Κυκλοφόρησε το Νέο Τεύχος των Ευρυτανικών Χρονικών 

648
picture 1

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο τεύχος του «πολιτιστικού περιοδικού για τον πολιτισμό της Ευρυτανίας» «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», που εκδίδεται τακτικά εδώ και δεκαετίες από την  Πανευρυτανική Ένωση και που περιέχει πλούσια, ποικίλη και πολύ ενδιαφέρουσα ύλη.

Οι πρώτες  σελίδες  αναφέρονται στο Συνέδριο  για τα 200 χρόνια από το θάνατο  του Μάρκου Μπότσαρη (1823-2023), με θέμα: «ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ Ο ΠΙΟ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ  ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ 1821». Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην 1η Συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιωτίσσης στις 10-8-2023, ακριβώς 200 χρόνια από το πέρασμα του νεκρού Μάρκου Μπότσαρη από εκεί και στη 2η συνεδρίαση, η οποία έλαβε χώρα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού στις 13 Αυγούστου 2023, με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που αναφέρουν το Μικρό Χωριό ως το ορμητήριο του Μάρκου προς την Αθανασία.

Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζονται αξιόλογα κείμενα σχετικά με την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας αλλά και με πρόσωπα και άλλα γεγονότα. Ενδεικτικά είναι τα κείμενα των:  

  • Χρήστου Σπ. Μπαρτσόκα, Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ «Ο κορυφαίος πεζογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας στην Άμπλιανη», και «Οι σεισμοί στη Συρία και οι Ευρυτάνες».
  • Κωνσταντίνου Σπ. Τσιώλη, «Λόγος κηρυγματικός υπό +πρωτοπρεσβυτέρου Παν. Δ. Τζιράχη εκ Ξυλοκάστρου Κορινθίας» και  «Αριστείδης Παν. Τσιώλης (ή Γαλάνης)».
  • Κωνσταντίνου Παπαντζίμα, Παιδιάτρου, «Νευροχειρουργική επέμβαση στα Κεδράκια. Αφαιρώντας την τρέλα».
  • Νικολάου Μάρκου, «Σχετικά με την ονομασία του Τόρνου Ευρυτανίας»
  • Γιάννη Π. Μάκκα, Ξεφυλλίζοντας στη Βιβλιοθήκη μου: -Ένα ταξίδι στη Χρύσου (Χρύσω) Αγράφων την άνοιξη του 1958, «Τα ονομαστά Αγραφιώτικα λιβάδια».
  • Κώστα Αντ. Παπαδοπούλου – Αθανασίου Δ. Σταμάτη, «Ευρυτανία και βιβλία (παρουσιάσεις βιβλίων Ευρυτάνων Συγγραφέων).

Μέρος του τεύχους αφιερώνεται στην επίσκεψη της Ένωσης στην Έκθεση για τη Μικρά Ασία  στο Μουσείο Μπενάκη, στην επιμνημόσυνη δέηση στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών όπου οι Ευρυτάνες της Αθήνας τίμησαν τους Ζ. Παπαντωνίου, Γ. Καφαντάρη, Στ. Γρανίτσα, στις υποτροφίες σε Ευρυτάνες φοιτητές, στα αποτελέσματα των πρόσφατων Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Επίσης, τα κείμενα ‘‘Ευρυτανικά πένθη:  Γέροντας Δοσίθεος, Ηγούμενος Ι. Μ. Τατάρνας’’ των Παν. Κ. Βλάχου, Ανδρέα Καμπιζιώνη, του αείμνηστου Δημήτρη Ευαγγελοδήμου, το ποίημα ‘‘Το μακρινό γαύγισμα’’ του Νίκου Μπακογιάννη. Σημειώνεται ότι το εξώφυλλο κοσμείται από την εικονογραφία «Ο όρκος του Βύρωνα στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη», του Σωτηρίου Χρηστίδη (1858-1940).

Το περιοδικό αποστέλλεται ταχυδρομικά στα ταμιακώς εντάξει μέλη, ενώ οι επιθυμούντες να το λάβουν αναγνώστες μπορούν να το παραγγείλουν στα  EmaiI:

α) panevritanikienosi@gmail.com και

β) kostas.ant.papadopoulos@gmail.com και στα τηλέφωνα: (Κ.Α. Παπαδόπουλος 6977366813, Ανδρέας Ζούκας 6974500774).