθρωποι, σε σύνολο 3.000.000 Αρμενίων που διαβιούσαν στα ανατολικά, κυρίως της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σκοτώθηκαν από μαχαίρι, από κούραση στα καταναγκαστικά έργα, κάηκαν μαζικά ζωντανοί, πνίγηκαν στη Μαύρη Θάλασσα ή στον Ευφράτη, ή χάθηκαν στην έρημο της Συρίας στις αναγκαστικές «πορείες θανάτου» που τους επέβαλε η πολιτική των Νεότουρκων.
Μαρτυρίες γιατρών και επιστημόνων για μαζικές εξοντώσεις με τοξικά αέρια, υπερβολική χορήγηση μορφίνης στα αθώα θύματα, ακόμα και σκόπιμη διασπορά του τύφου μέσω της υποχρεωτικής ένεσης μολυσμένου αίματος, συνθέτουν μακάβρια το «Μεγάλο Έγκλημα», όπως αποκαλούσαν αρχικά οι επιζώντες Αρμένιοι τα γεγονότα.
Σύμφωνα με αναφορές, δημιουργήθηκαν 25 στρατόπεδα συγκέντρωσης στα σύνορα με το Ιράκ, από τα οποία ελάχιστοι γλίτωσαν. Καμία διάκριση δεν έγινε μεταξύ ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Οι σφαγές, η κακοποίηση και οι βιασμοί γίνονταν σε ημερήσια διάταξη, καθώς οι Αρμένιοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έπρεπε να εξαφανιστούν, στο πλαίσιο του δόγματος του «παντουρκισμού», της δημιουργίας δηλαδή ομοιογενούς τουρκικού πληθυσμού στην πολυσύνθετη αλλά καταρρέουσα αυτοκρατορία.
Ήταν η πολιτική της αναγκαστικής αφομοίωσης δια της εξολοθρεύσεως, «Ένας λαός, ένα έθνος», όπου δεν χωρούσαν οι μειονότητες. Αν και οι πρώτες σφαγές έγιναν από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894-96), οι διάδοχοί του επαναστάτες, κοσμικοί Νεότουρκοι και ο – κατά τους Τούρκους – «προοδευτικός», Κεμάλ Ατατούρκ, πρωτοστάτησαν στην εξόντωση των ανεπιθύμητων λαών, στο πλαίσιο του «παντουρκισμού».
Σημειώνεται ότι την επομένη της έναρξης των σφαγών, στις 25 Απριλίου, κατ’ εντολή του Ουίνστον Τσώρτσιλ έγινε η απόβαση των δυνάμεων της Αντάντ στην Καλλίπολη.
Θεωρείται μία από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του αρμενικού πληθυσμού.
Μέχρι το 2010, 23 κράτη είχαν αναγνωρίσει επισήμως τα γεγονότα ως Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Διεθνής Ένωση Μελετητών για τη Γενοκτονία (International Association of Genocide Scholars).
Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών).

Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, 25 Απριλίου 2022 η είδηση που επικρατεί στα δελτία είναι ότι «Για δεύτερη φορά ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον όρο «γενοκτονία», όπως γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, για την επέτειο των 107 χρόνων (24 Απριλίου), από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει γενοκτονία, διαστρεβλώνεται η ιστορία».

Ο Τζο Μπάιντεν κατά την επέτειο των 107 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων έκανε δηλώσεις προκαλώντας την οργή της Τουρκίας.
«Σήμερα, 107 χρόνια μετά, ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία», «οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων, μία από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα. Σήμερα, θυμόμαστε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που εκτοπίστηκαν και σφαγιάστηκαν λόγω μιας εκστρατείας εξόντωσής τους…. Θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αμερικής.
Η Άγκυρα αντέδρασε αμέσως και αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικούς λόγους και καταδικάζουμε όσους επιμένουν να κάνουν αυτό το λάθος. Μονομερείς και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι προκάτοχοι του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιούν τον όρο Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή) προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.
Φέτος, η μαύρη επέτειος συνέπεσε με το Ορθόδοξο Πάσχα και δυστυχώς ακόμη μιλάμε για πόλεμο, για βία, μίσος και μισαλλοδοξία. Βέβαια, ο Χριστός Ανέστη αλλά εμείς, 2.000 χρόνια τώρα, μάλλον δεν καταλάβαμε τίποτα…