Γράφει η Μαίρη Μπαζιώνη: “Συνάντηση”

101
c1100 natasha brown 2925

της Νatasha Brown, Εκδόσεις Penguin

Το έργο της Natasha Brown «Συνάντηση» είναι μια περιεκτική και ιδιαίτερα λεπτομερής έρευνα σχετικά με τη βρετανική ιστορία, την αποικιοκρατία, τη σκλαβιά, τον καπιταλισμό, τον μισογυνισμό και τις ασταμάτητες καθημερινές «μικρο-επιθέσεις» που βιώνει μία ανώνυμη μαύρη γυναίκα της εργατικής τάξης στην Αγγλία, με καταγωγή από την Τζαμάικα.

Η ίδια έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να ανέβει στα ύψη μιας επενδυτικής τράπεζας, αλλά σα να μη φτάνει ποτέ τίποτα από όσα κάνει, παντρεύεται έναν ιδιαίτερα πλούσιο και προνομιούχο λευκό άντρα κι έτσι εισέρχεται στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα. Συναντώντας για πρώτη φορά τους γονείς του συντρόφου της, εκείνη πρέπει να είναι χαρούμενη. Δεν είναι όμως. Αντιθέτως, είναι εξαντλημένη και ίσως για πρώτη φορά στη ζωή της, νιώθει ότι υφίσταται ένας είδος εξουσίας και δύναμης, κι έτσι αρχίζει να αναρωτιέται, εάν αυτός ο γάμος είναι τελικά κάτι παραπάνω από έναν απλό συμβιβασμό.

Στο βιβλίο της, η Brown καταργεί την ψευδαίσθηση που υπάρχει στη Βρετανία περί ανεκτικότητας, δικαιοσύνης και ισότητας, για να αποκαλύψει τη δυσάρεστη αλήθεια πως το να είσαι μαύρος σημαίνει να μην είσαι ποτέ αποδεκτός. «Ποτέ δεν είμαστε αρκετά Βρετανοί σε μια χώρα, η οποία συντηρεί ένα διαρκές εχθρικό περιβάλλον», αναφέρει. Οποιαδήποτε επιτυχία συχνά αποδίδεται στο γεγονός ότι το βρετανικό κράτος υποστηρίζει και προωθεί τη διαφορετικότητα παρά στις ικανότητές ή τα προσόντα του ίδιου του ατόμου ανεξαρτήτου προέλευσης. Για να ανελιχθεί κανείς, θα πρέπει να είναι απαρατήρητος, αόρατος, να μην ενοχλεί τους άλλους ή τους κάνει να αισθάνονται άβολα, να καθρεφτίζει την κουλτούρα της άρχουσας τάξης. ‘Η όπως δηλώνει η ίδια: “Μπορεί κανείς να έχει ζήσει εδώ, για ολόκληρες γενιές, ζωές γεμάτες πόνο, βάσανα, ακατάπαυστη σκληρή δουλειά, εκμετάλλευση, υποτίμηση και κακοποίηση, αλλά ποτέ δε θα είναι αληθινά αποδεκτός. Πάντα ο μαύρος θα είναι ο άλλος, ο ξένος, ένα λείψανο της παλιάς Αυτοκρατορίας.”

Η συμμόρφωση είναι το κόστος που πρέπει να πληρώσει κανείς, για να ταιριάξει με το περιβάλλον γύρω του, να ανέβει στον κόσμο.