Προτεραιότητες

128
elenh2

Μια απόφαση – ντροπή, όπως τη χαρακτηρίζει, αναδεικνύει ρεπορτάζ του 902.gr, αφού σε τριήμερη 24ωρη ετοιμότητα (!) πρόκειται να μπει με απόφαση κυβέρνησης και διοίκησης το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Αττικής, ώστε να εξυπηρετεί κατά απόλυτη προτεραιότητα τους επισήμους του τελικού του Conference Cup.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελικός πρόκειται να διεξαχθεί στις 29 Μάη στο στάδιο της Ν. Φιλαδέλφειας (OPAP Arena), και στο πλαίσιο των προετοιμασιών, η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» ενημέρωσε τους εργαζόμενους του ότι «το Νοσοκομείο τίθεται σε 24ωρη ετοιμότητα κατά τις 28, 29 και 30/5 για την αντιμετώπιση των VIP (διαπιστευμένων και φιλάθλων) που θα διαμένουν στα Ξενοδοχεία ”Μεγάλη Βρετάνια”, ”Grand Hyatt” και ”Marriot Athens”».

Για το προκλητικό έγγραφο η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και παθολόγος στον ”Ευαγγελισμό”, Δήμητρα Σταματέλου, απαντά:

 «Η διοίκηση του Νοσοκομείου ”Ευαγγελισμός”, καλεί το προσωπικό σε 24ωρη και 3ήμερη ετοιμότητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι VIP πλούσιοι ένοικοι των ακριβών ξενοδοχείων του κέντρου της Αθήνας. Σ’ ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με δεκάδες κενά προσωπικού, που εφημερεύει σχεδόν καθημερινά (σε γενική κι πρωινή εφημερία), με τους ασθενείς να στοιβάζονται στα Επείγοντα, να περιμένουν ώρες ολόκληρες σε φορεία και στους διαδρόμους, προκειμένου να εξεταστούν και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις κι η εισαγωγή μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα το βράδυ.

Σε ένα νοσοκομείο που το προσωπικό είναι στα όρια των αντοχών του με burn out, με παραιτήσεις λόγω της εντατικοποίησης και που ο μισθός του νοσηλευτικού προσωπικού είναι λιγότερος από όσα θα πληρώσουν οι VIP “ασθενείς” για τη διαμονή τους. Μόνο ντροπή μπορεί να χαρακτηρίσει την απόλυτη προτεραιότητα που καλεί η διοίκηση να δώσουμε, με κριτήρια αξιωμάτων και τίτλων και όχι πραγματικού επείγοντος. Την ίδια ώρα οι εικόνες των στοιβαγμένων ασθενών και του πανικόβλητου προσωπικού να τρέχει να προλάβει να περιθάλψει να είναι η “κανονικότητα” για τους πολλούς σε όλα τα νοσοκομεία της αττικής. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι αφήνουν τελευταίες τις ανάγκες του λαού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού προτεραιότητα έχουν οι φιέστες, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η εξυπηρέτηση των εχόντων. Μόνο ο λαός μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση προς όφελος του, με κριτήριο τις δικές του ανάγκες, τη ζωή και την υγεία του».

Σε ανάρτησή της στο facebook η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει τα εξής: 

«Είσαι εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, κανονικός άνθρωπος; αν αρρωστήσεις κάτω αριστερά, στην εικόνα, σε φορείο μαζί με άλλους ποιος ξέρει πόσους ασθενείς, σα σαρδέλα παστωμένος στο ΤΕΠ περιμένοντας ώρες να εξεταστείς με το προσωπικό να κάνει ακροβατικά για να μπορέσει να σε προσεγγίσει. Αν είσαι vip, πλούσιος, θεατής του τελικού ποδοσφαίρου απ τους λίγους και κάτοικος ακριβών ξενοδοχείων του κέντρου κάτω δεξιά στην εικόνα. Ευαγγελισμός μόνο για σένα. Κατά προτεραιότητα (άσχετα του τι έχεις) και με το προσωπικό (αυτό το ίδιο εξουθενωμένο που τις άλλες μέρες κάνει ακροβατικά) σε τριήμερη ετοιμότητα ασχέτως αν έχει να πάρει ρεπό η άδεια μήνες, η αν έχει κάνει απανωτές εξοντωτικές εφημερίες. Δυο εικόνες χίλιες λέξεις. Για την πλέμπα ράντζα και αναμονές, για τους προύχοντες δημόσια νοσοκομεία σε prive λειτουργία, κατά προτεραιότητα και με ξεχωριστή καταγραφή γιατί έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας τα πράγματα. Αυτούς υπηρετούν και γι αυτούς δουλεύουν. Τα υπόλοιπα περί δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους είναι για λαϊκή κατανάλωση. Ντροπή!»

Αυτές φαίνεται να είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου τη στιγμή που κλείνουν τα χειρουργεία στα Νοσοκομεία Παίδων και τα ράντζα στοιβάζονται σε μεγάλα Νοσοκομεία όπως το Γεννηματάς.