Γράφει η Μαίρη Μπαζιώνη: Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο

827
picture 1

Εάν θέλεις να μάθεις τι γίνεται στον κόσμο, τότε ένας μόνο τρόπος υπάρχει: να ξεβολευτείς. Να φύγεις από τον καναπέ και την τηλεόραση, να πάρεις το διαβατήριό σου και να ξεκινήσεις την εξερεύνηση. Εάν, μάλιστα, επιθυμείς να γνωρίσεις ουσιαστικά τον κόσμο, θα χρειαστεί να τον γυρίσεις περπατώντας. Μην ξεχάσεις, λοιπόν, να πάρεις μποτάκια και σακίδιο! Για να κάνεις βέβαια μια πρώτη αρχή με αφετηρία τη φαντασία σου, το παρόν βιβλίο είναι για εσένα. Με όχημα την ιδέα πως ‘το μόνο επικίνδυνο σημείο είναι το σπίτι μας’, η Λένα Διβάνη ταξιδεύει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με τα πόδια. Μαζί της περιπλανιόμαστε κι εμείς μεταξύ Ελβετίας και Νέας Ζηλανδίας, Αιθιοπίας, Κούβας και Βιετνάμ, Βενεζουέλας και Παταγονίας.

Διασχίζουμε τις βουνοκορφές του Τσερμάτ και του Μάτερχορν στην Ελβετία, εκεί όπου τα βουνά διατάζουν και οι άνθρωποι υπακούν. Μεταφερόμαστε στη Νέα Ζηλανδία με τα ηφαιστειακά ορεινά πεδία που με δέος κανείς παρατηρεί αλλά και την πολυποίκιλη πανίδα και χλωρίδα. Ταξιδεύουμε στην Κούβα, εκεί όπου τα χρώματα έρχονται να σε υποδεχτούν. Όλα είναι κίτρινα και φούξια, με μπλε του κοβαλτίου και κόκκινα του πόθου. Εκεί θα δεις ήλιο, χορούς, χρώματα, σώματα, θάλασσα, επανάσταση, κι ακόμη φτώχεια, πείνα και εκπόρνευση. Πάντως, εάν είσαι γυναίκα, να χαίρεσαι, εάν δε γεννήθηκες στην Αιθιοπία. Σε αυτό το παλαιότερο ανεξάρτητο κράτος της Αφρικής αλλά και τον πιο παλιό πολιτισμό που προέκυψε από επιμειξίες με Αιγυπτίους και Εβραίους, σε αυτή τη γη των ανθρώπων με την καμένη όψη, όπως μας δείχνει η ετυμολογία της λέξης ‘Αιθιοπία’, θα νιώσεις να καίγεται η καρδιά σου. Όχι όμως από έρωτα αλλά από θλίψη. Εκεί θα καταλάβεις πόσο φρικτά προνομιούχος είσαι γνωρίζοντας τον κόσμο των γυναικών, μέσα στον οποίο βρίσκεται κι ο κόσμος της κλειτοριδεκτομής. Δε θα παραλείψεις να ταξιδέψεις μέχρι τη Σάντα Ελένα στη Βενεζουέλα, μια αχανή αραιοκατοικημένη πόλη ανάμεσα σε τροπικά δάση, απάτητες ζούγκλες, βαθιές κοιλάδες, βουνά και λίμνες, μία πόλη-σύνορο με τη Γουιάνα και τη Βραζιλία. Πριν το τέλος, θα μεταφερθείς στην Παταγονία με τους λευκούς παγετώνες, τους μπλε παγετώνες, τους τιρκουάζ παγετώνες, τους λειωμένους παγετώνες κι ακόμη τα τεμάχια παγετώνων, σε αυτό το κομμάτι γης που μπήκε στον χάρτη μόλις το 1977 χάρη σ’ ένα περιπετειώδες ξανθό αγόρι. Και τέλος, θα βρεθείς στο Βιετνάμ, εκεί όπου ο σκύλος θεωρείται σπουδαίος μεζές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια ας μην ξεχνάς πως δεν ταξιδεύεις, για να δραπετεύσεις από τη ζωή, αλλά για να μη δραπετεύσει η ζωή από ‘σένα!