‘Χαμός’ για το δάσος στο Λημέρι

1099
viber 2024 03 05 18 29 15 085

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι μετά την έγκριση υλοτόμησης που δόθηκε στη θέση ‘Αρπακιάς’ στο χωριό Λημέρι του Δήμου Αγράφων, έργο που θα υλοποιηθεί από το Δασικό Συνεταιρισμό Επινιανών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δασών, παραχωρείται στον Δ.Α.Σ.Ε. Επινιανών, σύμφωνα με τους όρους του Π.Δ 126/86, η εκμετάλλευση της συστάδας 2α του Δημοσίου Δάσους Λημερίου. Η συστάδα 2α περιλαμβάνει στρόγγυλη ξυλεία ελάτης 69 κ.μ., καυσόξυλα δρυός ατομικών αναγκών 458 χ.κ.μ. και καυσόξυλα αριάς ατομικών αναγκών 340 χ.κ.μ.

viber 2024 03 05 18 29 02 712 1

Η αντίδραση των κατοίκων

Η αντίδραση των κατοίκων έγκειται στο γεγονός πως το είδος αυτό βελανιδιάς έχει καταφέρει να ευδοκιμήσει εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή και το συγκεκριμένο δάσος είναι υπεραιωνόβιο, καθώς οι κάτοικοι δεν το έχουν πειράξει ούτε για καυσόξυλα ούτε για άλλου είδους ξύλευση εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, σε καμία περίπτωση οι κάτοικοι δεν φέρουν αντίρρηση για τον καθαρισμό από βιομάζα και άλλου είδους χαμηλή βλάστηση που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο δάσος και δεν το αφήνει να αναπτυχθεί σωστά και να ανανεωθεί. Αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι ο όγκος δέντρων που θα κοπούν, αφού αποφασίστηκε να κοπούν 798 τόνοι δρυς και αργιές, ενώ στους ίδιους απαγορευόταν τόσα χρόνια να κόψουν έστω και λίγα οικιακά καυσόξυλα και ζητούν να υπάρξει έλεγχος και διασφάλιση από την αρμόδια αρχή, εν προκειμένω το Δασαρχείο Ευρυτανίας, ότι δεν θα καταστραφεί ένα από τα λίγα δάση δρυός που υπάρχουν στην περιοχή όπου επικρατεί ο έλατος.

Ο κ. Βίτσας Γεώργιος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λημερίου, εκφράζει την αντίδραση των κατοίκων για την επικείμενη υλοτόμηση και ζητάει ανάκληση της παραχώρησης υλοτόμησης στο δάσος Λημερίου Αγράφων.

«Όλοι οι Λημεριώτες το δάσος αυτό το έχουμε σαν κόρη οφθαλμού και το προσέχουμε όσο δε γίνεται καλύτερα. Δρυς και Αρ(γ)ιές είναι άγραφος νόμος για όλους τους Λημεριώτες και το τηρούμε όλοι και δεν έχει κοπεί ποτέ. Εάν το δάσος αυτό υλοτομηθεί, θα έχουμε εκτός από την καταστροφή του πανέμορφου δάσους, εντονότατες κατολισθήσεις με καθημερινά προβλήματα στους δρόμους που θα τους καταστήσουν κλειστούς. Ως πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Λημερίου Αγράφων σας μεταφέρω την έντονη αντίδραση των συγχωριανών μου και, για τους λόγους που σας προανέφερα, ζητούμε την ανάκληση της παραχώρησης.»

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, οι κάτοικοι που θέλουν να διατηρηθεί το συγκεκριμένο δάσος σεβόμενοι τη φύση, ξεσηκώθηκαν και ζητούν εξηγήσεις από το Δασαρχείο Καρπενησίου.

Τι απαντά το Δασαρχείο

Στο ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού της περασμένης εβδομάδας, η υπεύθυνη της γραμματείας του Δασαρχείου, κ. Κωστούλα, είχε απαντήσει ως ακολούθως:

“Οι αρ(γ)ιές που πρόκειται να κοπούν ανήκουν στην εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη, δηλαδή το έργο υπάρχει στον πίνακα υλοτομίας. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει παραχώρηση εκμετάλλευσης της συστάδας αυτής από τη Διεύθυνση Δασών για τον Δασικό Συνεταιρισμό (ΔΑΣΕ) Επινιανών να την υλοτομήσει. Δεν πρόκειται, επομένως, για κάτι αυθαίρετο, αλλά για κάτι μελετημένο και εγκεκριμένο.»

Ο Δασάρχης Καρπενησίου, κ. Καρκάνης, καθώς και ο Διευθυντής Δασών, κ. Φάκας, μίλησαν σχετικά στον Ευρυτανικό Παλμό για την ανάγκη υλοτόμησης του συγκεκριμένου δέντρου ως μέσου αποτροπής επικείμενου κινδύνου (π.χ. πυρκαγιάς) αλλά και ως μέσου εξασφάλισης εσόδων στους υλοτόμους.

