1-3 Οκτωβρίου στην Παλαιοκατούνα Αγράφων

Ποιοι επίσημοι θα έρθουν στα Άγραφα

Ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια σχετικά με την αγροτική οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό με θέμα «Τολμούμε – Καινοτομούμε – Δημιουργούμε» θα λάβει χώρα στην Παλαιοκατούνα Αγράφων από την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου στοχεύει στην ενίσχυση των νέων αγροτών και όχι μόνο. Πρόκειται για το ετήσιο συνέδριο για την Ελληνική γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή της χώρας. Φέτος έρχεται στο Δήμο Αγράφων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Αντιπεριφέρεια ΠΕ Ευρυτανίας και το Δήμο Αγράφων.

Οι Κύριοι Θεματικοί Άξονες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του τριημέρου αφορούν θέματα της επικαιρότητας, όπως επίσης και διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους της υπαίθρου και ειδικότερα τους νέους αγρότες. Η έναρξη του συνεδρίου, που θα γίνει με την παραδοσιακή κουδούνα, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα με τη δικτύωση των συμμετεχόντων και στη συνέχεια με χαιρετισμούς και ομιλίες θεσμικών προσώπων, ανάμεσά τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και η Ευρωβουλευτής, Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ κα. Εύα Καϊλή. Έπειτα το λόγο θα λάβουν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Άρης Τασιός και ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, ενώ η ημέρα θα κλείσει με δείπνο.

Εύα Καϊλή και Σπήλιος Λιβανός θα βρεθούν στην Παλαιοκατούνα

Το πρόγραμμα του διημέρου

Σάββατο 2 Οκτωβρίου

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου, Σάββατο 2 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης στις 9 το πρωί, θα έχει ως κύριο θέμα συζήτησης «η σημασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων και ο ρόλος της κτηνοτροφίας  για την περιφερειακή  ανάπτυξη» με ομιλητές αποφοίτων του τμήματος Δασοπονίας και καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Τμ. Δασολογίας &διαχείρισης Περιβάλλοντος Καρπενησίου. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και η Δασοπόνος και Περιφερειακή Σύμβουλος Ευρυτανίας Αικατερίνη Καλαντζή. Σε συνέχεια της ίδιας μέρας με θέμα «Επιχειρηματικότητα και οι συνεταιρισμοί στον πρωτογενή τομέα» ομιλητές θα είναι σύμβουλοι επιχειρήσεων και Οικονομολόγοι, ενώ στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Επιχειρηματικότητα στους Ορεινούς όγκους και μελέτες περίπτωσης” θα καθίσουν ο Κώστας Καραγιάννης, Αντιπεριφεριάρχης Επιχειρηματικότητας Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, ο Δρ. Ζακυνθινός Γιώργος, Καθ. Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, ο Παυλονάσιος Νίκος, Πρόεδρος της Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών – ΠΕΝΑ και Εκπρόσωπος Νέων Αγροτών. Η ημέρα θα κλείσει με ομιλίες από Γεωπόνους, στελέχη πωλήσεων, τον καθηγητή Δενδροκομίας Παν. Θεσσαλίας Tμ. Γεωπονίας Δενδροκομίας Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή και τον Θωμά Παπαχρήστο Διευθυντή στο τμήμα δασικών ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα που θα έχουν ως κύριο θέμα «Η νέα κοινή αγροτική πολιτική και  κλιματική αλλαγή».

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου και ώρα έναρξης στις 10 το πρωί, κύριο θέμα της ημέρας θα είναι η «Παρουσίαση καινοτόμων δράσεων και προοπτικών στον πρωτογενή τομέα» με ομιλητές ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι θα αναφερθούν στην καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, στις προοπτικές στον ελαιουργικό τομέα και στην μελισσοκομία, στην εκπαίδευση των αγροτών και στις αναδυόμενες προκλήσεις των αγροτικών περιοχών. Τη λήξη του συνεδρίου θα σημάνει ο Παυλονάσιος Νίκος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών – ΠΕΝΑ.