- Επιστολή για κίνδυνο πυρκαγιάς από οικίσκο εταιρίας αιολικής ενέργειας στα Φουρνά
- Ετοιμάζεται εκτροπή νερού από τη Λίμνη Κρεμαστών
- ‘ΟΧΙ’ των κατοίκων για υδροηλεκτρικό στη Χρύσω
Στο ‘στόχαστρο’ των ΑΠΕ μπαίνει για τα καλά πια όλος ο νομός της Ευρυτανίας που καλείται να αποτελέσει ‘τροφοδότη’ ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως το νερό, για ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Σχεδόν κάθε εβδομάδα νέες αποφάσεις και εγκρίσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας με κυρίαρχα τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα και προσφάτως η διεκδίκηση των νερών από Άγραφα και Καρπενήσι.
Βέβαια, η αντίδραση των κατοίκων και εν μέρει των τοπικών αρχών είναι σθεναρή για κάθε τύπο βιομηχανικής παρέμβασης σε έναν νομό που έχει χαρακτηριστεί ως ο καθαρότερος νομός της Ευρώπης από την UNESCO, ενώ θυμίζουμε ότι η Ευρυτανία από το 2018, με ΦΕΚ έχει χαρακτηριστεί, στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας, ως Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς και όχι Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή.
Επιστολή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς από οικίσκο εταιρίας αιολικής ενέργειας στα Φουρνά Ευρυτανίας
Τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από συστήματα ανεμολογικών μετρήσεων με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλεκτρογεννήτριες, που έχει τοποθετηθεί από εταιρεία μέσα σε δασική έκταση και ξερά χόρτα στην περιοχή «Ζαχαράκη» Φουρνάς της ορεινής Ευρυτανίας, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Όπως αναφέρει το ΚΚΕ Ευρυτανίας: «πρόκειται για ρυμουλκουμενους οικίσκους που σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφέρει και τοποθετήσει εταιρεία που έχει υποβάλει αίτηση εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της περιοχής. Στους οικίσκους αυτούς υπάρχει σύστημα ανεμολογικής μέτρησης που λειτουργεί με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ ή εναλλακτικά με ηλεκτρογεννήτρια, η εξάτμιση της οποίας, όπως και ολόκληρη η εγκατάσταση, βρίσκεται κυριολεκτικά θαμμένη μέσα σε ξερά χόρτα και δάσος ελάτης.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι χωριών της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ο κίνδυνος αφορά είτε την περίπτωση βραχυκυκλώματος και ανάφλεξης του φωτοβολταϊκού πάνελ, είτε από σπινθήρες και πυράκτωση της εξάτμισης της ηλεκτρογεννήτριας, στην περίπτωση που το φωτοβολταϊκό πάνελ σταματήσει να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια και η ηλεκτρογεννήτρια τεθεί αυτόματα σε λειτουργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Δασαρχεία Φουρνάς και Σπερχειάδας, που έχουν την ευθύνη για το συγκεκριμένο ορεινό όγκο πού βρίσκεται στα όρια Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, έχει δοθεί άδεια σε εταιρεία για εγκατάσταση τριών συνολικά τέτοιων οικίσκων στην περιοχή. Μάλιστα, το γεγονός ότι πρόκειται για εγκατάσταση που έχει μεταφερθεί και παραμένει τοποθετημένη πάνω σε τρέιλερ, δίνει τη δυνατότητα να παρακαμφθούν αναγκαίες αδειοδοτήσεις, όπως αντίθετα συμβαίνει στην περίπτωση των σταθερών εγκαταστάσεων των ανεμολογικών ιστών που τοποθετούνται συνήθως. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, μετά την καταγγελία των κατοίκων υπήρξε παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας, η οποία με έγγραφό της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές ζητά να γίνουν άμεσα ενέργειες για την κοπή των ξερών χόρτων τόσο εντός του περιφραγμένου χώρου όσο και περιμετρικά των εγκαταστάσεων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς. Επίσης ζητά να ελεγχθεί η ύπαρξη και άλλων τέτοιων εγκαταστάσεων στον τομέα ευθύνης της, καθώς και η νομιμότητα τους, και σε περίπτωση που δε διαθέτουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις».
Γ. Μαρίνος: Να απομακρυνθούν άμεσα οι άκρως επικίνδυνες εγκαταστάσεις
Την άμεση και εξαιρετικά επείγουσα απομάκρυνση των συγκεκριμένων άκρως επικίνδυνων εγκαταστάσεων, απαιτεί με παρέμβαση του Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένη καταγγελία , μέσα στο πυκνό δάσος , στην περιοχή Φουρνά , Μπλόκο Ζαχαράκη προς τη Ράχη του Ρέλλια, στο Νόμο Ευρυτανίας, η εταιρεία που προσβλέπει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, έχει στήσει ρυμουλκούμενο Οικίσκο, για ανεμολογικές μετρήσεις.
