Γράφει η Μαίρη Μπαζιώνη: «Ταξίδι στη Γη σε 101 αξίες»

545
bazioni

Της Mandeep Rai, Εκδόσεις Διόπτρα

Το “Ταξίδι στη γη σε 101 αξίες” αποτελεί μια περιήγηση στον κόσμο των πολιτισμικών αξιών που συνδέουν και διαμορφώνουν την ανθρώπινη κοινωνία αλλά και μια ξενάγηση στους πλανήτες της αυτογνωσίας και της ενσυναίσθησης. Διαβάζοντάς το μεταφερόμαστε σε διαφορετικούς κόσμους, εξερευνούμε διαφορετικές αξίες, δεχόμαστε διαφορετικές γεύσεις. Κάθε κεφάλαιο κι ένας νέος χώρος για καλύτερη κατανόηση του κόσμου και φυσικά για ενδοσκόπηση.

Σε γενικές γραμμές εμείς οι άνθρωποι πιστεύουμε πως διαθέτουμε έναν ξεχωριστό τρόπο να βλέπουμε τα πράγματα, πως ο κάθε εγκέφαλος λειτουργεί μοναδικά και πως ο καθένας εκδηλώνει διαφορετικές συμπεριφορές στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Τι γίνεται όμως με τα συλλογικά πρότυπα συμπεριφοράς, τους συλλογικούς δηλαδή τρόπους «ύπαρξης» και συνδιαλλαγής με τους γύρω μας, που διαμορφώνονται από την κουλτούρα, μέσα στην οποία γεννιόμαστε και ανατρεφόμαστε; Με άλλα λόγια, με όλες αυτές τις σταθερές που υπάρχουν μέσα μας και μας επιβάλλονται; Είναι εύκολα διακριτές και αναγνωρίσιμες;  Ή μήπως χρειάζεται να ταξιδέψουμε, να έρθουμε σε επαφή με το διαφορετικό, να γίνουμε παρατηρητές του εαυτού μας, για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα;

Το βιβλίο, λοιπόν, μάς καλεί να «βγούμε από τον κόσμο μας» και να κάνουμε μία περιήγηση σε 101 χώρες και σε 101 αξίες, καθεμία από τις οποίες αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό του καθενός περιβάλλοντος, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τις σχέσεις τους. Ορισμένες από αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά και είναι οι εξής:

  • Ακεραιότητα: Στη Σουηδία, η ακεραιότητα θεωρείται θεμελιώδης αξία τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή. Η χώρα αυτή έχει ισχυρές παραδόσεις διαφάνειας και ηθικής συνέπειας, κάτι που αντανακλάται στην υψηλή θέση της σε δείκτες διαφάνειας και χαμηλής διαφθοράς.
  • Ανεκτικότητα: Στην Ινδία, η ανεκτικότητα έχει ριζωθεί βαθιά στην κοινωνία λόγω της πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής φύσης της χώρας. Η μακρά ιστορία συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτισμικών ομάδων αναδεικνύει την αξία της ανεκτικότητας στην ινδική κοινωνία.
  • Δικαιοσύνη: Στον Καναδά, η δικαιοσύνη αποτελεί κεντρική αξία που προάγεται μέσω των νόμων και των πολιτικών της χώρας. Το καναδικό δικαστικό σύστημα και οι πολιτικές ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογραμμίζουν τη σημασία της δικαιοσύνης στην καναδική κοινωνία.
  • Αλληλεγγύη: Στην Ισλανδία, η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά λόγω της μικρής πληθυσμιακής κλίμακας και των σκληρών καιρικών συνθηκών. Οι Ισλανδοί στηρίζονται ο ένας στον άλλον και προωθούν την κοινωνική συνοχή και την αλληλοβοήθεια.
  • Υπευθυνότητα: Στην Ιαπωνία, η υπευθυνότητα είναι βαθιά ενσωματωμένη στην κουλτούρα και την καθημερινή ζωή. Οι Ιάπωνες δίνουν μεγάλη σημασία στην τήρηση των υποχρεώσεών τους και στην ανάληψη της ευθύνης για τις πράξεις τους, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις επαγγελματικές τους πρακτικές και την κοινωνική τους συμπεριφορά.
  • Και τέλος, η φιλοξενία είναι η αξία που συνδέεται στενά με την Ελλάδα. Η φιλοξενία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κουλτούρα και αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες και εκτιμώμενες αξίες στη χώρα.