Η 27 Ιανουαρίου  καθιερώθηκε διεθνώς για τα θύματα του ολοκαυτώματος των Εβραίων, μια μέρα που μας θυμίζει με τον πιο φρικιαστικό τρόπο, που μπορεί να οδηγήσει ο ολοκληρωτισμός, η μισαλλοδοξία και η απανθρωπιά.

Το ολοκαύτωμα, η γενοκτονία των Εβραίων, ήταν η συστηματική, κρατικά σχεδιασμένη και υποστηριζόμενη δίωξη και δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς, τους συμμάχους και συνεργάτες τους. Ήταν μια κλιμακούμενη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ευρώπη την περίοδο 1933-1945. Η λέξη ‘’hilocaust’’ προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ‘’ολοκαύτωμα’’ και σημαίνει κυριολεκτικά ‘’πλήρως ταμένη προσφορά θυσίας’’ σε θεό. Τώρα σε ποιο θεό πιστεύουν οι ναζί αυτό είναι άλλο θέμα.

Στις 24/2/1920 τοποθετείται η ίδρυση του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία. Από τα 25 ιδρυτικά του άρθρα 4 αναφέρονται ειδικά στο ‘’Εβραϊκό ζήτημα’’. Το άρθρο 4 είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων των ναζί. «…Μόνο εκείνοι που στις φλέβες τους τρέχει γερμανικό αίμα, όποια κι αν είναι η θρησκεία τους, μπορούν να είναι μέλη του Έθνους. Επομένως κανένας Εβραίος δεν μπορεί να είναι μέλος του Έθνους τους…»

Η πολιτική εξόντωσης των Εβραίων στο εσωτερικό του Γ’ Ράιχ είχε εδραιωθεί ήδη από τη δεκαετία του ’30 και συνεχώς κλιμακωνόταν, έχοντας μπει ήδη σε πόλεμο με την ΕΣΣΔ από το 1933 για την κυριαρχία στην Ανατολική Ευρώπη. Την ‘’απογερμανοποίηση’’ των Εβραίων θα συνόδευε μια σειρά απαγορεύσεων, στερήσεων και περιορισμών και μια στοχευμένη πολιτική γκετοποίησης αλλά και περιορισμού τους σε πολύ κλειστά πεδία της κοινωνικής ζωής. Η πολιτική στιγματισμού των Εβραίων με κάθε δυνατό τρόπο οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια μόνο λύση. Στην εξόντωσή τους και στην οριστική αποπομπή τους από την Ευρώπη.

Τη νύχτα της 9/10-11-1938 ξεκίνησε και επίσημα το προγκρόμ του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των Εβραίων. Τις προηγούμενες μέρες 17.000 Εβραίοι πολωνικής καταγωγής απελάθηκαν μέσα σε άθλιες συνθήκες στη γειτονική χώρα. Για να εκφράσει την διαμαρτυρία του ένας Εβραίος πολωνός δολοφονεί στη Γαλλία τον γραμματέα της εκεί Γερμανικής πρεσβείας και τα αντίποινα άρχισαν αμέσως. 30.000 Εβραίοι γερμανικής καταγωγής οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκείνο το διήμερο δολοφονήθηκαν 200. Καταστράφηκαν όλες οι εβραϊκές συναγωγές της χώρας καθώς και 7.000 καταστήματα που ανήκαν σε Εβραίους. Η εβραϊκή κοινότητα υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 1 δις μάρκα για τη δολοφονία του γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας. Η πρώτη νύχτα έναρξης των αντιποίνων έμεινε ως ‘’Νύχτα των κρυστάλλων’’.

Μεταξύ 1933-1945 η ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της ίδρυσαν περισσότερα από 42.000 στρατόπεδα. Εβραίοι και τσιγγάνοι εκτελούνταν στους γνωστούς θαλάμους αερίων. Στο σύμπλεγμα στρατοπέδων του Άουσβιτς, το κέντρο εξόντωσης Μπίρκεναου διέθετε 4 θαλάμους αερίων, στους οποίους δολοφονούνταν 6.000 άτομα την μέρα.

Εμείς τι να πούμε, άλλο από το να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας, της δημοκρατίας κα της ισότητας με ένα όρκο τιμής: Ποτέ ξανά!

                                      Κώστας Μπουμπουρής

                               Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                  (k.boubouris@yahoo.gr)