ΚΕΔΕ: Ομαδική προσφυγή δήμων στο ΣτΕ για το τέλος ταφής

402
kede

Ομαδική προσφυγή 166 δήμων της χώρας με επικεφαλής την ΚΕΔΕ κατατέθηκε στο ΣτΕ κατά της υποχρεωτικής και αναδρομικής είσπραξης του τέλους ταφής.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί τον νόμο άδικο και αντισυνταγματικό – μέσω τροπολογίας που πέρασε η κυβέρνηση – καθώς θα επιφέρει οικονομικά προβλήματα στους δήμους πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες τους υποχρεώσεις.

Να σημειωθεί ότι τα χρήματα που θα εισπράξει η κυβέρνηση από το τέλος ταφής ανέρχονται στα 240 εκατομμύρια ευρώ και θα αξιοποιηθούν για την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Ωστόσο πρόκειται για αρπαγή των χρημάτων από τους πόρους των δήμων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω της ψηφισθείσας τροπολογίας που πέρασε νύχτα από τη Βουλή.

Την τροπολογία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να εμφανίσει σαν …θετική για τους δήμους αφού δήθεν τα ποσά του «τέλους» θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, επί της ουσίας αποτελούν μια ακόμα «αιμορραγία» για τους ΟΤΑ αφού θα παρακρατηθούν από δικούς τους πόρους.

Η ΚΕΔΕ, από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωση της, σημείωνε: «Με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το ΥΠΕΝ και ψηφίστηκε χθες και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΚΕΔΕ, καλούνται οι δήμοι της χώρας να καταβάλλουν εντός του 2024 το ποσό των 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Το ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων. Στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ για το 2024 στους ΚΑΠ των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα».

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε απευθύνει έκκληση στους δήμους να συμμετέχουν μαζικά σε αυτήν την προσπάθεια και να προχωρήσουν άμεσα στη  λήψη της  σχετικής και απαραίτητης για την προσφυγή απόφασης δημάρχου και της Δημοτικής Επιτροπής του οικείου δήμου.

(Πηγή: aftodioikisi.gr)