Ο Φάνης Σπανός στις ΗΠΑ σε πρόγραμμα του State Department

394
fsusa14

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο επαφών και συναντήσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου βρίσκεται προσκεκλημένος του U.S. Department of State, έπειτα από συντονισμό με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

O Φάνης Σπανός συμμετέχει στο πρόγραμμα: “International Visitors Leadership ProgramIVLP” του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με θέμα «Ευρωπαϊκή – Περιφερειακή συνεργασία στη διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών», το οποίο στοχεύει στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τους θεσμούς και τις μεθόδους διαχείρισης κρίσεων σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο στις Η.Π.Α. μέσα από τη συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών και μη κυβερνητικών φορέων.

Στην οκταμελή αποστολή μετέχουν πολιτικά, διπλωματικά και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη από επτά ακόμη χώρες (Αυστρία, Ισλανδία, Λιθουανία, Κύπρο, Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Φάνης Σπανός συμμετείχε -μεταξύ άλλων- στις ακόλουθες συναντήσεις, που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα Washington D.C. και στις παρωκεάνειες βορειοδυτικές Πολιτείες Oregon και Washington.

 • United States Agency for International Development (USAID), υπηρεσία διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας των Η.Π.Α.
 • Union of Concerned Scientists, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προώθηση μέσω της ανεξάρτητης Επιστήμης της Υγείας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης.
 • U.S. Committeeforrefugeesandimmigrants, μηκυβερνητικήοργάνωσηγιατην υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών.
 • Εργαστήριο κυματομηχανικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον– OSU.
 • Παγκόσμιο πρόγραμμα υγείας του OSU.
 • Κέντρο θαλάσσιων επιστημών “Hatfield” του OSU.
 • Επίτροπος της κομητείας Λίνκολν του Όρεγκον, Kaety Jacobson.
 • Περιφερειακό πρόγραμμα πυροπροστασίας του παράκτιου Όρεγκον.
 • Υδροβιότοπος φάρου Yaquina.
 • Mercy Corps, μη κυβερνητική οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας.
 • USGS, ηφαιστειακό παρατηρητήριο του Yellowstone.
 • Medical Teams International, μη κυβερνητική οργάνωση για την υγειονομική και επισιτιστική φροντίδα σε ανθρώπους σε περιοχές που διέρχονται κρίσεις.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός προέβη σε σειρά θεσμικών συναντήσεων με στελέχη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, της Ομογένειας και της Εκκλησίας:

Στην Washington D.C συναντήθηκε με την πρέσβη της Ελλάδας στις Η.Π.Α., κ. Κατερίνα Νασσίκα, καθώς και στελέχη της πρεσβείας, τον συγγραφέα και εκδότη Μιχάλη Ιγνατίου, τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικάνικου Ινστιτούτου Nick Larigakis, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου της Ουάσιγκτον, Ηλία Μπόρσα, καθώς και με δεκαμελή αντιπροσωπεία της Ομογένειας από φορείς, όπως η Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, ο Τοπικός Σύλλογος Ρουμελιωτών καιο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής “Βελούχι”.

Επίσης, ο Φάνης Σπανός συναντήθηκε με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. αρμόδιο για τους ενεργειακούς πόρους (Assistant Secretary of State for Energy Resources) και τ. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.

Στο Βανκούβερ της πολιτείας Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο, καθώς και με το ζεύγος των Ευβοέων ομογενών με σπουδαία φιλανθρωπική προσφορά, Ισίδωρο και Μαρία Γαρυφαλλάκη, με τους οποίους επισκέφτηκε το Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας της περιοχής.

Στις συναντήσεις αυτές, ο Φάνης Σπανός συνομίλησε για τις ανάγκες και τις ευκαιρίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τις δυνατότητες εμβάθυνσης των σχέσεων και συνεργασιών.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες με αντίστοιχες δράσεις και επαφές στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και το Χιούστον του Τέξας.