
Μειωμένη η ζήτηση, λένε οι κρεοπώλες
Αύξηση τιμών και συγκρατημένη κατανάλωση καταγράφουν οι επαγγελματίες του κλάδου ενόψει του Πάσχα, με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές τους και τους κρεοπώλες να κάνουν λόγο για μια από τις πιο «σφιχτές» αγορές των τελευταίων ετών. Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με τρεις υπεύθυνους Κρεοπωλείων στο Καρπενήσι και τους έδωσε βήμα, ώστε να καταγράψουν μέσα από την εμπειρία τους τον παλμό της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα μίλησε και με κτηνοτρόφο των Αγράφων για τις τιμές πώλησης παραγωγού.
Αρχικά, ήρθαμε σε επαφή με το Κρεοπωλείο Δεδούσης Περικλής Α., που βρίσκεται στο Καρπενήσι και μας είπε:
«Οι τιμές έχουν ανεβεί κατά 20% . Η καταναλωτική κίνηση, ωστόσο φαίνεται καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, λόγω της μεγάλης έλλειψης ζώων αλλά έχουμε και ακριβότερες τιμές. Από άποψη τζίρου δεν είμαστε καλύτερα παρά την αυξημένη κατανάλωση και τις υψηλότερες τιμές, γιατί ναι μεν πουλάμε ακριβότερα αλλά αγοράζουμε και ακριβότερα»
Διαφορετική εικόνα για την κίνηση του κόσμου είχε το Κρεοπωλείο ΑΦΟΙ ΙΒΡΟΥ :
«Είναι πεσμένη η κίνηση, γιατί δεν έχει πληρωθεί ο κόσμος και ταυτόχρονα είναι και οι τιμές ακριβότερες. Εμείς έχουμε το αρνί και το κατσίκι στα 15,50. Άλλοι το δίνουν 15, άλλοι 16.»
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και το Κρεοπωλείο Γιάννης Μαυραγάνης:
«Εμείς έχουμε το κατσίκι στα 14.40 και στα 14 το αρνί. Οι τιμές έχουν ανέβει. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει τις συντάξεις τους, ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Δυσκολεύεται. Η αγορά είναι κάθε χρόνο και χειρότερα.»
Από την άλλη, ο κτηνοτρόφος Χρήστος Τσιαμπόκαλος, από τη Βαλαώρα Αγράφων είπε:
«Φέτος τα αμνοερίφια είχαν μια ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό (γύρω στα 10 ευρώ ανά κιλό), που τα προμήθευσε στην αγορά για την ημέρα του Πάσχα. Το θέμα είναι ότι η ακρίβεια των καυσίμων, η ασφαλιστική εισφορά και γενικώς η καθημερινότητα καθώς και η τιμή του γάλακτος που είναι χαμηλή και η διανομή του κρέατος στην αγορά το υπόλοιπο χρονικό έτος, δεν εξομαλύνει τα οικονομικά του κτηνοτρόφου ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».