Γράφει η Μαίρη Μπαζιώνη: ‘To Όχι Δεν Είναι Αρκετό’

103
naomi klain

της Naomi Klein, Politeianet.gr

“Το Όχι Δεν Είναι Αρκετό” της Ναόμι Κλάιν είναι μία μελέτη που αναλύει τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση δίνοντας έμφαση στην άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ και τη συνολική παγκόσμια στροφή προς τον αυταρχισμό και τον εθνικισμό. Το βιβλίο εξετάζει πώς η κοινωνική και οικονομική αδικία, σε συνδυασμό με την οικολογική κρίση, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για την άνοδο κακόβουλων ηγετών και εφαρμογή στυγερών πολιτικών κινήσεων.

Η Κλάιν υποστηρίζει ότι ο Τραμπ ήταν το αποκορύφωμα της λογικής του “brand”, όπου τα εμπορικά σήματα και η εικόνα υπερβαίνουν την ουσία και τις πραγματικές πολιτικές. Περιγράφει πώς οι πολιτικές του πρώην πλανητάρχη εξυπηρετούσαν κυρίως τα συμφέροντα των πλουσίων και των μεγάλων εταιρειών, προωθώντας την απορρύθμιση και υποβαθμίζοντας τις ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παράλληλα, η συγγραφέας παρουσιάζει την ανάγκη για ένα ισχυρό και συνεκτικό κίνημα αντίστασης, που δε θα περιορίζεται απλώς στην αντίθεση σε τέτοιες αλαζονικές πολιτικές αλλά θα προτείνει και εναλλακτικές κινήσεις για το μέλλον. Υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια θετική και προοδευτική πρόταση που να επικεντρώνεται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα. Μεταξύ των στρατηγικών που προτείνει για την επίτευξη της αλλαγής, είναι η ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, η δημιουργία συμμαχιών μεταξύ διαφορετικών ομάδων και η ανάπτυξη μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας που θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της οικολογικής βιωσιμότητας.

Το παρόν βιβλίο είναι ένα κάλεσμα για δράση, μία προτροπή προς τους αναγνώστες να μην παραμένουν απλώς θεατές αλλά να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου. Χάρη στην ένταση και το πάθος της γραφής της, η συγγραφέας και ακτιβίστρια δεν προσφέρει μόνο μια κριτική της τρέχουσας κατάστασης, αλλά και μια έμπνευση για μία πιο ουσιαστική πορεία προς το μέλλον.