Τα εξώδικα, η αγωγή και η στήριξη των αναγνωστών

Χωρίς προηγούμενο εξελίσσεται η στάση-αντίδραση του Βουλευτή Ευρυτανίας, κ. Κώστα Κοντογεώργου, σε δημοσίευμα του Ευρυτανικού Παλμού για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στο Καρπενήσι, πριν από 3 μήνες, περίπου.

Συγκεκριμένα, προ ημερών, ‘Ο Ευρυτανικός Παλμός’ έλαβε αγωγή από τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργου, στην οποία μεταξύ άλλων όπως αναφέρει ο ίδιος στην αγωγή του θίχτηκε η υπόληψή και η προσωπικότητά του από το κεντρικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας με τίτλο «Μετανάστες στο Καρπενήσι. Φιάσκο ο αιφνιδιασμός. Όλο το παρασκήνιο» στο φύλλο 901 της 29ης Απριλίου 2020 και ζητά αποζημίωση 30.000 ευρώ κρίνοντας ότι επλήγη προσωπικά και ανεπανόρθωτα από το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού.

Ευρυτανικός Παλμός, φύλλο 901

Το ρεπορτάζ που προκάλεσε την πρωτοφανή αντίδραση του κ. Κοντογεώργου δεν λέει τίποτα περισσότερο απ’όσα ο ίδιος ο Βουλευτής δηλώνει σε επιστολή και ανακοίνωσή του. Ότι δηλαδή γνώριζε για την πιθανή έλευση προσφύγων και μεταναστών στο Καρπενήσι, από τις 22 Απριλίου 2020, ενώ το βράδυ της 23ης Απριλίου 2020 οι τοπικοί άρχοντες σε ‘έκτακτη’ σύσκεψη δήλωναν ότι αιφνιδιάστηκαν από το νέο της μεταφοράς και εγκατάστασης προσφύγων σε ξενοδοχεία της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα νέα κυκλοφορούσαν στην πόλη τουλάχιστον από το πρωί της 22ας Απριλίου, η σύσκεψη μεταξύ Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχων, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στις 23 Απριλίου 2020, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών στην είσοδο της πόλης για να εμποδίσουν τυχόν έλευση λεωφορείου με πρόσφυγες και μετανάστες. Η πρώτη επίσημη ενημέρωση από την Αντιπεριφέρεια εστάλη αργά τη νύχτα (23 Απριλίου 2020) και έπειτα από μια ώρα περίπου ακολούθησε επιστολή απεσταλμένη από τον Βουλευτή κ. Κοντογεώργο και συνυπογεγραμμένη από τους Δημάρχους Καρπενησίου κ. Σουλιώτη και Αγράφων κ. Καρδαμπίκη, προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Στο αμέσως επόμενο φύλλο του ο Ευρυτανικός Παλμός συνεχίζοντας αδιάκοπα να κάνει ελεύθερο και ενδελεχές ρεπορτάζ ακολουθώντας πάντα τις ίδιες αρχές, ανεπηρέαστος από πιέσεις, τρολς και την συντονισμένη προσπάθεια να κατασκευαστούν  ‘σωτήρες’ της κοινωνίας που τη διοικούν, δημοσιεύει το επίμαχο άρθρο. Στο ρεπορτάζ καταγράφονται με ακρίβεια ακόμα και ώρας τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020 καθώς και το παρασκήνιο αλλά και τα αναπάντητα ερωτηματικά που άφηνε η στάση όχι μόνο του κ. Κοντογεώργου, αλλά και των υπολοίπων τοπικών αρχόντων που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον Βουλευτή

Στη συνέχεια, μετά από λίγες ημέρες λαμβάνουμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, υπερμεγέθη απάντηση του κ. Κοντογεώργου κατά την οποία εν ολίγοις καταφέρεται κατά του Ευρυτανικού Παλμού και ζητά να δημοσιοποιηθεί στο επόμενο φύλλο μας αυτούσια, δηλώνοντας θιγμένος από το κεντρικό ρεπορτάζ της 29ης Απριλίου της εφημερίδας μας. Σε ακόλουθη επικοινωνία μας με τον Βουλευτή, του εξηγήσαμε ότι για λόγους αρχισυνταξίας και μεγέθους της επιστολής του (2.390 λέξεις) δεν μπορεί να δημοσιευθεί η απάντησή του ως έχει και αντ’ αυτού του προτείναμε να μας δώσει (κεντρική δισέλιδη) συνέντευξη για το επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας, όπου θα μπορούσε να εκφράσει τις απόψεις και τις αντιδράσεις του ελεύθερα, αλλά και να απαντήσει στα ερωτήματα της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας σε σχέση με το θέμα, τονίζοντας ουσιαστικά ότι σεβόμαστε απόλυτα τόσο την προσωπικότητα, όσο και την θεσμική θέση του.

