Τηλεδιάσκεψη για τους εορτασμούς

Ιδέες και προτάσεις δράσεων από το Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθήνας

Όλος ο σχεδιασμός για το Καρπενήσι

Με αντικείμενο τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, τηλεδιάσκεψη με στελέχη του Δήμου Καρπενησίου και με εκπροσώπους του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι».

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που διήρκησε περίπου μια ώρα, υπήρξε ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου για το γενικό πλαίσιο των εκδηλώσεων, όπως και για ορισμένες επιμέρους δράσεις, ενώ από την πλευρά του Συλλόγου Καρπενησιωτών διατυπώθηκε σειρά προτάσεων που μπορούν να διαμορφώσουν μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δέσμη εκδηλώσεων. Συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία και αλληλοενημέρωση, γι’ αυτό θα ακολουθήσουν και νέες συναντήσεις για τον λεπτομερέστερο προγραμματισμό και υλοποίηση των ιδεών που κατατέθηκαν. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος η αντιδήμαρχος Καρπενησίου αρμόδια σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας κυρία Σοφία Ζαλοκώστα και η Σύμβουλος του Δημάρχου  Νίκου Σουλιώτη, σε θέματα Πολιτισμού και Ιστορίας, καθώς και πολιτιστικής ανάπτυξης, κυρία Έλενα Σιαξαμπάνη, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών αρχιτέκτονας κυρία Μαρία Παπαϊωάννου και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Ευαγγελοδήμος.

Τι προτείνει ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι»

Πρωτότυπες ιδέες και δράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύλλογος Καρπενησιωτών στη δέσμη των ιδεών που κατέθεσε συμπεριλαμβάνει:

Τη συνδιοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής με πρωτότυπους πίνακες ηρώων της Επανάστασης, από ιδιωτικές συλλογές μελών του Συλλόγου, πλαισιωμένη από έκθεση βιβλίων σπάνιων εκδόσεων, καθώς και βιβλίων Ευρυτάνων συγγραφέων που αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821.

Την ονοματοδοσία οδών και πλατειών του Καρπενησίου προς τιμήν μεγάλων ηρώων, οι οποίοι δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα καθώς τους έπρεπε.

Την ανάρτηση στο Δημαρχείο της προσωπογραφίας του πρώτου δημάρχου της πόλης και πληρεξουσίου Ευρυτανίας στην Εθνοσυνέλευση του 1843, Μανώλη Ιερομνήμονα. Προσωπογραφία ιχνογραφημένη από τον τότε Βέλγο πρόξενο BenjaminMary, η οποία πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας από την Εθνική Εθνολογική Εταιρεία/Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Τη διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Πώς οραματίζομαι την πόλη μου τα επόμενα 30 χρόνια».

Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Σύλλογος, εντός του Μαρτίου θα εκδοθεί το νέο πανηγυρικό και πολυσέλιδο τεύχος του περιοδικού ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ, με ύλη που αποτελείται από πρωτότυπες έρευνες και σπάνια ντοκουμέντα για πρόσωπα και γεγονότα που συνέβαλαν όχι μόνο στον αγώνα της ανεξαρτησίας αλλά και στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρυτανίας.

Τι σχεδιάζει ο Δήμος Καρπενησίου

Όλες οι δράσεις

Ο Δήμος Καρπενησίου τιμά την επέτειο των 200 χρόνων σεβόμενος την ιστορία του τόπου αλλά και οραματιζόμενος το μέλλον, όπως αναφέρει. Στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης αλλά και δράσεων συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον. Δράσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο δράσης επιμερίζεται σε 3 άξονες:

Άξονας Α’: «Τιμητικές εκδηλώσεις στους ήρωές μας»

Τέσσερις εμβληματικές προσωπικότητες – Τέσσερις θεματικές ενότητες δράσεων και εκδηλώσεων 

Ένταξη στο πρόγραμμα δράσεων – εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Ημερολόγιο δράσεων – εκδηλώσεων

  • Τιμούμε τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη

31 Ιουλίου 2021 | Άγιος Ανδρέας – 1 Αυγούστου 2021 Καρπενήσι:

Εκδήλωση μνήμης στη γενέτειρα του ήρωα Άγιο Ανδρέα – Αγώνας δρόμου «Ακολουθώντας τα Αχνάρια των Αγωνιστών του 1821» και τιμητική εκδήλωση στο Μνημείο του ήρωα στο Καρπενήσι.

  • Τιμούμε τον Μάρκο Μπότσαρη

6 Αυγούστου 2021 | Καρπενήσι – 7 Αυγούστου 2021 Κεφαλόβρυσο

Μποτσάρεια 2021

Πομπή Πολιτιστικών Συλλόγων και Φιλαρμονικών – Μουσική εκδήλωση στο Καρπενήσι – Αγώνας δρόμου «Ακολουθώντας τα Αχνάρια των Αγωνιστών του 1821» – Θεατρικό δρώμενο με την Αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλόβρυσου και τον ηρωικό θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

  • Τιμούμε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη

20 & 21 Αυγούστου 2021 | Προυσός

Μουσική εκδήλωση – Πεζοπορική διαδρομή «Ακολουθώντας τα Αχνάρια των Αγωνιστών του 1821».

