Για τη Δασοπροστασία μίλησε στη Βουλή η Τζίνα Οικονόμου

374
tzina oikonomou 1231131313 vouli

Η βουλευτής Ευρυτανίας Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, μίλησε στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας.

Στην αρχή της ομιλίας της, η κ. Οικονόμου χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο «θεματικά ευρύ και βαθιά μεταρρυθμιστικό, που βασίζεται στην ολιστική αντίληψη για τη δασοπροστασία και έχει ως σκοπό τη διατήρηση των σύνθετων δασικών οικοσυστημάτων, των πόρων που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες  και την αειφόρο ανάπτυξη των δασών σε αρμονία με τον άνθρωπο».

Η βουλευτής εστίασε κυρίως στο τμήμα του Νομοσχεδίου που αφορά στη διαχείριση των δασών και στην αξιοποίησητων δασικών πόρων. Κάνοντας μια αναδρομή στα εφαρμοσμένα κυβερνητικά προγράμματα, αναφέρθηκε στο «Αntinero» «συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την αντιπυρική θωράκιση άνω των 300.000 στρεμμάτων εκτάσεων, το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης ιδιαίτερα πυρόπληκτων περιοχών και το πρόγραμμα αναβάθμισης μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας “ΑΙΓΙΣ” ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Στη συνέχεια, πρότεινε την oργάνωση δράσεων συστηματικών καθαρισμών των δασών για την Ευρυτανία, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Antinero, επεκτείνοντας παράλληλα το πρόγραμμα απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τη βουλευτή Ευρυτανίας, απαιτούν «δημόσια χρηματοδότηση και ιδιωτικές επενδύσεις, βασισμένα σε ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό για την παραγωγή και αξιοποίηση του ξύλου αλλά κα τη δημιουργία εργαστηρίων παραδοσιακής επιπλοποιίας και τη δημιουργία μονάδων δομικών κατασκευών». Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σύμφωνα με την ίδια, είναι απαραίτητη η στήριξη των υφιστάμενων δασικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα προσφέρουν ανάσα οικονομικής ανάκαμψης και στήριξης της αειφορικής διαχείρισης των δασών.

Η βουλευτής συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τον καινοτόμο θεσμό που εισήγαγε και αφορά στα υβριδικά συνεργατικά σχήματα, «τα οποία θα αναλάβουν μαζί με τους συνεταιρισμούς, τη διαχείριση και αξιοποίηση των δασών και θα πηγαίνει χέρι – χέρι με τη λήψη μέτρων πρόληψης για την ενίσχυση της πυροπροστασίας και τη μείωση των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές».

Προκειμένου να επιτευχθεί η πρωτοβουλία αυτή, η πολιτεία προσφέρει κίνητρα και συγκεκριμένα την ετήσια επιδότηση των φορέων διαχείρισης με ποσοστό των εσόδων από την πώληση της βιομάζας που αξιοποιείται, τη διάθεση ποσοστού της παραγόμενης ξυλείας με χαμηλό τίμημα στους μόνιμους κατοίκους των περιοχών διαχείρισης και την ενίσχυση των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με 2% επί των ακαθάριστων εσόδων των φορέων διαχείρισης δασών, μέσα από την αναλογική μείωση των τελών τους.

Η κ. Οικονόμου, έκλεισε την ομιλία της ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση που εναντιώθηκε σε ένα νομοσχέδιο «που προστατεύει τόσο το δομημένο όσο και το φυσικό μας περιβάλλον».