
Η Ακτινογραφία της Πανελλαδικής Δημοσκόπησης
Μια νέα πολιτική πραγματικότητα για το σύνολο σχεδόν των περιφερειακών αρχών της χώρας αποτυπώνει το β΄ μέρος της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr, η οποία διεξήχθη από την 1η έως τις 20 Ιουνίου 2026 σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 20.385 ατόμων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το γενικότερο αρνητικό πολιτικό κλίμα φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με 10 από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας να καταγράφουν πτώση στα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον γενικευμένης κάμψης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, εμφανίζει μια σύνθετη εικόνα, η οποία επιδέχεται διπλής ανάγνωσης.
Οι Επιδόσεις του Φάνη Σπανού: Απώλειες αλλά και Άνοδος στην Κατάταξη
Από τη μία πλευρά, ο Φάνης Σπανός δεν κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστος από την πτωτική τάση. Ο δείκτης των πολιτών που δηλώνουν «πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι» από το έργο του υποχώρησε στο 31,4%, σημειώνοντας απώλεια 1,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 33% που κατείχε προ εξαμήνου.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η φθορά αυτή αποδεικνύεται συγκριτικά μικρότερη από εκείνη που υπέστησαν άλλοι συνάδελφοί του στην επικράτεια. Αυτό το γεγονός λειτούργησε εξισορροπητικά, επιτρέποντάς του να αναρριχηθεί τρεις θέσεις στην πανελλαδική κατάταξη, καταλαμβάνοντας πλέον την τέταρτη θέση (από την έβδομη που βρισκόταν τον Ιανουάριο).
Παρά τη σχετική αυτή «διάσωση» στην κατάταξη, η υποχώρηση του ποσοστού κάτω από το φράγμα του σταθμισμένου πανελλαδικού δείκτη ικανοποίησης (ο οποίος βρίσκεται στο 33%) δημιουργεί προβληματισμό στο περιφερειακό μέγαρο και πυροδοτεί συζητήσεις για την επόμενη ημέρα.
Η Πανελλαδική Εικόνα των Περιφερειαρχών
Για τη συνολική αποτίμηση του πολιτικού σκηνικού, η κατάταξη των περιφερειαρχών με βάση τα ποσοστά ικανοποίησης («πολύ και αρκετά») διαμορφώνεται ως εξής:
| Κατάταξη | Περιφερειάρχης | Περιφέρεια | Ποσοστό Ιουνίου 2026 |
| 1 | Γ. Αμανατίδης | Δυτική Μακεδονία | 38,5% |
| 2 | Ν. Χαρδαλιάς | Αττική | 35,5% |
| 3 | Γ. Χατζημάρκος | Νότιο Αιγαίο | 31,8% |
| 4 | Φ. Σπανός | Στερεά Ελλάδα | 31,4% |
| 5 | Δ. Κουρέτας | Θεσσαλία | 31,2% |
| 6 | Ν. Φαρμάκης | Δυτική Ελλάδα | 31,0% |
| 7 | Στ. Αρναουτάκης | Κρήτη | 30,3% |
| 8 | Κ. Μουτζούρης | Βόρειο Αιγαίο | 29,6% |
| 9 | Δ. Πτωχός | Πελοπόννησος | 29,5% |
| 10 | Χρ. Τοψίδης | Ανατολική Μακεδονία & Θράκη | 29,4% |
| 11 | Α. Καχριμάνης | Ήπειρος | 25,7% |
| 12 | Γ. Τρεπεκλής | Ιόνια Νησιά | 25,4% |
| 13 | Α. Αηδονά | Κεντρική Μακεδονία | 19,7% |
Ψίθυροι και Σενάρια για Στροφή προς τον Δήμο Χαλκιδέων
Η καταγραφόμενη πίεση στα ποσοστά της περιφερειακής αρχής, σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους συνταγματικούς περιορισμούς (άρθρο 56 του Συντάγματος) που θέτουν προσκόμματα σε μια ενδεχόμενη μεταπήδηση στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω βουλευτικής υποψηφιότητας, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη σεναριολογία γύρω από το πολιτικό μέλλον του κ. Σπανoύ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και παραπολιτικά σχόλια που διακινούνται έντονα το τελευταίο διάστημα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τον Περιφερειάρχη. Οι φήμες θέλουν τον Φάνη Σπανό να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028. Αντίθετα, φέρεται να προσανατολίζεται σε μια επιστροφή στις ρίζες της αυτοδιοικητικής του διαδρομής, διεκδικώντας τον Δήμο Χαλκιδέων, τη γενέτειρα και μόνιμη κατοικία του, όπου προ 15ετίας είχε διατελέσει Αντιδήμαρχος.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αναδιατάξει πλήρως τον πολιτικό χάρτη της Εύβοιας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας.
Προς το παρόν, οι πληροφορίες αυτές παραμένουν σε επίπεδο πολιτικών εκτιμήσεων και παρασκηνιακών συζητήσεων. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η διατήρηση των ποσοστών και η διαχείριση της καθημερινότητας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά τα επόμενα δύο χρόνια θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για τις τελικές, επίσημες αποφάσεις του κ. Σπανού.































