Ηλεκτρονικά παρέχονται πλέον από τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) επτά σύγχρονες υπηρεσίες αποκλειστικά για συνταξιούχους, στο πλαίσιο της στρατηγικής του να βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και ειδικότερα των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Όπως επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, «αυτές οι υπηρεσίες προσφέρουν άμεση διεκπεραίωση ενός αιτήματος, ταχύτητα στην υποβολή των αιτήσεων και 24ωρη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τους υποψήφιους ή εν ενεργεία συνταξιούχους. Αντικαθιστούν επίσης γραφειοκρατικές διαδικασίες, που με τη σειρά τους προκαλούσαν ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συναλλαγών με το φορέα.

Επιδίωξη του e-ΕΦΚΑ, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, όπως σημειώνει, υπήρξε η προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλασσομένων, που προσέρχονται στις κατά τόπους οργανικές μονάδες του φορέα, για να εξυπηρετηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν από τον ορισμό ραντεβού ηλεκτρονικά, τα οποία ξεπέρασαν τις 167.000 μόνο κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2020, ανέπτυξε μία σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που απευθύνονται ειδικά σε αυτήν την ευάλωτη ομάδα πολιτών, ώστε να μην κινδυνεύσουν να εκτεθούν στον κορονοϊό COVID-19.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι προσβάσιμες τόσο μέσω της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr όσο και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Αναλυτικά, ο e-ΕΦΚΑ παρουσιάζει τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι οι εξής: 

«Ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αίτησης απονομής κύριας σύνταξης. Η υπηρεσία αυτή παρέχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής του αιτήματος για απονομή σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος (γήρατος, αναπηρίας) ή μεταβίβαση, λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου. Μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο, αναμένεται να έχουν ενταχθεί στο σύστημα και οι συντάξεις αναπηρίας, υγειονομικών, μηχανικών, λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών, ολοκληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του συστήματος απονομής συντάξεων των τελευταίων ετών.

Ηλεκτρονική αίτηση προκαταβολής κύριας σύνταξης. Πρόκειται για τη νέα υπηρεσία ψηφιακής αίτησης χορήγησης προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης, η οποία αφορά στα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του π. ΝΑΤ, εξαιρουμένων των προσώπων που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης.

Η ηλεκτρονική αυτή υπηρεσία άνοιξε στις 10 Μαρτίου και επιτρέπει στους αιτούντες να λάβουν προκαταβολή σύνταξης με αναδρομική μάλιστα ισχύ για όσους μήνες εκκρεμεί η οριστική απονομή της σύνταξής τους.

Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε, μέχρι τέλος Μαρτίου, σε 44.593, ενώ η πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή για όσους επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα προκαταβολής σύνταξης μελλοντικά.

Παρακολούθηση πορείας αίτησης για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ. Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης. Η υπηρεσία αυτή αποτρέπει δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις κάθε χρόνο σε φυσικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ.

Εκτύπωση ενημερωτικού σημειώματος επιστροφής μειώσεων συντάξεων. Οι συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώσουν ενημερωτικό σημείωμα επιστροφής μειώσεων συντάξεων, όπου εμφανίζονται αναλυτικά τα ποσά των αναδρομικών. Το ενημερωτικό σημείωμα επιστροφής μειώσεων συντάξεων έχει την εξής μορφή: Πρώην ΦΚΑ/Κατηγορία Σύνταξης/Έτος/Μεικτά Ποσά/Κρατήσεις/Πληρωτέο Ποσό.

Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος.

Εκτύπωση ετήσιας βεβαίωσης συντάξεων για φορολογική χρήση. Ηλεκτρονική υπηρεσία πληρωμής εξόδων κηδείας. Πρόκειται για την ηλεκτρονική υπηρεσία που καταργεί μία από τις βασικές παθογένειες του συστήματος παροχών και ασφάλισης στη χώρα και αφορά την έγκαιρη πληρωμή των εξόδων κηδείας, χωρίς ταλαιπωρία των συγγενών των θανόντων.

Στοίχημα για τον e-ΕΦΚΑ είναι εντός του έτους να εκκαθαριστεί και το σύνολο των παλαιών περιπτώσεων, που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα».

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, «οι προσφερόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχουν διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καθίστανται άμεσα προσβάσιμες και φιλικές στη χρήση τους από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που είναι λιγότερο εξοικειωμένα με τη σύγχρονη τεχνολογία. (Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Πηγή: dimosio.gr)