Τζόγος

188
elenh2

Ένας στους τρεις δηλώνει σε έρευνα ότι στοιχηματίζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Όπως αναμένεται στους άνδρες το ποσοστό είναι στο 43% ενώ αίσθηση προκαλεί και το 24% στις γυναίκες, διαβάζουμε σε άρθρο του Χρυσόστομου Τσούφη στο skai.gr.

Με μια πιο προσεκτική ματιά στην έρευνα της FOCUS BARI που έγινε με τη μέθοδο των on line συνεντεύξεων μέσω του YouGov panel, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1001 ενήλικων ανδρών και γυναικών από όλη την Ελλάδα, σε χρονικό διάστημα μεταξύ 24-29 Απριλίου, τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.

Ηλικιακά, οι 55+ είναι οι πιο ενεργοί με 40% κι ακολουθούν με 34% οι ηλικίες 35-44 ετών.

Αν κάποιος ήθελε να σκιαγραφήσει το προφίλ του ενεργού παίκτη τυχερών παιχνιδιών, τότε θα έκανε λόγο για άνδρα άνω των 55 ετών ο οποίος ζει στην επαρχία. Μάλιστα σε ποσοστό 52% δηλώνουν ότι θα στοιχημάτιζαν περισσότερο αν ήταν πιο εύκολο. Υπάρχει πάντως κι ένα ποσοστό 40% που αναγνωρίζει ότι θα έπρεπε να στοιχηματίζει λιγότερο.

Σε ποσοστό 81% οι άντρες δηλώνουν ότι έχουν παίξει τουλάχιστον μία φορά τυχερό παιχνίδι τους τελευταίους 12 μήνες ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό είναι 74%. Τα τυχερά παιχνίδια είναι διαηλικιακά. Στην ίδια ερώτηση θετικά απαντά:
Το 70% στις ηλικίες 18-24 ετών
Το 77% στις ηλικίες 25-34 ετών
Το 83% στις ηλικίες 35-44 ετών
Το 79% στις ηλικίες 45-54 ετών
Και το 76% για τους 55+

Το αγαπημένο παιχνίδι των Ελλήνων παικτών είναι το Τζόκερ καθώς το 56% δηλώνει ότι έριξε έστω και μια φορά ένα δελτίο τον τελευταίο χρόνο. Τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι το προτιμούν άνδρες άνω των 35 ετών. Ακολουθούν :
ΚΙΝΟ-Σκρατς 27%, Λόττο 25%, Λαχεία – Πάμε Στοίχημα 20%, On line παιχνίδια-στοίχημα 14%, Φρουτάκια-Καζίνο 5%, ΟΠΑΠ PLAY 3%, Ιπποδρομίες – Κυνοδρομίες 1%.

Σχεδόν 2/3 , το 63%, εκτιμούν ότι το πλέγμα προστασίας των παικτών είναι ανεπαρκές και ζητούν περισσότερες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση σε ρυθμιστικό επίπεδο. 1/4 δηλώνει ότι τα τυχερά παιχνίδια θα έπρεπε να απαγορεύονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα ανακοίνωσε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ποντάρουμε περίπου 120,55 εκατ €/ημέρα, καθώς τα στοιχήματα σε όλη την αγορά τυχερών παιχνιδιών ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του έτους σε 10,85 δις € (μαζί με κέρδη, μπόνους και ποσά που ξαναπαίχθηκαν) αυξημένα κατά 11,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά το 2023 «αφιερώσαμε» στη Θεά Τύχη 36 δις €, με αυτούς τους ρυθμούς φέτος θα τα ξεπεράσουμε.

Οι αριθμοί της παραπάνω έρευνας είναι απλώς η επιβεβαίωση αυτού που ζούμε στη χώρα του τζόγου, νόμιμου και παράνομου. Ο Έλληνας έμαθε να τζογάρει για να αποκτήσει χρήματα εύκολα, γρήγορα και κυρίως αδούλευτα. Βέβαια, σχεδόν ποτέ δεν κερδίζει ή δεν κερδίζει τόσα ώστε να λύσει κάποιο πρόβλημά του, γιατί ακριβώς αυτός είναι ο τζόγος. Σε εθίζει σιγά σιγά, σε γλυκαίνει για να μπαίνεις στο τριπάκι να παίζεις συνέχεια και σε κρατά δέσμιο σε ένα παραμύθιασμα ότι η τύχη σου χρωστάει και θα γυρίσει.

Αγαπημένε μου Έλληνα, δεν θέλω να σε πικράνω αλλά αν είναι κάποιος που σου χρωστάει σε αυτή τη χώρα αυτός δεν είναι η τύχη…