ΓΕΛ Καρπενησίου… σαν πραγματικοί επιστήμονες

1108
gel

Ομάδα τεσσάρων μαθητών του ΓΕΛ Καρπενησίου συμμετέχουν σε μια πολύ σημαντική και απαιτητική δράση που διοργανώνει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Η δράση ονομάζεται «Ανάπτυξη Σχολικού Δικτύου από Εκπαιδευτικά Τηλεσκόπια Κοσμικών Ακτίνων και Ανιχνευτές Αστροσωματιδιακής Φυσικής». Το πρόγραμμα αυτό αφορά την ανάπτυξη ενός δικτύου περίπου 20 τηλεσκοπίων κοσμικών ακτίνων που ονομάζεται μ-net, τα οποία είναι τοποθετημένα σε σχολεία της Πελοποννήσου. Το δίκτυο αυτό έχει εγκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια και  στις δράσεις των μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν τη φετινή χρονιά περιλαμβάνονται ασύγχρονη παρακολούθηση διαδικτυακών μαθημάτων και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσω ειδικής πλατφόρμας (moodle), αλλά και σύγχρονες διαδικτυακές συναντήσεις για την κατανόηση των αντίστοιχων επιστημονικών θεωριών και απαραίτητων γνώσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των τηλεσκοπίων οι οποίες είναι στα πεδία της Σύγχρονης Φυσικής εκτός της σχολικής ύλης.

Κατά το διήμερο 27 και 28 Μαρτίου 2024 το ΕΑΠ διοργάνωσε στην Πάτρα διημερίδα-συνέδριο με τίτλο «Ημέρες Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής» στις εργασίες του οποίου έγινε παρουσίαση από μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απ’ όλη την Ελλάδα μέρους αυτών που έμαθαν κατά τη διάρκειά του. Οι παρουσιάσεις έγιναν δια ζώσης για τα σχολεία που συμμετείχαν με αυτό τον τρόπο στο συνέδριο και εξ αποστάσεων (διαδικτυακά) για τα υπόλοιπα. Οι μαθητές του ΓΕΛ Καρπενησίου έκαναν την παρουσίαση διαδικτυακά και απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές: Ζάρα Αικατερίνη (Β΄ τάξη), Κουτρούμπα Ιωάννα (Β΄ τάξη), Μπάτζιος Αλέξανδρος (Α΄ τάξη), Σούλκο Κλέα (Α΄ τάξη) με την καθοδήγηση των καθηγητών τους: Μπουλάκος Σπυρίδων (Φυσικός), Ζαρμπούτης Δημήτριος (Φυσικός), Κονταξής Κωνσταντίνος (Πληροφορικής).

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και από εδώ και πέρα τα παιδιά θα συλλέξουν δεδομένα εξ αποστάσεως από ήδη εγκατεστημένα τηλεσκόπια τα οποία θα επεξεργαστούν με βάση τις γνώσεις που αποκόμισαν όλη τη χρονιά και θα εξάγουν αποτελέσματα σαν πραγματικοί επιστήμονες…