Γράφει η Μαίρη Μπαζιώνη: ‘Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;’

606
papakostas tzin poukamiso overlay

του Θεόδωρου Παπακώστα, Εκδόσεις Key Books

Το βιβλίο “Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;” του αρχαιολόγου κ. Θεόδωρου Παπακώστα, προσφέρει ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό ταξίδι μέσα στην αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό. Η αρχαιολογία, όπως και η αρχαιότητα, ανήκει σε όλους μας. Μας συγκινεί, μας εμπνέει, μας δείχνει πώς είναι ο άνθρωπος, πώς είναι ο κόσμος στο σύνολό του. Παρότι δύσκολη πολλές φορές στην κατανόηση και την ερμηνεία σε συνδυασμό με την αποστήθιση ημερομηνιών και γεγονότων, στο τέλος μάς αποζημιώνει, λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, εισάγει το στοιχείο της εξερεύνησης.

Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από τα μάτια του κύριου Κώστα, ενός απλού ανθρώπου που βρίσκει τον εαυτό του σε ένα ασανσέρ να ταξιδεύει στον χρόνο. Καθώς ανοίγει κάθε όροφος, ανακαλύπτει μια νέα εποχή και γνωρίζει μεγάλες προσωπικότητες και σημαντικά γεγονότα. Από την ιδρύτρια της Μυκηναϊκής πολιτισμικής περιόδου, Ευρυδίκη, μέχρι τον φιλόσοφο Σωκράτη και τον αυτοκράτορα Καίσαρα, κάθε στάση δίνει την ευκαιρίες σε νέες πόρτες του παρελθόντος να ανοίξουν. Τότε πολλά ερωτηματικά έρχονται στο τραπέζι και του ξυπνούν σημαντικά ερωτήματα.

«Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα, για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του, όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας;»

Μέσα από αυτήν την περιπέτεια, τις συναντήσεις με σημαντικές ιστορικές φιγούρες, ο κύριος Κώστας ανακαλύπτει τη σημασία της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την κατανόηση του παρόντος και τη διαμόρφωση του μέλλοντος. Καθώς εξερευνά τις διάφορες εποχές, ανακαλύπτει ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί έχουν πολλά να μας μάθουν για τον σύγχρονο κόσμο. Με ένα αφηγηματικό στυλ γεμάτο χιούμορ και ευφυΐα, το κείμενο προσφέρει μια εκπαιδευτική και ενδιαφέρουσα εξερεύνηση της αρχαιότητας που ενθουσιάζει τους αναγνώστες όλων των ηλικιών.