  • Τιμούμε τους Γιολδασαίους και τους Ευρυτάνες αγωνιστές της Μάχης της Καλιακούδας

22 Αυγούστου 2021 | Λακκώματα Καλιακούδας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στη Μάχη της Καλιακούδας.

Άξονας Β’: «Το 2021 παράθυρο για το μέλλον»

Ακολουθώντας τα Αχνάρια των Αγωνιστών του 1821 που έδρασαν στον τόπο μας, αναδεικνύουμε «Ορεινές διαδρομές σε έναν Ιστορικό και Αυθεντικό Τόπο Ζωής».

Κατόπιν πρόσκλησης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υποβάλαμε πρόταση για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων, η οποία προεγκρίθηκε για χρηματοδότηση.

Συνοπτική περιγραφή πρότασης: Ακολουθώντας τέσσερις διαδρομές και μονοπάτια της περιοχής μας στα οποία περπάτησαν σπουδαίοι ήρωες του 1821, αναδεικνύουμε ένα νέο τρόπο ζωής κοντά στη φύση. Σηματοδοτούμε, τοποθετούμε σημεία θέας και ανάπαυσης, χαρτογραφούμε τις διαδρομές, τις προβάλλουμε και τις αναβαθμίζουμε τουριστικά βασιζόμενοι στις νέες τεχνολογίες δημιουργώντας σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό ( π.χ. Virtual Reality videos, διαδραστικοί χάρτες, video mapping, info-Kiosks κλπ.) Περπατάμε, αθλούμαστε εναλλακτικά, τρώμε υγιεινά διατηρώντας σωματική και ψυχική ευεξία. Η πρόταση συνοδεύεται με δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού βασισμένη στις τελευταίες τεχνολογίες.

Άξονας Γ’: «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821» 

Δύο νέοι του τόπου μας, θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση και την ιστορία των 200 χρόνων στην Ευρώπη. Οι νέοι θα επιλεχθούν κατόπιν αξιολόγησής τους από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

«Όλες οι παραπάνω επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς του Δήμου μας έτσι ώστε να ενισχύσουμε το «μαζί», να συνθέσουμε ιδέες και να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα όπως αρμόζει στην ιστορία του τόπου μας. Μια πορεία συνεργασίας ξεκινάει…» αναφέρει από την πλευρά του ο Δήμος.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και οι δράσεις

Το 2021 είναι μια συμβολική χρονιά για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους. Να υπενθυμίσουμε ότι για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έχει οριστεί Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με πρόεδρο την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Επιδίωξη της Επιτροπής είναι να «ακουστούν όλες οι φωνές και τα επιχειρήματα αλλά και να ακουμπήσει «την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα», όπως τόνισε στην πρώτη συνέντευξη τύπου η κα. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Το έργο της Επιτροπής στηρίζεται σε τέσσερις άξονες.

Πρώτον η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας. Δεύτερονη Ελλάδα σήμερα, μετά από μία πορεία 200 χρόνων. Τρίτον οι  Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια. Τέλοςτο 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος, θέματα που θα άπτονται των εκδηλώσεων και στην Ευρυτανία. Παράλληλα εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσουν κατά τόπους και σε άλλες πόλεις, καθώς επίσης θα διεξαχθούν ημερίδες και συνέδρια με αντίστοιχα θέματα. Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί 250 αυτοχρηματοδοτούμενες προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, με την έγκριση και την παροχή της αιγίδας της Επιτροπής, ενώ 120 δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπό έγκριση. Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα και ενεργοί πολίτες κατέθεσαν συνολικά 1827 προτάσεις για δράσεις που εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς. Μεταξύ αυτών 386 προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και 319 προτάσεις από την Ομογένεια και τις επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού σε 46 χώρες, σε όλες τις ηπείρους.

Στο Δημαρχείο η προσωπογραφία του πρώτου δημάρχου Καρπενησίου και πληρεξουσίου Ευρυτανίας στην Εθνοσυνέλευση του 1843, Μανώλη Ιερομνήμονα
Ο Κώστας Μπότσαρης, ένας από τους μεγάλους ήρωες που δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα καθώς τους έπρεπε, με την ονοματοδοσία οδών και πλατειών του Καρπενησίου
Συνδιοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής με πρωτότυπους πίνακες ηρώων της Επανάστασης, από ιδιωτικές συλλογές μελών του Συλλόγου
. Έκθεση βιβλίων σπάνιων εκδόσεων, καθώς και βιβλίων Ευρυτάνων συγγραφέων που αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821