ΚΚΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: ‘Μόνο 3 στις 15 θέσεις μόνιμου προσωπικού καλύφθηκαν από την προκήρυξη 2ΓΒ/2023 στην Ευρυτανία’

543
kke shmaies

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ, τοποθετείται για τα κενά προσλήψεων που αφήνει η 2ΓΒ/2023 προκήρυξη και για τους όρους εργασίας στις ορεινές απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι το νέο σύστημα διορισμών στο δημόσιο (με τις «δεξαμενές επιτυχόντων») θα είχε ως αποτέλεσμα να παραμένουν κενές ακόμα πιο πολλές θέσεις. Αυτό αναδείχτηκε στην ολότητά του με τα αποτελέσματα της προκήρυξης 2ΓΒ/2023 που βγήκαν σήμερα, Παρασκευή 12 Απρίλη.

Για τις 1843 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί καλύφθηκαν μόνο οι 1220. Μια στις τρεις θέσεις έμεινε κενή, γιατί για κάποιες ειδικότητες οι επιτυχόντες δεν φτάνουν.

Τραγικό είναι το παράδειγμα της Ευρυτανίας όπου καλύφθηκαν μόνο οι τρεις (3)από τις δεκαπέντεν (15) θέσεις με αποτέλεσμα να παραμένουν τα κενά στα δασαρχεία, στον Δήμο Αγράφων, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων κτλ.

Αυτό δεν είναι μια ακόμα «αστοχία». Ο τρόπος διορισμού είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που επιτείνει την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών. Οδηγεί στην απαξίωση και τελικά καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια στην ολοσχερή ιδιωτικοποίηση.

Στη Θεσσαλία μετατρέπουν σε Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ) τη Διεύθυνση Υδάτων, τον ΤΟΕΒ και το ΓΟΕΒ. Η υποστελέχωση των δασαρχείων οδηγεί στο να πάρουν τα διαχειριστικά σχέδια των δασών τα μεγάλα μελετητικά γραφεία, ενώ με το νέο νομοσχέδιο στρώνεται το χαλί για το πλήρες ξεπούλημα των δασών.

Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές, όχι απλώς σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά υπερθεματίζουν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Η έλλειψη εργατών καθαριότητας ήταν το πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στον Δήμο Καρπενησίου, ενώ οι διάφορες «αναπτυξιακές» χρησιμοποιούνται από δήμους και περιφέρεια για να παίρνουν προσωπικό και μελέτες με το πρόσχημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Με το ίδιο πρόσχημα γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι δίμηνες και τετράμηνες προσλήψεις και η ομηρία με αντάλλαγμα την ψήφο.

Το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, για να εκφραστεί ως λαϊκή απαίτηση η κάλυψη άμεσα όλων των κενών θέσεων σε όλες τις υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό που θα δουλεύει με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Ειδικά για τις παραμεθόριες – απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Ευρυτανία θα πρέπει να διαμορφωθούν κίνητρα που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ενοικίου, τροφίμων και καυσίμων».