 Ο κ. Κοντογεώργος απάντησε εκ νέου με μια πολυσέλιδη επιθετική επιστολή διαμαρτυρίας μειωμένη κατά 800 λέξεις, απαιτώντας από την εφημερίδα να τη δημοσιεύσει ως έχει και αρνούμενος κάθετα να παραχωρήσει τη συνέντευξη που του είχε ζητηθεί, κλείνοντας ουσιαστικά κάθε κανάλι διαλόγου με την εφημερίδα. Επίσης σταματώντας κάθε δυνατότητα σφαιρικής πληροφόρησης των πολιτών, μιας και στην επιστολή του καταγράφονταν μονόπλευρα οι απόψεις του για το θέμα και έμεναν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά τόσο για το διάστημα που γνώριζε και ο ίδιος για το σχέδιο εγκατάστασης μεταναστών στο Καρπενήσι, όσο για την επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε, αλλά και την συνολική στάση του από την ώρα της υπερψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έως την αποστολή της επιστολής διαμαρτυρίας προς τον κ. Μητσοτάκη. Να σημειωθεί δε ότι όλα τα στοιχεία που προαναφέρονται, για την μεταξύ μας αλληλογραφία και την άρνησή του να παραχωρήσει συνέντευξη, είναι καταγεγραμμένα και από τον ίδιο στην αγωγή του.

Το εξώδικο και η αγωγή προς τον Ευρυτανικό Παλμό

Τελικά, ο κ. Βουλευτής αποφάσισε να ακολουθήσει τη νομική οδό, στέλνοντας εξώδικο στον Ευρυτανικό Παλμό, στο οποίο μεταξύ άλλων ζητούσε να δημοσιευθεί η απάντησή του αυτούσια (και όχι υπό μορφή συνεντεύξεως), χωρίς να παραλείπονται τα προσβλητικά για την εφημερίδα μας σχόλιά του και ουσιαστικά ανοίγοντας το δρόμο προς την αγωγή κατά της εφημερίδας. Όπως ήταν αναμενόμενο αρνηθήκαμε να φιλοξενήσουμε στην εφημερίδα μας ένα κείμενο τέτοιας εκτάσεως και μορφής, το οποίο μάλιστα μας προσβάλει και μας θίγει και ασκήσαμε το νόμιμο δικαίωμά μας με ένα απαντητικό εξώδικο όπου καταγραφόταν η θέση της εφημερίδας, απέναντι στην υπεράσπιση του κύρους μας, αλλά και της ελευθεροτυπίας και της σφαιρικής και αντικειμενικής πληροφόρησης των αναγνωστών μας.

Δύο περίπου μήνες μετά, όπως ήταν αναμενόμενο από την συνολική στάση του κ. Κοντογεώργου, αλλά και την αρχική του άρνηση να τοποθετηθεί όχι μονομερώς, αλλά απαντώντας σε ερωτήματα μέσω μιας συνέντευξης, λάβαμε την αγωγή δεκατεσσάρων (14) συνολικά σελίδων, με αντίστοιχο περιεχόμενο του εξωδίκου που είχε προηγηθεί, στην οποία μεταξύ άλλων ζητά αποζημίωση 30.000 ευρώ, καθώς δηλώνει ανεπανόρθωτα θιγμένος από το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού και απαιτεί την δημοσίευση της απόφασης.

Το κείμενο της αγωγής περιέχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Σεβόμενοι όμως και πιστεύοντας τη Δικαιοσύνη δεν κρίνουμε ορθό να τα δημοσιεύσουμε πριν την εκδίκασή της, αλλά αξιοσημείωτο θα ήταν να σταθούμε ενδεικτικώς στο ότι ο κ. Κοντογεώργος επικαλείται σε αυτή άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος που αναφέρονται στον περιορισμό της κριτικής από τα ΜΜΕ όταν θίγεται ο ‘σκληρός πυρήνας της ανθρώπινης αξίας’ και φυσικά δεν αναφέρεται στους ‘ταλαιπωρημένους’ μετανάστες, όπως τους αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο της αγωγής του και τα κατοχυρωμένα διεθνή τους δικαιώματα, αλλά στο ελεύθερο ρεπορτάζ της εφημερίδας που όπως αναφέρει στη συνέχεια του έχει προκαλέσει ‘ψυχική καταπόνηση και ηθική βλάβη’. Κατά τον κ. Κοντογεώργο τα στοιχεία του ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού’ όπως δηλώνει στο περιεχόμενο της αγωγής ‘υπερβαίνουν το όριο ακόμα και της σκληρής πολιτικής κριτικής και διακατέχομαι από την αγωνία και την ψυχική κόπωση που νοιώθει κάθε άνθρωπος όταν χωρίς δική του υπαιτιότητα διαδίδονται εις βάρος του ανακρίβειες και κακεντρεχείς φήμες’.

