“Νόμος και τάξη”

500
boubouris sinaksari1

Η κυβερνώσα παράταξη το 2019 και το 2023 ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας κατά κύριο λόγο με το δόγμα ‘’νόμος και τάξη’’. 5,5 χρόνια μετά, η βία και η παραβατικότητα αυξάνονται κατακόρυφα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια στην κοινωνία.

Με την πρόσφατη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής μπροστά στο πλατύσκαλο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων το ποτήρι ξεχείλισε. Εκτός των άλλων βαρέων ποινικών αδικημάτων πληθαίνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής και σχολικής βίας ανηλίκων, που έρχονται στο φως καθημερινά. Μέσα σε ένα μόνο 24ωρο της προηγούμενης εβδομάδας 141 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, έγιναν 73 συλλήψεις και 5 θύματα ζήτησαν να διαμείνουν σε δομή.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας νομίζει μόνο με αλλαγές προσώπων στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη, μπορεί να αλλάξει μια κατάσταση η οποία είναι πολύ δύσκολη για όλους τους πολίτες. Όχι για όλους βέβαια, αφού ο κάθε νυν και πρώην αξιωματούχος και οι πέριξ της εξουσίας έχουν από 2 – 3 αστυνομικούς ο καθένας για φύλαξή τους, πως να μείνουν έτσι αστυνομικοί για τις γειτονιές. Αυτό, το επιστρέφουν 2.500 αστυνομικοί στους δρόμους  το έχουμε ακούσει τρεις φορές από το 2019, αλλά μάλλον είναι ακόμα στο δρόμο… Χαρακτηριστικό παράδειγμα που προσωπικά γνωρίζω, είναι πως προ διμήνου με την παραπάνω νέα εξαγγελία του Πρωθυπουργού, τέσσερεις από αυτούς  τους αστυνομικούς  εντάχθηκαν στη δύναμη Αστυνομικού Τμήματος των βορείων προαστίων και μετά τρεις μέρες οι τρεις πάλι αναχώρησαν  για ‘’ειδικές υπηρεσίες’’ λόγω …υπηρεσιακών λόγων (μια διαχρονική δικαιολογία).

Το τελευταίο δεκάμηνο άλλαξαν τρεις υπουργοί στο πολύπαθο υπουργείο, με τελευταίο τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Πέντε φορές υπουργός Προστασίας του πολίτη έχει θητεύσει με τέσσερεις διαφορετικούς Πρωθυπουργούς, δυο διαφορετικών ιδεολογιών και με συνολική θητεία εννιά ετών σε δυο δεκαετίες. Αυτό σημαίνει πως αν η αστυνόμευση πάσχει, δεν είναι άμοιρος ευθυνών και πολλές από τις κακοδαιμονίες της ΕΛΑΣ έχουν την υπογραφή του. Πόσες φορές  μπορεί να κάνει την ‘’επανεκκίνηση’’ της Αστυνομίας που ανήγγειλε; Η κατάσταση στην Αστυνομία και την αστυνόμευση δεν άλλαξε με καμιά επιστροφή του. Ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την λαϊκή οργή ακόμα για τυποποιημένα εγκλήματα:  Γυναικοκτονίες, νεανική βία, εγκλήματα της νύχτας, εσωτερική διαφθορά, άσε τις κλοπές, ληστείες, απάτες και την μικροεγκληματικότητα. Ως βουλευτής πλέον της Ν.Δ ο πρώην ‘’Πασόκος’’ φορτώθηκε δυο υπουργεία, στα οποία η πολιτική του προκαλεί ερημοποίηση. Τα νοσοκομεία και τα Αστυνομικά τμήματα πάνε απ’ το  κακό στο χειρότερο.

Από επικοινωνιακά τεχνάσματα βέβαια μια χαρά τα πάει! Την μεθεπόμενη του τραγικού χαμού της 28χρονης έκανε τηλεδιάσκεψη, λέει, με 3.500 στελέχη της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Από ‘κει και μετά, πάμε για άλλα. Όσο για την τήρηση του πειθαρχικού αστυνομικού δικαίου; Καρατομήσεις των ανεύθυνων αστυνομικών του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων για στάχτη στα μάτια. Ποιες καρατομήσεις δηλαδή, μεταθέσεις τους σε άλλες υπηρεσίες, μπορεί και σε πιο υπεύθυνες.

Αν πήγε ή πηγαίνει καλά το ‘’νόμος και τάξη’’ ο κάθε Έλληνας πολίτης ας το κρίνει!