Στον εναλλακτικό τουρισμό επενδύει η Π.Ε. Ευρυτανίας και προωθεί μέσω του Τεχνικού της Προγράμματος τρεις σημαντικές δράσεις για την ανάδειξη των μονοπατιών της Ευρυτανίας.

Όπως ανακοίνωσε η ΠΕ Ευρυτανίας, τα έργα αυτά είναι:

Καθαρισμός και σηματοδότηση πεζοπορικών μονοπατιών.

Σε συνεργασία με συλλόγους της περιοχής, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια τόσο για τον καθαρισμό των μονοπατιών όσο και για την σήμανσή τους, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κατασκευής και λειτουργίας τους. Σε αυτή την πρώτη φάση έχουν επιλεγεί 50 μονοπάτια. Ήδη έχουν παραδοθεί ταμπελάκια και πινακίδες κατεύθυνσης τα οποία τμηματικά τοποθετούνται ενώ αυτή την εβδομάδα παραδίνονται και οι πινακίδες εισόδου.

Δημιουργία εφαρμογής για κινητά, για την πεζοπορία στην Ευρυτανία.

Η εφαρμογή θα εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους, πριν την επίσκεψη την επισκόπηση της περιοχής και των προτεινόμενων διαδρομών και κατά την επίσκεψη την ασφαλή επιτόπια πλοήγηση στην περιοχή και στις διαδρομές. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να επιλέξει μια διαδρομή γνωρίζοντας την συνολική απόσταση, την υψομετρική διαφορά, το χρόνο διαδρομής, το βαθμό δυσκολίας, θα υπάρχει σύντομη περιγραφή και φωτογραφικό υλικό.

Εκτύπωση πεζοπορικού χάρτη της Ευρυτανίας σε κλίμακα 1:50.000.

Ο πεζοπορικός χάρτης θα παρουσιάζει τόσο τις καθαρισμένες και σημοτοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές όσο και επιλεγμένες ποδηλατικές διαδρομές.

Με την ευκαιρία των συγκεκριμένων δράσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός ανέφερε τα εξής: «Με τον καθαρισμό και την σήμανση των μονοπατιών, την δημιουργία πεζοπορικής εφαρμογής και την εκτύπωση πεζοπορικού χάρτη παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο και δομημένο προϊόν στοχεύοντας στον πεζοπορικό τουρισμό τόσο τον εγχώριο όσο και τον διεθνή. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας, τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρπενησίου, τον  ΕΟΣ Πανταβρέχει και τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων που μέλη τους εργάστηκαν και εργάζονται για την υλοποίηση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος. Παράλληλα θα ήθελα να κάνω κάλεσμα και σε άλλους συλλόγους και ομάδες πολιτών να μας υποδείξουν μονοπάτια και διαδρομές ώστε τμηματικά να τα σηματοδοτήσουμε και να τα εντάξουμε στο δίκτυο μονοπατιών μας.»