Γράφει η Μαίρη Μπαζιώνη: Το Σώμα

397
ηηη

του Bill Bryson, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πόσες φορές ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Η απάντηση είναι δεκατέσσερις χιλιάδες φορές. Αυτό σημαίνει πως τα μάτια μας είναι κλειστά για είκοσι τρία ολόκληρα λεπτά κάθε μέρα, παρόλο που δεν κοιμόμαστε. Ένα κομματάκι εγκεφαλικού φλοιού μεγέθους ενός κυβικού χιλιοστού, περίπου όσο κι ένας κόκκος άμμου, μπορεί να χωρέσει 2.000 τεραμπάιτ πληροφοριών, αρκετές για να αποθηκευτούν όλες οι ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, μαζί με τα τρέιλερ, ή περίπου 1,2 δισεκατομμύρια αντίγραφα αυτού του βιβλίου. Η καρδιά μας χτυπάει λίγο πάνω από μία φορά το δευτερόλεπτο, περίπου 100.000 φορές τη μέρα, μέχρι και 2,5 δισεκατομμύρια φορές σε μια ζωή. Στο ένα περίπου δευτερόλεπτο που κάνετε για να διαβάσετε αυτήν την πρόταση, το σώμα σας έχει δημιουργήσει ένα εκατομμύριο ερυθρά αιμοσφαίρια. Για να φτιάξουμε έναν άνθρωπο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας, θα χρειαστούν πενήντα εννέα στοιχεία. Το πλέον άφθονο στοιχείο σε οποιονδήποτε ανθρώπινο οργανισμό είναι το οξυγόνο, το οποίο καταλαμβάνει το 61% του χώρου. Κατά τα δύο τρίτα αποτελούμαστε δηλαδή από ένα άοσμο αέριο.

Το βιβλίο του Bill Bryson «Το Σώμα» αποτελεί μια σαγηνευτική εξερεύνηση του ανθρωπίνου σώματος και μία συναρπαστική ξενάγηση στις περιπλοκές λειτουργίες του. Μαζί του ταξιδεύουμε σε πολλαπλά συστήματα και όργανα, ξετυλίγοντας τα μυστήρια της ανατομίας και της φυσιολογίας και αξιοποιώντας σημαντικές ιστορικές πληροφορίες, ανέκδοτα και χιουμοριστικές παρατηρήσεις. Σε αυτό καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ιστορία της ιατρικής και την ανάπτυξη της επιστημονικής κατανόησης μέχρι παράδοξα γεγονότα για τη βιολογική μας σύσταση. Αναλύεται το θαύμα του εγκεφάλου, η πολυπλοκότητα του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος, η λειτουργία του δέρματος και των τριχών, η σημασία των χρωμοσωμάτων, το μυστήριο του ύπνου, οι αστροναύτες της ανθρώπινης βιολογίας – τα σπερματοζωάρια, τα μόνα κύτταρα που είναι σχεδιασμένα να φεύγουν από το σώμα και να εξερευνούν άλλους κόσμους αλλά και πολλά άλλα.

Το βιβλίο δεν παρέχει μόνο μία ολοκληρωμένη επισκόπηση της ανθρώπινης ανατομίας, αναδεικνύει επίσης την ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα του ανθρωπίνου σώματος ενώ παράλληλα τονίζει τις διασυνδέσεις των διαφόρων λειτουργιών και τους αξιοσημείωτους τρόπους, με τους οποίους  διατηρείται η ισορροπία και η υγεία στον άνθρωπο.  

Ασφαλίστε τις ζώνες σας. Το ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα ξεκινά!