Η Αρχιτεκτονική Μελέτη για το ‘Γιαπί’

545
430222850 938281284370819 2162838498981371054 n

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, πραγματοποιήθηκε διαβούλευση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και αξιοποίησης του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας (πρώην Γιαπί) και του περιβάλλοντος χώρου. Ένα κτίριο το οποίο είχε στοιχειώσει την πόλη του Καρπενησίου, καθώς αποτελούσε εστία μόλυνσης, επικινδυνότητας και αισθητικής υποβάθμισης, πλέον μπαίνει στην τελική φάση επιλογής χρήσης, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ζωντάνιας, και επισκεψιμότητας. Μένει βέβαια να δούμε αν θα κατορθώσει η τελική μελέτη να προσδώσει ένα χαρακτήρα στο κτίριο και την πόλη, η οποία παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός στο μεγαλύτερο τμήμα της έχει άσχημα τσιμεντένια κτίρια και πολυκατοικίες.

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό το πρίσμα της επίτευξης των στόχων της αγοράς του κτιρίου, για τη δημιουργία χώρων για την στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, την δημιουργία υποδομών για την παραγωγή εσόδων (καταστήματα, χώροι) και θέσεων πάρκινγκ, παρουσιάστηκαν από τη μελετητική ομάδα του καθηγητή κ. Μωραΐτη τρεις προτάσεις: αυτή του αμφιθεάτρου, αυτή της αίθουσας διαλέξεων και αυτή της στεγασμένης ή/και ημιυπαίθριας πλατείας.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν διά ζώσης και διαδικτυακά πλήθος Ευρυτάνων και μεταξύ άλλων η Βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Χρήστος Κακαβάς, αντιδήμαρχοι, πρώην Δήμαρχοι, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σοφία Φλέγκα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας ‘ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ’ Μαρία Παπαϊωάννου και πολλοί άλλοι. 

Προτάσεις Αξιοποίησης του Κτιρίου

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης του κτιρίου, μία σημαντική ομάδα λειτουργιών που προτάθηκε να ενταχθεί στο συγκρότημα, αναφέρεται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες θα στεγαστούν στη βορειοδυτική πτέρυγα του κελύφους. Το νοτιοδυτικό κομμάτι του σε όλες τις προτάσεις που ακολουθούν θα ενταχθεί σε λειτουργίες κοινωνικής συνάθροισης και πολιτισμικής επαφής. Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο συνήθεις λειτουργίες αναψυχής, όσο και περισσότερο συγκροτημένες πολιτισμικές δραστηριότητες, όπως συνεδριακές χρήσεις, εκθεσιακές χρήσεις, λειτουργία βιβλιοθήκης. Όλες οι προηγούμενες λειτουργικές επιλογές είναι σύμφωνες με τις αρχικές προτάσεις της Περιφέρειας.

Οι προαναφερθείσες επιλογές αναφέρονται σε λειτουργίες προβολής της ταυτότητας του τόπου (citybranding ή ευρύτερα placebranding), οι οποίες μπορεί να παραπέμπουν στην ορεινή περιήγηση, στον οικοτουρισμό, σε ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, όπως επίσης και στην ιστορική ιδιαιτερότητα της ευρύτερης περιοχής και οι οποίες μπορεί να απευθύνονται αφενός στο κοινό των Ευρυτάνων και αφετέρου στις εξειδικευμένες ομάδες επισκεπτών που συνδέονται με τις προηγούμενες δραστηριότητες ή και σε ακόμη ειδικότερες ομάδες επισκεπτών, όπως αυτές που αφορούν τον συνεδριακό τουρισμό και την ακαδημαϊκή εκπαιδευτική περιήγηση και διδασκαλία.

Επιπλέον η κεντρικότητα του συγκροτήματος, ως προς την πόλη, η διάρθρωση των διατιθέμενων χώρων, όπως θα παρουσιαστούν στις επόμενες εναλλακτικές προτάσεις επίλυσης, αλλά και οι διαστάσεις των προσφερόμενων χώρων ευνοούν εκθεσιακές, όπως και εκθεσιακές – εμπορικές δραστηριότητες προβολής.

Οι 4 Παραλλαγές – Προτάσεις ‘που συνομιλούν με την πόλη’

Στην αρχή της παρουσίασης σημειώθηκε πως έγινε προσπάθεια να αποδοθεί μία σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή, η οποία θα συνομιλήσει με την πόλη, προτείνοντας την κατάτμηση της κλίμακας μέσω του επιμερισμού των κτιριακών όγκων, τη χρωματική διαφοροποίηση των όγκων αυτών και τη χρήση σε μεγάλο μέρος των επιφανειών τους υλικών που χαρακτηρίζονται από τη σύνθεση επιμέρους δομικών μονάδων (εμφανών έγχρωμων οπτόπλινθων ή λίθων) και την ώσμωση σύγχρονων συνθετικών και προσεγγίσεων σε δεδομένο αστικό υπόβαθρο με στόχευση τη δημιουργία ενός αειφορικού, ταυτοτικού κτιρίου.

1η Παραλλαγή – εκδοχή (Α2)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙ

Βασική πρόταση της παραλλαγής αυτής αποτελεί η διαμόρφωση χώρου αμφιθεάτρου 116 θέσεων, στην κύρια στάθμη εισόδου (+0,10) και στην αμέσως χαμηλότερη στάθμη (-4.00), με μικρή επαύξηση των αντίστοιχων πλακών και του κτιριακού όγκου.

Αρχικά, επιλέγει τη διαμόρφωση νέου χώρου αμφιθεάτρου, την πρόταση νέων φρεατίων ανελκυστήρων χωρίς καταστροφή των τοιχωμάτων των παλαιών. Επιπλέον προτείνει τη διαμόρφωση πλάγιας εισόδου στο μεγαλύτερο, ως προς το εμβαδόν, υπόγειο της στάθμης (-7.00), ώστε να μη χρειαστούν εκτενή και οικονομικά επώδυνα έργα επιχωμάτωσης. Τέλος, η διαμόρφωση των επιστεγάσεων προτείνεται με μεταλλική ελαφρά κατασκευή πτυχωτής κάλυψης-στέγασης στο τμήμα του κτιριακού σκέλους των γραφειακών χώρων και μεταλλική πέργκολα ελαφρότερης κάλυψης στο τμήμα του κτιριακού σκέλους των πολιτιστικών χρήσεων και χρήσεων αναψυχής.

Να σημειωθεί πως η εκδοχή (Α1) αφορούσε μία πρόταση με ανάλογη πρόταση αμφιθεάτρου, χωρίς όμως την κατασκευή νέων φρεατίων ανελκυστήρων εκτός του βασικού κτιριακού όγκου – θεωρήθηκε προβληματικότερη από την εκδοχή (Α2) και δεν παρουσιάστηκε.

2η Παραλλαγή – εκδοχή (Β2)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙ

Η 2η παραλλαγή διαφέρει από την 1η παραλλαγή – εκδοχή (Α2) ως προς το ότι δεν περιλαμβάνει χώρο αμφιθεάτρου. Αντ’ αυτού προτείνεται η διαμόρφωση αίθουσας διαλέξεων 77 θέσεων, στη στάθμη (-4.00), σε συνάφεια με μικρότερες αίθουσες διαλέξεων-μαθημάτων αυτής της στάθμης.

Να σημειωθεί, επίσης, πως η εκδοχή (Β1) αφορούσε μία πρόταση με ανάλογη πρόταση αιθουσών διαλέξεων, χωρίς όμως την κατασκευή νέων φρεατίων ανελκυστήρων εκτός του βασικού κτιριακού όγκου – θεωρήθηκε προβληματικότερη από την εκδοχή (Β2) και δεν παρουσιάστηκε.

3η Παραλλαγή – εκδοχή (Γ1)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙ

Στην 3η παραλλαγή – εκδοχή (Γ1), προτείνεται η λειτουργία της βασικής στάθμης εισόδου ως πλατείας με ημιυπαίθρια χρήση, η οποία θα μπορεί να λειτουργεί σε κακές καιρικές συνθήκες με πιθανή χρήση αναδιπλούμενων υαλοστασίων. Σχετικά προτείνονται δυο εναλλακτικές επιλύσεις για την πλάκα στέγασης της στάθμης αυτής. Οι χαμηλότερες στάθμες της πρότασης είναι αντίστοιχες με την πρόταση της 2ης παραλλαγής – εκδοχής (Β2).

4η Παραλλαγή – εκδοχή (Γ1.γ)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙ

Ειδικότερα στην 4η παραλλαγή – εκδοχή (Γ1.γ), όπως και στην προηγούμενη 3η παραλλαγή – εκδοχή (Γ1), προτείνεται η λειτουργία της βασικής στάθμης εισόδου ως πλατείας με ημιυπαίθρια χρήση, η οποία θα μπορεί να λειτουργεί σε κακές καιρικές συνθήκες με την χρήση αναδιπλούμενων υαλοστασίων. Η λειτουργία αυτή όμως, στην 4η παραλλαγή, ενισχύεται και επεκτείνεται με την αναβάθμιση της λειτουργίας του δώματος ως επάλληλης στάθμης πλατείας. Οι χαμηλότερες στάθμες της πρότασης είναι αντίστοιχες με την πρόταση της 2ης παραλλαγής – εκδοχής (Β2). Σχετικά παρουσιάζονται δύο διαφορετικές χρωματικές προσεγγίσεις της πρότασης.

Απορίες, Προτάσεις και Αντιπροτάσεις

Αφού κατατέθηκαν οι προτάσεις για την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του κτιρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός, χαιρέτησε το ξεκίνημα του εγχειρήματος επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νέο στοίχημα που καλείται να θέσει ο Δήμος και η Περιφέρεια και είναι απαραίτητο να υπάρξει μία ενιαία κατεύθυνση:

«Η δημόσια διαβούλευση σήμερα κάνει την εκκίνησή της και το λέω ‘εκκίνηση’ υπό την έννοια ότι αυτό που έχει σημαντική αξία να έχουμε υπόψιν είναι αφενός η χρήση του κτιρίου, πώς ακριβώς θέλουμε να αξιοποιηθεί με βάση τις τρεις λύσεις που προτάθηκαν σε τίτλους: το αμφιθέατρο, την αίθουσα ή την πλατεία, με τις διάφορες παραλλαγές,ειδικά όσον αφορά τον χώρο του δεύτερου υπογείου από κάτω για πάρκινγκ ή για βιβλιοθήκη. Είναι καλό να έχουμε μία αρχική κατεύθυνση και σκέψη επί αυτού και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε. Ούτως ή άλλως, υπάρχει μία δυναμική στην όλη διαδικασία. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας και πρέπει όλοι μαζί να μπορέσουμε να έχουμε μία κατεύθυνση.»

Στο τέλος της παρουσίασης, η σκυτάλη δόθηκε στο κοινό και αρχικά η Βουλευτής ΝΔ Ευρυτανίας κ. Θωμαϊς (Τζίνα) Οικονόμου έθεσε τις προσωπικές της απορίες σε σχέση με το ζήτημα της αξιοποίησης του χώρου:

«Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολλές θέσεις πάρκινγκ. Διαβλέπω ότι το Καρπενήσι τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένας ακόμα πιο προσφιλής τουριστικός προορισμός. Θέλω να πιστεύω ότι θα ανοιχτούμε πάρα πολύ, ότι θα έχουμε κάποια ανάπτυξη. Νομίζω ότι το αδιαχώρητο που υπάρχει σήμερα στο θέμα του πάρκινγκ, θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο και, επομένως, πρέπει να έχουμε τις περισσότερες δυνατές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να περιορίσουμε τις θέσεις των μαγαζιών και το λέω αυτό, γιατί το εμπορικό κέντρο του Καρπενησίου αυτή τη στιγμή είναι τελείως άδειο και αναξιοποίητο. Επομένως, μην ξοδέψουμε πολύ χώρο για καταστήματα. Επίσης, το δίλημμα που έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης μας, δηλαδή αν προτιμάμε αμφιθέατρο ή αίθουσα διαλέξεων, επειδή στο Καρπενήσι έχουμε το Συνεδριακό Κέντρο που χωράει πολυπληθείς συγκεντρώσεις, νομίζω ότι μία μαζεμένη αίθουσα διαλέξεων είναι ό,τι καλύτερο σαν λύση, πάλι με το σκεπτικό να μην πάρουμε πολύ χώρο. Η τρίτη παραλλαγή με τα αναδιπλούμενα υαλοστάσια, δεν ξέρω μήπως λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είναι ανθεκτικά στους αέρηδες και τις έντονες βροχές, γιατί στο Καρπενήσι έχουμε και ίσως θα έχουμε κάποιες τροπικού τύπου κλιματικές διαφοροποιήσεις στο μέλλον. Τέλος, πώς θα γίνει η επιλογή των προσχεδίων, από ποιους, και τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει;»

Στη συνέχεια, πολίτες, επαγγελματίες και φορείς του Νομού Ευρυτανίας, ειδήμονες (αρχιτέκτονες, μηχανικοί) και μη, κατέθεσαν απορίες, προτάσεις και αντιπροτάσεις σε σχέση με τα προαναφερθέντα. Κάποιοι συμφώνησαν με την κ. Βουλευτή πως ήδη υπάρχουν πολλά και αναξιοποίητα κτίρια και μαγαζιά, ιδίως στην οδό Ζηνοπούλου, οπότε συμφώνησαν πως δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω κατασκευές. Άλλοι σχολίασαν την ανάγκη της ‘αποκέντρωσης’, της τοποθέτησης υπηρεσιών εκτός κέντρου, για να μην υπάρχει η ανισορροπία ενός πολύ ζωντανού κέντρου και μιας απομονωμένης ‘περιφέρειας’. Τέλος, κάποιοι στάθηκαν στη ‘ρίζα’ του προβλήματος θεωρώντας πως το κτήριο πρέπει είτε να κατεδαφιστεί και να μη διατεθούν χρήματα προς αυτόν τον σκοπό είτε να γίνει ξενοδοχείο με σκοπό την προσέλκυση κόσμου.

Δημόσια Διαβούλευση Προτάσεων

Σε δημόσια διαβούλευση τίθενται, λοιπόν, οι προτάσεις για τις προτεινόμενες λύσεις αξιοποίησης του κτηρίου της ΠΕ Ευρυτανίας (πρώην γιαπί) για το επόμενο δεκαήμερο, όπως παρουσιάστηκαν από τη μελετητική ομάδα στη χθεσινή ανοικτή συγκέντρωση στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην ΔΤΕ Ευρυτανίας (πληροφορίες κ. Κοντοπάνος τηλ: 2237352448, email: k.kontopanos@pste.gov.gr).

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός, ανέφερε τα εξής:

«Στην δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό μας κέντρο παρουσιάσαμε μαζί με την μελετητική ομάδα του κ. Μωραΐτη, τις προτάσεις αξιοποίησης του κτηρίου (πρώην γιαπί) το οποίο επί δεκαετίες χαρακτήριζε την πόλη μας με τον πλέον αρνητικό τρόπο ώστε να διαμορφωθεί σε ένα κτήριο το οποίο θα χαρακτηρίζει την πόλη μας με τον πλέον θετικό τρόπο, δίνοντας μας ταυτότητα ως ορεινό προορισμό, περιλαμβάνοντας τόσο συνήθεις λειτουργίες αναψυχής, όσο και περισσότερο συγκροτημένες πολιτισμικές δραστηριότητες, αλλά και λειτουργίες χρήσιμες για την Περιφέρειά μας, εκπληρώνοντας τους στόχους μας. Κατά την διαβούλευση έγινε μια παραγωγική συζήτηση και ακούστηκαν πολλές απόψεις οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για το επόμενο βήμα. Είναι στρατηγική μας επιλογή ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτού του έργου να γίνει βήμα – βήμα, μαζί με την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς καθώς είναι ένα έργο το οποίο αφορά όλους μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όσους συμμετείχαν στην χθεσινή διαβούλευση και να προτρέψω τους συμπολίτες μας, είτε έχουν θεσμικό ρόλο είτε όχι,  να καταθέσουν τις σκέψεις τους στον δημόσιο διάλογο που θα εξελιχθεί για τις επόμενες 10 μέρες».