Με αυτή τη φράση ξεκινά το αφιερωματικό βίντεο του ‘Χαμόγελου του Παιδιού’ στο οποίο ο Πρόεδρος του κ. Κώστας Γιαννόπουλος, απευθύνεται στο γιο του Ανδρέα, τον ιδρυτή του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει και ο Οργανισμός, στις 9 Νοεμβρίου 2020, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ημέρα που ένας μικρούλης, ο 10χρονος Ανδρέας γράφει την τελευταία σελίδα στο ημερολόγιό του. Επιθυμία του ήταν να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά «Χαμόγελο». Τον Σύλλογό του ο Ανδρέας, τον ονόμασε «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σήμερα, 25 χρόνια μετά, έχοντας το ημερολόγιο αυτό πυξίδα για να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη ή βρίσκεται σε κίνδυνο, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος λογοδοτεί στον γιο του, κάνοντας τον απολογισμό του έργου και των δράσεων του Οργανισμού. Τον απολογισμό 25 χρόνων καθημερινής, επίπονης προσπάθειας του ίδιου και όλων των ανθρώπων του «Χαμόγελου», να γίνει το φαινομενικά αδύνατο δυνατό και να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του 10χρονου Ανδρέα: ένας Οργανισμός φύλακας άγγελος για όλα τα παιδιά. 

Για τα παιδιά που υποφέρουν από τη σκληρότητα και τη βία των μεγάλων. Για τα παιδιά που εξαφανίζονται. Για τα παιδιά που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τα παιδιά που στερούνται τα αυτονόητα.  


«Για όλα αυτά τα παιδιά Ανδρέα μου το Χαμόγελο δημιούργησε υποδομές, δημιούργησε σπίτια, δημιούργησε χώρους, τηλεφωνικές γραμμές, τη Γραμμή SOS 1056 για να τα ακούει, για να λαμβάνει καταγγελίες για παιδιά που βασανίζονται, για να μην υπάρχουν παιδιά στους δρόμους που τα εκμεταλλεύονται… Ναι Ανδρέα μου μπορώ να απολογηθώ και να σου πω ότι  όλα αυτά τα χρόνια κάναμε μια τεράστια προσπάθεια και καταφέραμε να στηρίξουμε περισσότερα από 1.700.000 παιδιά… και να ξέρεις ότι καθημερινά δίνουμε μάχες να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζήτησες: αφήστε τα λόγια και αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» είναι μερικά μόνο από τα όσα λέει ο κύριος Γιαννόπουλος μέσα από το video στον μικρό του γιο. 

Παρακολουθώντας το βίντεο και έχοντας συναντήσει από κοντά τον κ. Γιαννόπουλο, εισπράττω αμέσως την αλήθεια και τον πόνο αυτού του ανθρώπου που μετουσιώνεται καθημερινά σε πράξη, σε καλοσύνη χειροπιαστή και όχι σε λόγια και μεγαλοστομίες. Το τεράστιο εγχείρημα του ‘Χαμόγελου’ στηρίζεται σε ένα όραμα που υλοποιείται. Είναι σαν ο μικρός Ανδρέας να κατέβηκε στη Γη κι έφυγε με τέτοιο τρόπο, για να δημιουργήσει κάτι τόσο μεγάλο που θα βοηθήσει όσο περισσότερα παιδιά γίνεται.

Όταν είπε στον πατέρα του, αυτά είναι τα μεγαλίστικα που μου λες, θα σου πω εγώ τι θα κάνετε και του ανέλυσε πώς ακριβώς φανταζόταν το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’, δείχνει την αγνότητα και τη διαύγεια των παιδιών, αλλά και ότι το συγκεκριμένο παιδί κατέβηκε από τα αστέρια με έναν μεγάλο σκοπό.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια λοιπόν και αυτό αφορά όλους μας. Ας δούμε με καθαρή καρδιά, το video και μια εκ βαθέων εξομολόγηση του κ. Κώστα Γιαννόπουλου εκ μέρους όλων των ανθρώπων του Χαμόγελου ‘που καθημερινά αγωνίζονται με συνέπεια να κάνουν πράξη το όραμα του μικρού Ανδρέα: να έχουν όλα τα παιδιά το ΧΑΜΟΓΕΛΟ που τους αξίζει και δικαιούνται…’. Και ας βοηθήσουμε όλοι με όποιο τρόπο μπορούμε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια, γιατί είναι μια από τις φωτεινότερες εξαιρέσεις της σκληρής πραγματικότητας.

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια