Μέσα από το Γ.Ν. Καρπενησίου η διασπορά;

  • Απότομη η αύξηση των κρουσμάτων
  • Ποια σχολεία έκλεισαν
  • Κινητές μονάδες εμβολιασμού ζητά ο Καρδαμπίκης

Έκρηξη κρουσμάτων παρατηρείται σε όλη τη χώρα με αρκετές περιοχές να έχουν εισέλθει στο «βαθύ κόκκινο» και άλλες να βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ τα μέτρα φαίνεται να γίνονται όλο και πιο αυστηρά. Την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 3.215 κρούσματα.

Ραγδαία άλλαξε όμως και η εικόνα της Ευρυτανίας όσον αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού, μέσα σε λίγες μέρες, καθώς για αρκετές βδομάδες η Ευρυτανία είχε παραμείνει καθαρή, ενώ με την εμφάνιση των τελευταίων λίγων και διάσπαρτων κρουσμάτων είχε κρατηθεί σε σταθερή κατάσταση. Στο νέο χάρτη του ΕΟΔΥ στο «κόκκινο» φαίνεται να βρίσκεται η Ευρυτανία, ενώ η απόφαση να ενταχθεί στο «βαθύ κόκκινο» δεν είναι μακριά, αν τα κρούσματα ξεπεράσουν το όριο που έχει τεθεί. Ο Νομός έχει χωριστεί στα δύο με τη δυτική Ευρυτανία να σημειώνει συνεχώς όλο και περισσότερα κρούσματα, ενώ στο Καρπενήσι αρχίζει πλέον να ανησυχεί τους αρμόδιους φορείς με τη μεγάλη διασπορά του ιού που έχει σημειωθεί. Σχετικά με την Ευρυτανία 19 νέα κρούσματα καταγράφηκαν επίσημα χθες από τη σελίδα του ΕΟΔΥ, ενώ εκκρεμούν κι άλλες απαντήσεις από τεστ που δεν έχουν βγει ακόμη οι απαντήσεις. Από τα ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα από το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και το Νοσοκομείο Καρπενησίου 6 από αυτά αφορούν μικρά παιδιά και συγκεκριμένα μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου της Β’ τάξης. Συνολικά 80 δείγματα απέστειλε το νοσοκομείο Καρπενησίου την Τρίτη 9 Μαρτίου με τα αποτελέσματα να αναμένονται, ενώ επτά (7) είναι τα άτομα που νοσηλεύονται στο Γ.Ν. Καρπενησίου ηλικίας από 50  έως 75 ετών. Είναι φανερό πως έντονη είναι η ανησυχία που έχει προκληθεί στην Κοινότητα του Καρπενησίου, θορυβώντας εκ νέου τους κατοίκους, κυρίως επειδή αυτή τη φορά πολλά είναι τα παιδιά που διαγνώστηκαν θετικά.

Κλειστό το 3ο Δημοτικό και τα λύκεια

Ύστερα από απόφαση του Δήμου Καρπενησίου σε αναστολή λειτουργίας τέθηκε από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, ενώ τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση στο κανονικό πρωινό ωράριο. Οι υπόλοιπες βαθμίδες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα λειτουργήσουν δια ζώσης εκτός των Λυκείων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Αλκιβιάδειο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Φουρνάς που παραμένουν κλειστά.

Λειτουργία 2ου Γυμνάσιου Καρπενησίου από 10 Μαρτίου 2021

Μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα στο 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου, το τμήμα Α2 από σήμερα, Τετάρτη 10 Μαρτίου, θα παραμείνει κλειστό για 14 ημέρες κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Υγείας και της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο. Επίσης, με απόφαση του Δήμου Καρπενησίου το 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου θα παραμείνει κλειστό την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 προκειμένου να γίνει απολύμανση σε ολόκληρο το σχολικό κτίριο για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση.

Μαθητές και γονείς καλούνται να κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο κατά του κορωνοϊού την Τετάρτη 10 Μαρτίου στον χώρο του ΟΑΕΔ από τις 9:00 έως τις 11:00 π.μ.

Κλειστά σχολεία και στην Κρέντη Ευρυτανίας

Κλειστό παραμένει και το Δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Κρέντης για την πραγματοποίηση απολύμανσης των χώρων των σχολείων, ως μέτρο πρόληψης από τον κορωνοϊό, μετά από την εμφάνιση τριών (3) κρουσμάτων σε μαθητές, με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση του ιού.

Σε τοπικό lockdown η Δαφνούλα του Δήμου Αγράφων

Την επιβολή περιοριστικών μέτρων για 7 ημέρες, από την Τετάρτη 10-03-2021 και ώρα 06.00 έως την Τρίτη 16-03-2021 και ώρα 06.00, στον οικισμό Δαφνούλας της Τοπικής Κοινότητας Νέου Αργυρίου του Δήμου Αγράφων, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 αποφάσισε με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 11732/09-03-2021 (ΑΔΑ:9ΜΟΥ46ΜΤΛΒ-92Φ) απόφαση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμος Αγράφων εφιστά την προσοχή και αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Οφείλουμε να πειθαρχήσουμε απαρέγκλιτα στις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας για να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία στην περιοχή μας. Κατανοούμε την κούραση, το άγχος και την αγωνία των κατοίκων, όμως πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει και να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία όλων. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη μάχη».

Όσοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε θέματα τροφοδοσίας, στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και στην κάθε είδους συνδρομή σε χρονίως πάσχοντες και νοσούντες μπορούν να απευθύνονται στους:

1. Κολοκούρα Θεοφάνη – Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας – 6976638315

2. Ζαχαράκη Παναγιώτη – Αντιδήμαρχο – 6972607015

3. Μπράζια Παναγιώτη – Δημ. Σύμβουλο – 6908295520

Καθώς και στο τηλέφωνο 2237350761 της ΠΕ Ευρυτανίας.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν δεκαεπτά (17) δημότες θετικοί στον κορωνοϊό. Το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε μία σειρά από δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους covid-19, έχοντας ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου σε Δαφνούλα και Ραπτόπουλο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ όσα δείγματα λήφθηκαν από το Ραπτόπουλο ήταν όλα αρνητικά, ενώ στη Δαφνούλα προστέθηκαν κι άλλα 10 νέα στα 7 κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι είσοδοι-έξοδοι της Δαφνούλας θα φυλάσσονται από άντρες της Αστυνομίας και θα απαγορεύεται κάθε κίνηση από ή προς το χωριό, ενώ η τροφοδοσία των κατοίκων θα πραγματοποιείται με τη βοήθεια του Δήμου Αγράφων και εθελοντών, όπως και σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μέσα από το Νοσοκομείο Καρπενησίου έγινε η διασπορά καταγγέλλουν ασθενείς

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στην τοπική κοινωνία ενός τοπικού lockdown ξανά σε χωριό της Δυτικής Ευρυτανίας, με δυσεπίλυτο πρόβλημα τη ραγδαία διασπορά του ιού. Οι οικογένειες που νόσησαν από το χωριό Δαφνούλα και άλλο έναν συνοικισμό του Ραπτοπούλου όπου βρέθηκαν κι άλλοι θετικοί, κάνουν λόγο για διασπορά μέσα από το Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο αρχικά δύο ηλικιωμένες γυναίκες από παθολογικά αίτια κι έπειτα όταν επέστρεψαν στις οικογένειές του μετέδωσαν άθελά τους τον ιό, ενώ η μία εξ αυτών επέστρεψε στο ΓΝ Καρπενησίου εσπευσμένα με υψηλό πυρετό, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχει κορωνοϊό. 

Οι καταγγελίες για ολιγωρία στο σύστημα ελέγχου στην είσοδο του Νοσοκομείου Καρπενησίου, από όπου μπαινοβγαίνουν συνοδοί και επισκέπτες, χωρίς να προσκομίζουν αποδεικτικό αρνητικού τεστ covid19, πέφτουν σαν βροχή τις τελευταίες μέρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στην εφημερίδα μας. Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με το Διοικητή του ΓΝ Καρπενησίου κ. Καρατσίκη για το θέμα, ο οποίος μας δήλωσε ότι η Διοίκηση έχει πάρει απόφαση προκειμένου να γίνεται ή να ζητείται rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, αλλά υπάρχουν τα φαινόμενα που κάποιοι συνοδοί χρησιμοποιούν την ίδια βεβαίωση με βάρδιες προκειμένου να βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς τους και να μην υπάρχει επαρκής έλεγχος.

Το γεγονός ότι έγινε διασπορά σε δύο διαφορετικούς οικισμούς, από τις δύο άτυχες ηλικιωμένες που νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο για παθολογικά αίτια στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, σίγουρα θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον έλεγχο του ιού και ενδονοσοκομειακά σε όλους τους αρμόδιους φορείς.   

ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ

Δημιουργία κινητών μονάδων εμβολιασμών ζητά ξανά ο Καρδαμπίκης

Εκ νέου απέστειλε επιστολή προς κάθε αρμόδια αρχή, ο Δήμαρχος Αγράφων κ.Καρδαμπίκης προς τους αρμόδιους φορείς ζητώντας κινητές μονάδες εμβολιασμών για τους δημότες του Δήμου Αγράφων, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι προχωρημένης ηλικίας, ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν για να εμβολιαστούν. Ακολουθεί απόσπασμα από την επιστολή του: «Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Αγράφων είναι από τους γηραιότερους πληθυσμιακά δήμους της χώρας. Πρόκειται για ένα Δήμο εξαιρετικά δυσπρόσιτο, απομονωμένο από τα αστικά κέντρα, με κακοτράχαλους δρόμους και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον περισσότερο καιρό στην περιοχή δυσχεραίνουν επιπροσθέτως την κατάσταση.[…] ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένας ασθενής για να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο (Καρπενησίου) και να επιστρέψει αγγίζει τις τέσσερεις ώρες ή και περισσότερο! […]Θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τους δημότες μας- που στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία με προβλήματα υγείας- να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν πολύωρες και χιλιομετρικά μεγάλες αποστάσεις».

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Παρά τους εμβολιασμούς που συνεχίζονται κανονικά και τα μέτρα που ακολουθούν οι πολίτες τα κρούσματα δε φαίνονται να μειώνονται. Συγκεκριμένα 1.126.060 συνάνθρωποί μας έχουν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα, ενώ σειρά για εμβολιασμός μέσα στο Μάρτιο θα λάβουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικίες 75-70. Στο Καρπενήσι αναμένεται και το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη να χορηγείται στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας, ενώ αν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολίων, πιθανότατα να τεθεί σε χρήση και το μονοδοσιακό εμβόλιο της Johnson’s& Johnson’s. Να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα εμβολιάζονται στο νοσοκομείο Καρπενησίου πολίτες ηλικίας 75-79, ενώ στο Κ.Υ Φραγκίστας εμβολιάζονται οι άνθρωποι ηλικίας 60-64.