Δήλωση κ. Καρκάνη

“Κάθε χρόνο συντάσσονται μελέτες για τις διαχειριζόμενες συστάδες μας. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μία μελέτη διαχειριστική και αποφασίζονται ποια δέντρα, τι ποσότητες αλλά και ποια είδη από αυτά πρέπει να υλοτομηθούν. Για τη συγκεκριμένη περιοχή, λοιπόν, ισχύει μία διαχειριστική μελέτη, η οποία μάλλον είναι από το‘16 και έχει ισχύ μέχρι το ’25, η οποία αφορά όλη την περιοχή, Βούλπη, Γρανίτσα, Λημέρι κτλ. Φέτος, λοιπόν, είναι προς υλοτόμηση η συστάδα του Λημερίου. Και τον προηγούμενο καιρό, βέβαια, ήταν προς υλοτόμηση, αλλά δεν έγινε, γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους υλοτόμους. Τώρα, λοιπόν, οι άνθρωποι χρειάζονται εργασία και δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να την εκμεταλλευτούν και έχει μπει στο πρόγραμμα, έχουν υπογράψει, έχουν πληρώσει ανταλλάγματα.Επίσης, να σημειώσω πώς όταν λέμε «υλοτομία» δεν εννοούμε ότι θα μπούμε μέσα και θα τα κάνουμε ‘ρημαδιό’. Εμείς, με αυτόν τον τρόπο, το αναβαθμίζουμε το δάσος, δεν το υποβαθμίζουμε. Η υλοτομία βοηθάει να απομακρυνθούν τα ξερά χόρτα, να μην κινδυνεύει το δάσος από φωτιές, και παράλληλα αποδίδει έσοδα στους δασεργάτες. Αυτό το δάσος εν τω μεταξύ είναι τόσο πυκνό που κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή από πυρκαγιά, επειδή έχει συσσωρεύσει πολλή καύσιμη ύλη. Αυτό που θα γίνει από εμάς είναι μια αραίωση και θα αποφασίσουμε πόσα δέντρα και σε ποια σημεία θα κοπούν.

Επίσης, μου φαίνεται λίγο ανεδαφικό όλο αυτό που γίνεται. Οι κάτοικοι που δεν επιθυμούν την υλοτόμηση δεν είναι ειδικοί, δεν εκφράζουν κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, το μόνο που μαθαίνω από τον πρόεδρο κ. Βίτσα είναι πως δεν επιθυμούν την υλοτόμηση, επειδή τα δέντρα είναι υπεραιωνόβια. Ειδικοί, όμως, είμαστε εμείς. Θα πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος, για να μην υλοτομηθεί μία συστάδα που έχει μπει στο πρόγραμμα. Και, φυσικά, εάν χρειάζονται ενημέρωση οι κάτοικοι, εγώ είμαι πρόθυμος να το κάνω.

Αυτό που θα ήθελα να αναφερθεί είναι το εξής. Από το πρόγραμμα υλοτομιών των δύο δασαρχείων, Καρπενησίου και Φουρνά, κάθε χρόνο εισέρχονται στον νομό μας πάνω από 2.000.000 ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά δεν τα παίρνουν οι έμποροι, αλλά οι δασεργάτες, πάνε δηλαδή σε 500-600 ανθρώπους ανά τον νομό. Αυτό είναι σημαντικό έσοδο για τον νομό μας και βοηθάει κιόλας κάποιες οικογένειες που μένουν εδώ μόνιμα.»

Δήλωση κ. Φάκα

«Όλα όσα σας έχει αναφέρει ο κύριος Καρκάνης, τα ίδια θα αναφέρω κι εγώ, μιας και την ίδια μελέτη εφαρμόζουμε.Οι κάτοικοι πρέπει να γνωρίζουν ότι βάσει προγραμμάτων δρούμε, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Και, εάν αντιδρούν οι ίδιοι, μπορούμε να εξετάσουμε μαζί τα παράπονά τους. Δεν κινούμαστε εναντίον τους.

Κάτι που αξίζει να επισημανθεί είναι η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Δασαρχείο Φουρνά, μιας και εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν υπάλληλοι και έχουν μείνει μόνο 4-5 Δασοφύλακες. Εγώ πρόκειται να συνταξιοδοτηθώ, πώς θα λειτουργήσει το Δασαρχείο; Έχω απευθυνθεί στον Νομάρχη αλλά δεν έλαβα καμία απάντηση. Και στο Δασαρχείο Καρπενησίου παρόμοια κατάσταση ισχύει. Παλαιότερα εκεί υπήρχαν πάνω από 10 Δασολόγοι και δέκα Δασοπόνοι. Τώρα είναι 3 Δασολόγοι και 3 – 4 Δασοπόνοι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει έτσι η υπηρεσία.»

Ένα από τα ερωτήματα που ανακύπτουν στην προκειμένη περίπτωση είναι αν θα μπορέσει να διασφαλιστεί από το υποστελεχωμένο Δασαρχείο, η ορθή κοπή και καθαρισμός του δάσους στη θέση ‘Αρπακιάς’ στο Λημέρι, ώστε να μην υπάρξει καταστροφή αλλά να ανανεωθεί το δάσος και να καθαριστεί ώστε να μην κινδυνεύει από πυρκαγιές.