346.000 ευρώ για τις μελέτες 3 μεγάλων έργων που θα αλλάξουν την εικόνα ολόκληρης της περιοχής

3842

Με την χρηματοδότηση των μελετών αυτών συνεχίζει η Περιφέρεια την διαδικασία διερεύνησης για την Κατασκευή Τελεφερίκ σύνδεσης Καρπενησίου με Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου και την Κατασκευή Εσωποτάμιας Λιμνοδεξαμενής επί του Καρπενησιώτη Ποταμού.

Άρης Τασιός: ‘…η παρούσα Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη είναι πετυχημένη… γιατί έχει κάνει τις ιδέες πράξη’

‘…καταφέραμε και ξεκαθαρίζουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου και επενδύουμε με έργα της τάξης των 5,3 εκ €, έτσι καταφέραμε σε συνεργασία με το Δήμο Καρπενησίου να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου και να επενδύουμε με έργα της τάξης των 2,3 εκ €. Έτσι λοιπόν εδώ και δυο χρόνια έχουμε κάνει τις απαραίτητες διερευνητικές ενέργειες, και  εγγράψαμε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας την χρηματοδότηση για την σχετική μελέτη, κάνοντας το πρώτο βήμα για το έργο του τελεφερίκ…’

‘Σε κάθε περίπτωση όμως… βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν  σωστά για να μην τρέφουμε λανθασμένες προσδοκίες…’

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να είναι το ‘μεγάλο σχέδιο’ της Περιφέρειας Στερεάς και ειδικότερα της ΠΕ Ευρυτανίας, για τηνολική μεταμόρφωση της ευρύτερης περιοχής του Καρπενησίου, όπως αποκλειστικά είχε γράψει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, ο Ευρυτανικός Παλμός (φύλλο 786, 27/12/2017) στο ρεπορτάζ «The BIG Project της Περιφέρειας για το Καρπενήσι. Τελεφερίκ και Τεχνητή Λίμνη μέσα στην πόλη. Όλο το σχέδιο της Περιφέρειας για το Καρπενήσι του αύριο».

Την υλοποίηση αυτών των μεγάλων έργων προσπαθεί να διερευνήσει η Περιφέρεια, με την έγκριση των συμβάσεων για τις μελέτες, οι οποίες θα δείξουν αν είναι εφικτό ένα τέτοιο έργο στην παρούσα χρονική στιγμή, αν και όπως όλα δείχνουν ο σχεδιασμός γίνεται με προσεκτικά μεν βήματα, αλλά προχωρά, ξεκινώντας από την αγορά –και κατεδάφιση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες- του ημιτελούς ξενοδοχείου-‘φάντασμα’ στην καρδιά της πόλης του Καρπενησίου. Απομένουν λοιπόν τα άλλα δύο έργα που αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας, το τελεφερίκ για το χιονοδρομικό και η τεχνητή λίμνη στον Καρπενησιώτη ποταμό.  

Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις για μελέτες ύψους 346.000 ευρώ για την ωρίμανση τριών μεγάλων έργων για την επόμενη περίοδο

Στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από σχετικές εισηγήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιού αποφασίστηκε η έγκριση των συμβάσεων και η χρηματοδότηση τριών μελετών συνολικού ύψους 346.000,00 €. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι συμβάσεις των κάτωθι μελετών:

  • «Κατασκευή νέας γέφυρας στην θέση Μέγδοβα», προϋπολογισμού 145.000,00 €. Το έργο αφορά στην υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας για προετοιμασία φακέλου για την ένταξη του έργου για την κατασκευή νέας γέφυρας στην θέση «Μέγδοβα», σε αντικατάσταση της υφιστάμενης γέφυρας Μπέλευ που είναι μονής κυκλοφορίας, σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα είτε του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ είτε του συγχρηματοδοτούμενου.
  • «Κατασκευή Τελεφερίκ σύνδεσης Καρπενησίου με Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου», προϋπολογισμού 80.000,00 €. Το έργο αφορά στην υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας για προετοιμασία φακέλου για την ένταξη του έργου για την κατασκευή Τελεφερίκ σύνδεσης του Καρπενησίου με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΣΔΙΤ
  • «Κατασκευή Εσωποτάμιας Λιμνοδεξαμενής επί του Καρπενησιώτη Ποταμού», προϋπολογισμού 121.000,00 €. Το έργο αφορά στην υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας για προετοιμασία φακέλου για την ένταξη του έργου για την κατασκευή εσωποτάμιας Λιμνοδεξαμενής για ναυταθλητικές δραστηριότητες  και λόγους πυροπροστασίας επί του Καρπενησιώτη Ποταμού σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα είτε του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ είτε του συγχρηματοδοτούμενου. Για τις ανωτέρω μελέτες έχει εξασφαλιστεί εξολοκλήρου η χρηματοδότηση, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο.

