Στον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες

483
max3

Στο πλαίσιο της σύσκεψης με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 08 Φεβρουαρίου 2024, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός έθεσε καίρια ζητήματα υπόψιν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η συνολική επισκόπηση της αλληλεπίδρασης και συνεργασίας Κυβέρνησης – Περιφερειών σε επίπεδο διοίκησης, χρηματοδοτήσεων, νομοθετικού έργου και άλλων θεσμικών ζητημάτων.

Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ευχαρίστησε καταρχάς τον Πρωθυπουργό για την εξαιρετική συνεργασία Κυβέρνησης – Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που αποτυπώνεται κυρίως μέσα από το νέο υπερδιπλάσιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, «Στερεά Ελλάδα 2021-2027», αλλά και την υλοποίηση στρατηγικών οδικών έργων υποδομής.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός: 

  • Κατέθεσε συγκεκριμένα αιτήματα και ολοκληρωμένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων από εθνικούς πόρους, όπως τις είχε εισφέρει, εξάλλου, και στο 9οΤακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. 
  • Πρότεινε βασικές αλλαγές πλαισίου για την απρόσκοπτη ένταξη και νέων έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
  • Επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων και υλοποίησης έργων μετά από φυσικές καταστροφές, οι οποίες, παρά τη σαφή βελτίωση των τελευταίων ετών, ακόμη χρήζουν υψηλότερης αποτελεσματικότητας.
  • Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπηρεσιακής υποστελέχωσης και -εκτός από τις προσλήψεις- πρότεινε λύσεις, όπως η θέσπιση δυνατότητας συνδρομής του ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένες λειτουργίες, με την εποπτεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
  • Επανέφερε το αίτημα εκχώρησης επιπλέον αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, προκειμένου να επιλυθούν λειτουργικά ζητήματα, αλλά και να ενδυναμωθεί ο ρόλος των Περιφερειών και συνολικά της Αυτοδιοίκησης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, καλώντας τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να συνεχίσουν την προσπάθεια για την υποστήριξη των δομών δημόσιας Υγείας, αλλά και των αγροτών.