Ο Οικίσκος αυτός έχει ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ, το οποίο (είναι πνιγμένο στα ξερά χόρτα) χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση των μπαταριών του συστήματος. Επίσης, έχει ενσωματωμένη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, γιατί είναι φανερό ότι μέσα στα ξερά χόρτα και το πυκνό δάσος ο μηχανισμός αυτός αποτελεί εξ ορισμού, εμπρηστικό μηχανισμό και αιτία πυρκαγιάς.
Όπως πληροφορηθήκαμε η Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Ευρυτανίας, μετά από σχετικό έλεγχο επιβεβαιώνει την καταγγελία και με εξαιρετικά επείγον έγγραφο ζητάει την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.
Μεταξύ των άλλων, ιδιαιτέρως, σημειώνει ότι “.. επειδή υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις εντός δασών ή δασικών εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας , θα πρέπει να γίνει άμεσα έλεγχος και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντιμετώπιση της μπορεί να καταστεί αδύνατη λόγω πυκνότητας των δέντρων, της μορφολογίας του εδάφους και της παρατεταμένης ξηρασίας στην περιοχή μας εδώ και πολλούς μήνες”.
Απαιτείται η άμεση, επείγουσα απομάκρυνση του Οικίσκου στα Φουρνά Ευρυτανίας και όλων των παρόμοιων οικίσκων, και να σταματήσουν τέτοιου είδους εργασίες στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση.
Επίσης, απαιτείται ο καταλογισμός ευθυνών στην εταιρεία που έστησε τον Οικίσκο (ή τους Οικίσκους) και στις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη αυτή διαδικασία».
Ηχηρό ‘ΟΧΙ’ των κατοίκων για εγκατάσταση μικρού υδροηλεκτρικού στο Χρυσιώτη Ποταμό
Παράλληλα, η Κίνηση Χρυσιωτών για τη σωτηρία του Χρυσιώτη Ποταμού αντιδρά στην εγκατάσταση μικρού υδροηλεκτρικού στη Χρύσω. Χαρακτηριστικά αναφέρουν:
«Η Ευρυτανία αποτελεί έναν από τους φτωχότερους Νομούς της Ελλάδας. Ένα μέρος της (Καρπενήσι και γύρω χωριά) κατάφερε να ανακάμψει οικονομικά χάρις στην τουριστική ανάπτυξη. Την ανάκαμψη αυτή προσπαθούν να πετύχουν και τα υπόλοιπα χωριά της Ευρυτανίας. Γιατί όμως να επισκεφθεί κάποιος αυτά τα χωριά; Ο σημαντικότερος λόγος είναι να θαυμάσει τις απαράμιλλές φυσικές ομορφιές και τα μνημεία τους.
Στη Χρύσω ανάμεσα στα μνημεία που μπορεί κανείς να θαυμάσει είναι και τα δύο τοξωτά γεφύρια που γεφυρώνουν το Χρυσιώτη ποταμό. Αιώνες μένουν ακίνητα τα μεγαλοπρεπή αυτά έργα και οι Χρυσιώτες με περηφάνεια τα δείχνουν στους επισκέπτες τους. Σε λίγο καιρό όμως οι Χρυσιώτες θα πρωτοτυπούν. Θα δείχνουν τα γεφύρια, αλλά κάτω από αυτά δεν θα κελαρύζει σταγόνα νερού. Τα πανέμορφα αυτά έργα λαϊκής τέχνης δεν θα γεφυρώνουν ένα ιδιαίτερο φυσικού κάλους ποτάμι, αλλά ένα ξηριά. Το νερό του ποταμού θα μεταφέρεται με σωλήνες από την θέση Μαντάνια στη θέση Αγριοκερασιά, όπου εκεί αναμένεται να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό έργο.
Τα πέτρινα γεφύρια της Χρύσως, ο νερόμυλος και οι Βρύσες χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία (ΦΕΚ 745/Β΄/25-5-1997),γιατί αποτελούν σημαντικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής απαραίτητα για την μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής το καθένα στον τομέα του και επίσης γιατί αποτελούν σημεία αναφοράς των κατοίκων της περιοχής.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι το 30% της ποσότητας του νερού πρέπει να παραμείνει στην κοίτη του ποταμού. Έτσι είναι αλλά τι γίνεται σε άλλα ποτάμια που λειτουργούν ήδη υδροηλεκτρικά; Ας παραδειγματιστούν από τον Μοναστηρακιώτη, που δεν έχει σταγόνα νερού, ας παραδειγματιστούν από τον Ερύμανθο τον Γαβρενίτη και άλλους ποταμούς.
Πέρα από το ότι θα στεγνώσει από νερό ο Χρυσιώτης, ανακύπτουν και πολλά άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι σωλήνες μεταφοράς αν είναι επιφανειακές θα κακοποιήσουν την ομορφιά της περιοχής. Αν πρόκειται να θαφτούν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τόνοι εκρηκτικών και τα μπάζα θα καλύψουν την κοίτη του ποταμού αλλά, και με κίνδυνο την κατάρρευση των γεφυριών. Δρόμοι θα ανοιχτούν μέσα στα πανέμορφα δάση και ακαλαίσθητα κτίρια θα κτιστούν για να στεγάσουν τις εγκαταστάσεις. Επομένως με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού έργου θα έχουμε υποβάθμιση της περιοχής γενικότερα.
Δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς και να παρακολουθούμε παθητικά τις εξελίξεις, πρέπει να αντιδράσουμε συλλογικά και δυναμικά. Όλοι μαζί κάτοικοι και φορείς μπορούμε να ανατρέψουμε την δημιουργία αυτού του έργου.
Ελπίζουμε ότι η δημοτική αρχή θα αντιδράσει δυναμικά και θα είναι δίπλα μας στους αγώνες για να αποτρέψουμε αυτό το κακό. Ελπίζουμε επίσης ότι και η Περιφέρεια θα είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον όλης της Ευρυτανίας.
Δεν είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκμετάλλευση των ήπιων μορφών ενέργειας, δεν λέμε όχι στις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Λέμε όμως ένα βροντερό ΟΧΙ στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην καταστροφή του φυσικού πλούτου της περιοχής, λέμε ΟΧΙ στην μετατροπή του Χρυσιώτη σε ξηριά, λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή των οικοσυστημάτων.
Έφτασε νομίζουμε η ώρα να αντισταθούμε όλοι μαζί στην καταστροφή του μοναδικού πλούτου της περιοχής μας, που δεν είναι άλλος από το φυσικό περιβάλλον».
Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ: «Εξετάζεται εκτροπή νερού ακόμη κι από ποτάμια της λίμνης Κρεμαστών»
Την ίδια στιγμή που ο τρίμηνος καύσωνας ταλανίζει και την Ευρυτανία, η οποία βλέπει τα νερά της να στερεύουν από τη λειψυδρία και τα μικρά υδροηλεκτρικά στα ποτάμια της, όπως καταγγέλλουν πιο πάνω οι κάτοικοι, αλλά και η Λίμνη Κρεμαστών βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα στάθμης της ενώ πλωτά φωτοβολταϊκά ετοιμάζονται να μπουν στην επιφάνειά της, έρχεται η δήλωση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκαλύπτει ότι μεταξύ των μακροπρόθεσμων μέτρων που εξετάζονται είναι ακόμη και η μερική εκτροπή των υδάτων από τα ποτάμια που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών στα σύνορα Ευρυτανίας – Αιτωλοακαρνανίας.
Επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για τις σκέψεις εκτροπής νερού και από τη λίμνη Κρεμαστών.
Ο κ. Στεργίου σημειώνει ότι η παρατεταμένη ανομβρία των δύο τελευταίων ετών δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η πλήρης υδροδότηση της πρωτεύουσας.
Σημειώνει, επίσης, ότι η ΕΥΔΑΠ ολοκλήρωσε εγκαίρως όλες τις πρόδρομες εργασίες και έθεσε σε λειτουργία 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα, αυξάνοντας τις εισροές, ενώ επίσης αντλούνται ποσότητες νερού από την Υλίκη ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα Ευήνου-Μόρνου.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση για τα πρώτα εφεδρικά μέτρα που προβλέπει το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ ο κ. Στεργίου δήλωσε:
«Η ΕΥΔΑΠ διαθέτει πλάνο αντιμετώπισης ειδικών συνθηκών, όπως η σημερινή, το οποίο τίθεται κάθε φορά σε εφαρμογή ανάλογα με τις απαιτήσεις της συγκυρίας. Έτσι, λοιπόν, αφού ολοκληρώσαμε εγκαίρως όλες τις πρόδρομες εργασίες θέσαμε σε λειτουργία 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα αυξάνοντας τις εισροές, ενώ αντλούμε ποσότητες νερού από την Υλίκη ώστε να αποφορτίσουμε το σύστημα Ευήνου-Μόρνου. Θα ενεργοποιήσουμε επίσης και άλλες διαθέσιμες γεωτρήσεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Συνολικά θα προσθέσουμε περίπου 75 εκ. κυβικά μέτρα νερού ανά έτος περιορίζοντας έτσι το έλλειμμα κατά 35%. Παράλληλα, με μία ενημερωτική καμπάνια που ήδη τρέχει επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον περιορισμό της αχρείαστης κατανάλωσης. »
Παράλληλα μίλησε και για τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς που εμπλέκουν και τη λίμνη Κρεμαστών.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Παράλληλα, με την καθοριστική συμβολή της πολιτείας προχωρούν λύσεις μακράς πνοής όπως η μερική εκτροπή νερού από ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών, η ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακτημένο νερό, η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων και η αφαλάτωση, με χρήση πράσινων, ενεργειακών πόρων. Είναι λύσεις που όλες τους έχουν θετικά στοιχεία και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν είτε συμπληρωματικές ή εναλλακτικές επιλογές στο μέλλον. Η προτεραιοποίησή τους, όμως, γίνεται με βάση το αρχικό κόστος επένδυσης, το κόστος λειτουργίας, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και φυσικά τον χρόνο υλοποίησης που απαιτείται». (με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ).