Καζάρμα Αγράφων: Διήμερη κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών

113
amemo

«Η Καζάρμα να παραμείνει βουνό. Καμιά κορυφή και κανένα ποτάμι ανυπεράσπιστο. Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά.» είναι το σύνθημα που ακούστηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου 2024 στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στην Καρδίτσα και τον Άγιο Νικόλαο Βλασίου Αργιθέας κατά της εγκατάστασης αιολικών στην κορυφογραμμή της Καζάρμας Αγράφων.

9 ανεμογεννήτριες ύψους, 149 μέτρων στην Καζάρμα

Όπως αναφέρουν οι σύλλογοι που αντιδρούν «στην κορυφογραμμή Καζάρμα Αγράφων μία θυγατρική εταιρεία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει λάβει άδεια εγκατάστασης ενός αιολικού εργοστασίου με 9 ανεμογεννήτριες, ύψους 149 μέτρων η καθεμιά. Το πυροφυλάκιο της Καζάρμα, ένα τοπόσημο της περιοχής ορατό από οποιοδήποτε σημείο του οροπεδίου της Νεβρόπολης, έχει ύψος μόλις 7 μέτρων. Εάν αυτό το έργο υλοποιηθεί, το πρώτο πράγμα που θα βλέπει ο επισκέπτης της λίμνης, αυτό που θα αντικρίζουμε από τον κάμπο, όταν σηκώνουμε τα μάτια προς την “ωραία κοιμωμένη”, θα είναι ένα πρώην βουνό που πλέον θα έχει γίνει νταμάρι. Το ανάγλυφο του βουνού και η συνολικότερη φυσιογνωμία της περιοχής θα αλλάξει ενώ η προοπτική της ήπιας ανάπτυξης θα αλλοιωθεί. Η πρόσφατη έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της τροποποίησης της περιβαλλοντικής μελέτης θέτει την Καζάρμα σε άμεσο κίνδυνο, καθώς οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή».

Στο πλαίσιο αυτό, συλλογικότητες που υποστηρίζουν την αντίσταση στη λεηλασία τόπων, τοπικών κοινωνιών και τοπίων από την εγκατάσταση ενεργειακών εργοστασίων βιομηχανικής κλίμακας, καθώς και ορειβατικοί, περιηγητικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, καθώς και άλλες κινήσεις και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα για την υπεράσπιση της γης και των κοινωνικών αγαθών επεσήμαναν ότι η διήμερη κινητοποίηση έχει ως στόχο να σωθεί η Καζάρμα Αγράφων από την αδειοδότηση τοποθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων που θα καταστήσουν την περιοχή «μπαταρία».

48 Σύλλογοι στην Κινητοποίηση

Μεταξύ των συλλογικοτήτων που έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία, ήταν οι παρακάτω:

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων, Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα, Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, Κίνηση Πολιτών για τα αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Συντονιστικό Αθήνας για την Ευρυτανία και τα Άγραφα, Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μεσενικόλα, Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρυονερίου Καρδίτσας, Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Κέδρος -Ζυγογιανναίϊκα», Μορφωτικός Σύλλογος Μπελοκομίτη Δολόπων, Οικοτουριστικός Σύλλογος Βαλαώρας Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, θέση Καραμανώλη, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βραγγιανιτών “Αναστάσιος Γόρδιος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου, Σύλλογος Απανταχού Βαλαωριτών Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών  ο “Αϊ Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σύλλογος  Απεραντίων οι Άγιοι Άναργυροι, Σύλλογος Δεντριωτών “Άγιος Αντώνιος” Σύλλογος Θραψιμίου “Ο Λίχνος”, Σύλλογος των Απανταχού Αηδονοχωριτών, Σύλλογος των Απανταχού Ρεντινιωτών Σύνδεσμος των Απανταχού Καροπλεσιτών Σύνδεσμος Φυλακτιωτών Καρδίτσας, Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (ΑΟΣ) Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου (ΕΟΣ Λασιθίου), Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης, Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης (ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ), Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, Ορειβατικός Φοιτητικός-Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνια σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης, Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών, Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αχλαδοχωρίου “Ο Κρουσοβίτης”, Σ.Ε.Ο. Αθήνας, Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ), Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος» και SOS Μαίναλο.