Βέβαια σε αρκετά σημεία στην αγωγή τονίζει ότι το πρόβλημα της προσβολής από το άρθρο προκύπτει και από το γεγονός της ‘ευρείας απήχησης’ που είχε το δημοσίευμα και ‘του μεγάλου αριθμού αποδεκτών’ του.

Παραλειπόμενα

Θα ήταν σημαντικό επίσης στο συνολικό παζλ να προσθέσουμε τα εξής ακόλουθα: Ο κ. Κοντογεώργος έχει σχεδόν εβδομαδιαία παρουσία στον Ευρυτανικό Παλμό που δημοσιεύει ακέραια κείμενα και επιστολές με τις θέσεις του προς όπου και αν αυτές αναφέρονται. Ουδέποτε αρνήθηκε κανείς από τον κ. Κοντογεώργο να τοποθετηθεί δημόσια και προς αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει μάλλον να του θυμίσουμε ότι άρχισε να έχει αλληλογραφία με την εφημερίδα δυο χρόνια και πλέον μετά την αλλαγή της διευθύνσεώς του και σχεδόν έναμιση χρόνο πριν τις Εθνικές Εκλογές του 2019. Στην γενική εικόνα τέλος δεν πρέπει να αγνοηθεί και  η τάση του κ. Κοντογεώργου να στρέφεται νομικά σε όποιον τοποθετείται διαφορετικά από αυτόν. Η τάση του αυτή δεν είναι μάλλον καθόλου τυχαία και μένει να δείξει ο χρόνος τι ακριβώς υποδηλώνει για τα επόμενα βήματα στην πολιτική σταδιοδρομία του νυν Βουλευτή.

Η στήριξη των αναγνωστών μας

Σε ένα μήνα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ημέρα που η ιστορική και μακροβιότερη εφημερίδα της Ευρυτανίας ‘Ο Ευρυτανικός Παλμός’ απέκτησε νέα διεύθυνση και συντακτική ομάδα. Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια αδιάκοπης και αδιαπραγμάτευτης καθημερινής προσπάθειας, αυτή η εφημερίδα να σταθεί με απόλυτο σεβασμό απέναντι στον τόπο μας, απέναντι σε όλους τους Ευρυτάνες και κυρίως απέναντι στις αρχές της Δημοκρατίας και της Ελευθεροτυπίας. Επί τέσσερα χρόνια ‘Ο Ευρυτανικός Παλμός’ προσπαθεί να φιλοξενεί από την πιο μικρή ειδησούλα, του πιο μικρού χωριού σε όλη την Ευρυτανία, μέχρι τις απόψεις όλων, χωρίς χρωματισμούς και χωρίς λογοκρισία.

Επί τέσσερα χρόνια εσείς οι αναγνώστες μας βρεθήκατε στο πλευρό μας, μας στηρίζετε καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μας δίνετε ακόμα μεγαλύτερη πίστη και δύναμη να συνεχίσουμε χωρίς περιορισμούς το όραμα για το οποίο δουλεύουμε από την πρώτη μέρα, το όραμα για μια Ευρυτανία με σκεπτόμενους Ευρυτάνες, χωρίς μισαλλοδοξία και φανατισμό, αλλά και χωρίς την ανάγκη να γίνουμε μέρος σε ένα ‘σύστημα’, στο κάθε ‘σύστημα’ που εμποδίζει το μέλλον του τόπου μας. Το πόσο όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίξατε την προσπάθεια μας λοιπόν και μας συμπαρασταθήκατε, το γνωρίζουμε και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα σταθούμε στο ύψος μας, παρά τον συντονισμένο πόλεμο που δεχόμαστε πια, για να ανταποδώσουμε την υποστήριξή σας.

Ο ‘αγώνας’, όπως χαρακτηριστικά μας λέτε σε κάθε αφορμή επικοινωνίας μας, να είστε βέβαιοι ότι συνεχίζεται από εμάς και δύναμή μας είναι η τοποθέτηση προ ημερών ενός αναγνώστη μας που επικοινώνησε μαζί μας απλά για να μας πει: ‘Μάλλον κάνετε κάτι καλά…’.