Γράφει ο Κώστας Μπουμπουρής: Γάμος των ομοφύλων ζευγαριών και η… αποχή

501

Λόγος και σκόνη πολλή έχει σηκωθεί με την επικείμενη ψήφιση του νόμου περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η Ν.Δ. και τα κόμματα Αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών κομμάτων, συμφωνούν έχοντας βέβαια το καθένα τις επί μέρους αντιρρήσεις και διαφοροποιήσεις του. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το Νομοσχέδιο ισχυριζόμενος ο Γ. Γραμματέας του, Δημήτρης Κουτσούμπας, πως ‘’…γάμος των γκέι σημαίνει από χέρι κατάργηση της πατρότητας – μητρότητας’’, απευθυνόμενος στην κυβερνώσα παράταξη και ‘’η παρένθετη μητρότητα οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος’’ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος, μη παίρνοντας τελική ξεκάθαρη θέση, ούτε πολύ ούτε λίγο προτείνει δημοψήφισμα κατ’ αρχάς, για να ‘’πει ο λαός κατευθείαν την βούλησή του’’. Σενάριο το οποίο έκαψε  αμέσως  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι πιέσεις προς τους βουλευτές της Ν.Δ. συνεχίζονται, παρ’ ότι τα ‘’φροντιστήρια’’ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Πάντως ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, από το Νταβός ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, πως το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο  αυτή τη  εβδομάδα και θα ψηφιστεί αρχές Φεβρουαρίου. Εκεί κατά τον βουλευτή και κατ΄επανάληψη πρώην υπουργό, Νικήτα Κακλαμάνη, ‘’…Υπουργός που δεν ψηφίζει, παραιτείται’’. Θα δείξει!

Άσχετα με τις προσωπικές απόψεις καθενός επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου, προσωπικά θα επιμείνω και θα σχολιάσω στην προτροπή του κ. Μητσοτάκη προς τους βουλευτές του για την αποχή τους από την ψηφοφορία, όσων σκοπεύουν να καταψηφίσουν:

Το ‘’δεν θα θέσω κομματική πειθαρχία’’, σημαίνει ότι εκείνος ψηφίζει, εφ’ όσον οι βουλευτές του δεν έχουν λόγο αντιλογίας, επομένως πρόκειται περί αυταρχισμού και μονοκρατορίας.

Με την αποχή λοιπόν δεν θα ψηφίσουν οι τριακόσιοι, αλλά οι παρόντες, που είναι άγνωστο πόσοι θα είναι. Στην ψήφιση κάθε νομοθετήματος πρέπει να είναι όλοι παρόντες, για να ισχύσει το πάλαι ποτέ ρηθέν των Αρχαίων ‘’έδοξε τη Βουλή και τω Δήμω’’, ότι δηλαδή αποφάσισαν άπαντες. Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, να υπερψηφίσουν άπαντες οι παρόντες. Το ότι επιτρέπει προφανώς να μην ψηφίσουν κάποιοι λόγω αδικαιολόγητου κωλύματος αντίκειται στον Κανονισμό της Βουλής. Αυτό απορρέει από τις υποχρεώσεις τους για τις οποίες ομνύουν. Σε κάθε ψηφοφορία οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης ‘’πιέζονται’’ να είναι παρόντες και να υπερψηφίσουν το κάθε νομοσχέδιο. Τώρα πως τους παροτρύνει να παραβούν τον Κανονισμό!

Ταπεινή πρόταση! Η παρούσα, όπως και κάθε ψηφοφορία θα έπρεπε να είναι μυστική. Η φανερή παραβιάζει εμφανώς τη πρόθεση του βουλευτή και του χαλιναγωγεί την ενσυνείδητη βούληση και απόφασή του. Η αποχή και το ‘’παρών’’ δεν συνάδει για τους κορυφαίους λειτουργούς της πολιτείας, που είναι επιφορτισμένοι με την νομοθέτηση.

Κατά τις επικείμενες Ευρωεκλογές θα παροτρύνει ο κ. Πρωθυπουργός για αποχή από τις κάλπες λόγω της θερινής μας ραστώνης; Δεν νομίζω, αλλά και πάλι η αποχή, όπως έχει αποδειχτεί, ευνοεί το πρώτο κόμμα. Ίδωμεν!