Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Άγρια Πανίδα, διεξήχθηκε σεμινάριο σε δύο στάδια από το ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 με περίπου 110 Συμμετέχοντες με παρουσιάσεις στα παρακάτω θέματα:
- Άγριες φυσικές περιοχές της Ελλάδας (wilderness). Οι τελευταίοι παράδεισοι.
- Η εξέλιξη της δασικής προστασίας στην Ελλάδα. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
- Η Συνύπαρξη του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα (αρκούδα, λύκος).
- Το Βαλκανικό αγριόγιδο στην Ελλάδα: Κίνδυνοι, προκλήσεις, προοπτικές.
- Ο Χρυσαετός στην Ελλάδα: Είδος προς εξαφάνιση;
- Έντομα: τα γρανάζια της ζωής σε κίνδυνο.
- Apollo-εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης των πεταλούδων της Ελλάδας: Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών.
Οι παρουσιάσεις θα είναι διαθέσιμες στο Youtube στο κανάλι του ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου: https://www.youtube.com/channel/UCcOoQUXIX90hsX81qxTNiZw.
Ακολούθησε το βιωματικό μέρος διεξήχθηκε από τη Παρασκευή 9 έως και τη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 στο Καρπενήσι, με συμμετοχή 60 εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα.
Αρχικά την Παρασκευή το βράδυ έγινε μία δραστηριότητα γνωριμίας και ενημέρωσης για τις δράσεις των επόμενων ημερών. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό μονοπάτι των Πέτρινων Αλωνιών (περ 7 χλμ) στον Τόρνο με περιβαλλοντικές ερμηνείες σχετικές με τη περιοχή και το θέμα της άγριας πανίδας, ιστορίες και παιγνιώδεις δραστηριότητες ομάδας. Τη Κυριακή έγινε επίσκεψη στο Κλαυσί, στη Παλαιοχριστιανική Εκκλησία του Αγίου Λεωνίδη και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων.
Τέλος, το ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Mindful Nature» είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψη, το εικονογραφημένο ηλεκτρονικό βιβλίο «Ιστορίες της Φύσης και του Δάσους» το οποίο είναι ένας πρακτικός οδηγός για την εφαρμογή της ενσυνείδησης στη Φύση, στον Εαυτό μας και στην Εκπαίδευση, το οποίο έχει σκοπό να εμπνεύσει. Είναι με μορφή μικρών ιστοριών που πραγματεύονται μια ξεχωριστή πτυχή του θέματος. Κάθε ιστορία συνοδεύεται/συνδέεται με ένα μικρό βίντεο του οποίου ο σύνδεσμος υπάρχει στο τέλος κάθε ιστορίας.