Ευρυτανία, η… γιαγιά της Ευρώπης

1411
evritania

Η Ευρυτανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων άνω των 85 ετών σε όλη τη «γηραιά ήπειρο»

Η Ευρυτανία παραμένει η πιο μεγάλη… «γιαγιά» της Ευρώπης. Το αφιέρωμα της ισπανικής “La Region” αναφέρει την ελληνική περιφέρεια ως την πιο γερασμένη στην Ευρώπη. Πίσω της δυο ισπανικές. Η Θαμόρα και η επαρχία της Ουρένσε που είναι η τρίτη στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό άνω των 85 ετών.

Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μετρά τον πληθυσμό όλων των περιφερειών της. Σύμφωνα με τα τελευταία δημογραφικά στοιχεία, το 8,29% των κατοίκων της Ευρυτανίας είναι άνω των 85 ετών. Αντίστοιχα είναι το 7,29% των κατοίκων της Ουρένσε και το 7,55% της Θαμόρα.

Σημειωτέον ότι το θέμα της Ευρυτανίας είναι εντυπωσιακό, αφού στην περιοχή κατοικούν συνολικά μόνο 17.445 κάτοικοι.

Στην Ισπανία πάντως δεν το βλέπουν αρνητικά. «Είναι καλά δεδομένα», λέει ο Πάμπλο Βιβάνκο, πρόεδρος της ένωσης Ourenstividad, μιας ομάδας που μελετά το φαινόμενο της μακροζωίας στην επαρχία της Ουρένσε. «Είναι στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η Ourense είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι γερνούν καλά», προσθέτει.

Ευρυτανία: στην κορυφή των υπέργηρων νομών της ΕΕ

Το πρόβλημα στην Ευρυτανία δεν είναι τωρινό. Οι στατιστικές έρευνες εδώ και 15 χρόνια την έχουν στην κορυφή των υπέργηρων νομών της Ευρώπης. Το 2014 μια από τις πολλές έρευνες της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής τόνιζε ότι ο νομός Ευρυτανίας, (μαζί με εκείνους των Γρεβενών, Άρτας και Σερρών) ήταν μεταξύ των δέκα Ευρωπαϊκών νομών, με τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων, άνω των 65 ετών. Τότε, ο νομός Ευρυτανίας με ποσοστό ηλικιωμένων (32,2%) ήταν δεύτερος στον κατάλογο των ευρωπαϊκών περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων, μετά τον νομό Πινιάλ Ιντέριορ ντο Σουλ της Πορτογαλίας. Το 2020, στην Ευρυτανία ο λεγόμενος δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων (old-age dependency ratio), που μετρά το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών σε σχέση με τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών, ανερχόταν στο 78,3%, ενώ στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν υψηλότερα από το 40% έναντι 34,8% κατά μέσο στην ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι η Ευρυτανία είναι περιφερειακή ενότητα στην κεντρική Ελλάδα, που βρίσκεται στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Είναι γνωστή για την παρθένα φύση της, τα ορεινά της τοπία, καθώς και για τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία της. «Πρωτεύουσα» της περιοχής είναι το Καρπενήσι. Ο Νομός Ευρυτανίας είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι παράγοντες που ευνοούν την μακροζωία

Η έρευνα αναφέρει ότι οι παράγοντες που ευνοούν αυτή την καλή γήρανση είναι αρκετοί, αλλά έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο ζωής. «Για παράδειγμα, στις αγροτικές περιοχές», λέει ο Vivanco, ο οποίος αναφέρει καθοριστικούς παράγοντες μακροζωίας όπως τα μεταλλικά νερά -αυτά από την άνοιξη- και η διατροφή του Ατλαντικού: «Το Ουρένσε είναι η επαρχία με τον μεγαλύτερο αριθμό οπωρώνων ιδιοκατανάλωσης». Ο πρόεδρος της Ourenstividad πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα που υποστηρίζουν την καλή υγεία. Παγκοσμίως αυτές οι τρεις περιοχές μαζί με τη Σαρδηνία (Ιταλία), το νησί Οκινάουα (Ιαπωνία), τη Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και τη χερσόνησο Νικόγια (Κόστα Ρίκα) έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό γηρασμένων παγκοσμίως.

Πηγή: www.tanea.gr