Απαντώντας τις ερωτήσεις του Ευρυτανικού Παλμού, ο κ. Τασιός αναφέρει για το θέμα:

Ε.Π. Εάν τελικά, υλοποιηθούν αυτά τα μεγάλα έργα στο Καρπενήσι, η όψη αλλά και ο τουριστικός χάρτης της ευρύτερης περιοχής θα αλλάξει ολοκληρωτικά. Θα μπορούσε να προσελκύσει αυτή η νέα εικόνα, μεγάλους επενδυτές για την περαιτέρω αξιοποίηση π.χ. στον τουρισμό;

Α.Τ. Η Περιφερειακή αρχή του Κώστα Μπακογιάννη, εδώ και χρόνια επενδύει στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας και σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Τόσο η εγκατάσταση του τελεφερίκ όσο και η λιμνοδεξαμενή αλλάζουν ριζικά την εικόνα της περιοχής μας με μεγάλες επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως επειδή βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο των μελετών πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε τα βήματα να είναι σωστά, αφού βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης.

Ε.Π. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων αυτών; Από τι εξαρτάται ο χρόνος και η εκτέλεση των μελετών;

Α.Τ. Σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις η υλοποίηση των μελετών έχει διάρκεια 1 έτους. Εν συνεχεία και ανάλογα μα το αποτέλεσμα των μελετών θα σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα.   

Ε.Π. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της λιμνοδεξαμενής στον Καρπενησιώτη ποταμό; Ποια θα είναι η χρήση της;

Α.Τ. Η λιμνοδεξαμενή σχεδιάζεται για να έχει διπλή χρήση, αφενός για τουριστική αξιοποίηση και ναυταθλητικές δραστηριότητας αλλά και για λόγους πολιτικής προστασίας και συγκεκριμένα δασοπυρόσβεσης. 

Ε.Π. Η δημιουργία τελεφερίκ στο Καρπενήσι, προς το χιονοδρομικό κέντρο, είναι κάτι που συζητιέται επί δεκαετίες, χωρίς όμως να γίνεται κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Τι κάνει αυτό το έργο να είναι εφικτό τώρα;

Α.Τ. Με την ερώτησή σας αυτή μου δίνετε την δυνατότητα να αναφερθώ γενικότερα στο λόγο που η παρούσα Περιφερειακή Αρχή είναι κατά την γνώμη μου πετυχημένη. Γιατί κάνει τις ιδέες πράξη. Ξέρετε γενικά τόσο σαν Ευρυτανία όσο και σαν χώρα δεν πάσχουμε από ιδέες αλλά από την εφαρμογή των ιδεών αυτών, δηλαδή από πράξεις. Έτσι καταφέραμε και ξεκαθαρίζουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου και επενδύουμε με έργα της τάξης των 5,3 εκ €, έτσι καταφέραμε σε συνεργασία με το Δήμο Καρπενησίου να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου και να επενδύουμε με έργα της τάξης των 2,3 εκ €. Έτσι λοιπόν εδώ και δυο χρόνια έχουμε κάνει τις απαραίτητες διερευνητικές ενέργειες, και  εγγράψαμε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας την χρηματοδότηση για την σχετική μελέτη, κάνοντας το πρώτο βήμα για το έργο του τελεφερίκ. Σε κάθε περίπτωση όμως θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω ότι βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν  σωστά για να μην τρέφουμε λανθασμένες προσδοκίες, αφού βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης.