Παιδικές κατασκηνώσεις: Έως 14 Ιουνίου οι αιτήσεις

462
martial arts camping trip 1037x534

Σε διεύρυνση του κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία προχωρεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των ωφελούμενων αλλά και τις επιμέρους κατασκηνωτικές περιόδους.

Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων από τις 12.350 το 2023 αυξάνεται φέτος στις 13.595. Τα 7.425 είναι παιδιά, 1.820 ηλικιωμένοι και 4.350 άτομα με αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες).

Οι θέσεις για τα άτομα με αναπηρία είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες θέσεις στο πρόγραμμα του 2019 που ήταν μόλις 2.820 άτομα.

Η αύξηση είναι της τάξης του 54,20%. Το 2023 είχαν φιλοξενηθεί στις Παιδικές Εξοχές – κατασκηνώσεις 3.060 παιδιά και ενήλικες με αναπηρία.

Σε ολόκληρη τη χώρα θα λειτουργήσουν συνολικά 14 κατασκηνώσεις.

Το κονδύλι που θα διαθέσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυξήθηκε στα 4.000.000€ από 3.650.000€ που είχαν προϋπολογιστεί την περσινή περίοδο και αφορά τόσο τη λειτουργία των 14 παιδικών εξοχών και κατασκηνώσεων που θα λειτουργήσουν από 1ης Ιουνίου έως 30 ης Σεπτεμβρίου του 2024 όσο και την προετοιμασία εκείνων που θα λειτουργήσουν το 2025.

Οι διαδικασίες αιτήσεων, επιλογής και συμμετοχής ατόμων με αναπηρίες, θα οριστούν με νεότερη κοινή υπουργική απόφαση.

Κονδύλια στους Δήμους για το άνοιγμα κλειστών κατασκηνώσεων

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για πρώτη φορά χρηματοδοτεί από τώρα την αναβάθμιση και ανακαίνιση κατασκηνώσεων οι οποίες ήταν κλειστές για χρόνια προκειμένου, να ανοίξουν στην επόμενη περίοδο.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή

  • Για την εγγραφή των παιδιών απαιτείται:
  • Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς το Δήμο που έχει την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας της κατασκήνωσης στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, το φύλο και η ηλικία του παιδιού.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα στην οποία να αναγράφεται το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, οι ηλικίες των τέκνων, ο τύπος της οικογένειας (π.χ. μονογεονεική, τρίτεκνη, πολύτεκνη), άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά (π.χ. δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, άνεργοι, ανασφάλιστοι, σε κατάσταση ένδειας, οικογένειες σε κρίση, πληθυσμιακές μειονότητες κ.λ.π.).
  • Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή γιατρού του ασφαλιστικού φορέα στην οποία υποχρεωτικά να αναγράφεται: η κατάσταση υγείας του παιδιού, ο εμβολιασμός του με τα υποχρεωτικά εμβόλια, ότι δεν πάσχει από μεταδοτικά νοσήματα, ότι η εν γένει κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη συμμετοχή του σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα και τυχόν λοιπές παρατηρήσεις (φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες κ.λ.π.).

Για την εγγραφή ηλικιωμένων ατόμων απαιτείται:

  • Αίτηση του ατόμου στο Δήμο που έχει την ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας της κατασκήνωσης.
  • Υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει το ύψος του οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματός του.
  • Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή γιατρού του ασφαλιστικού φορέα στην οποία υποχρεωτικά να αναγράφεται ότι δεν πάσχει από μεταδοτικά νοσήματα και ότι η εν γένει κατάσταση της υγείας του επιτρέπει τη συμμετοχή του σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις διαβιβάζονται ατομικά ή συλλογικά μέσω των ΚΑΠΗ που συμμετέχει κάθε ηλικιωμένος.

Ποσό συμμετοχής στο πρόγραμμα – ποιοι εξαιρούνται

Το ποσό συμμετοχής κατασκηνωτών ορίζεται στα 30,00 ευρώ.

Εξαιρούνται:

α) τα παιδιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, των οικογενειών που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι καθώς και των οικογενειών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,

β) τα άτομα με αναπηρίες ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που συμμετέχουν,

γ) ηλικιωμένα άτομα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

(Πηγή: aftodioikisi.gr)