Οι επίσημοι στα αποκαλυπτήρια στη Βαρβαριάδα

Διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποίησε ο Δήμος Αγράφων το Σάββατο 19 Ιουνίου και την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 προς τιμήν του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη. Ο ήρωας του 1821 τη φετινή χρονιά τιμήθηκε με διαφορετικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη και τα μέτρα για τον νέο κορωνοϊό. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τη Γέφυρα της Βαρβαριάδας, το χωριό Κρέντη και ολοκληρώθηκαν την επόμενη ημέρα στο Μάραθο Ευρυτανίας, στην γενέτειρα του επαναστάτη ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη.

Στη Βαρβαριάδα και Κρέντη οι εκδηλώσεις του Σαββάτου

Οι εκδηλώσεις στην Κρέντη παρά τη βροχή
Οι εκδηλώσεις στην Κρέντη παρά τη βροχή

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στη Γέφυρα Βαρβαριάδας στον αγραφιώτη ποταμό, όπου σε μια λιτή τελετή, πραγματοποιήθηκαν σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα τα αποκαλυπτήρια του ξύλινου ανδριάντα του Σταυραετού των Αγράφων, από τον Δήμαρχο Αλέξη Καρδαμπίκη, που φιλοτέχνησε ο ξυλογλύπτης Κώστας Μπλέτσας. Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το βράδυ στο χωριό Κρέντη.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε εκτός από τους χαιρετισμούς, την ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου, θεολόγου και συγγραφέα π. Ευάγγελου Φεγγούλη με θέμα την ιστορική μάχη που έγινε στου ¨Πλιου τη βρύση¨, τον Ιούλιο του 1806, μάχη νικηφόρα του Κατσαντώνη κατά του Χασάν Μπελούση, με τεράστια στρατηγική σημασία, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς για την εξέλιξη του αγώνα. Ακολούθησε συναυλία, με τοπική κυρίως μουσική, καθώς για πρώτη φορά ο Δήμος Αγράφων φιλοξένησε την Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 1982 στο Παρίσι και από τότε γιορτάζεται σε πολλές χώρες και πόλεις της Ευρώπης με συναυλίες από ερασιτέχνες και επαγγελματίες εθελοντές μουσικούς. Το θεσμό εκπροσώπησε η συντονίστρια και επικεφαλής της ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ κα Χαρίτου Παρθενία, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν πρώην Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Μάκκας, κ. Γκορόγιας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Άγραφα 1821-2021 κ. Κοτρώνα, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης, η Περιφερειακή σύμβουλος κ. Καλατζή, η υποδιευθύντρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Γιαννιώτη, ο Διοικητής του ΑΤ Κερασοχωρίου κ. Σιορίκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου κ. Φυσέκης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παπαθανάσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Καραγιάννη – Λαθύρη. κ. Διώτη, κ. Μπραζιάς , ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κερασοχωρίου κ. Κοσμάς και ο Πρόεδρος Σαρακατσάνων Λεπενούς κ. Κατσιός. Το συντονισμό είχε η Αντιδήμαρχος Αγράφων κα Υρώ Νταλαφούρα.

Στον ιστορικό Μάραθο οι εκδηλώσεις της Κυριακής

Από την εκδήλωση στον ιστορικό Μάραθο
Από την εκδήλωση στον ιστορικό Μάραθο
Από την εκδήλωση στον ιστορικό Μάραθο

Στον ιστορικό Μάραθο, έλαβε χώρα την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 η καθιερωμένη  εδώ και 28 χρόνια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον προεπαναστατικό ήρωα του ’21 Αντώνη Κατσαντώνη. Μετά τη θεία λειτουργία  στον ναό των Αγίων Ταξιαρχών, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία που δεσπόζει η προτομή του Κατσαντώνη.

Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο κλεφταρματολών Κατσαντωναίων και Αγραφιωτών, η ηθοποιός Λένικα Αρφάνη απήγγειλε το ποίημα ¨ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ¨ του Κώστα Κρυστάλη 1982. Τέλος τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μαραθιώτης συγγραφέας Κώστας Μπουμπουρής. Το ‘παρών’ έδωσαν, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κ. Τασιός, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Σβερώνης, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Μάκκας, κ. Σουλιώτη, κ. Αθανασίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Άγραφα 1821-2021 κ. Κοτρώνα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Καραγιάννη- Λαθύρη, κ. Διώτη, κ. Κίτσιος, κ. Δημητρόπουλος, κ. Κολοκώτσιος, ο Πρόεδρος ΤΚ Μάραθου κ. Μπούρας, ο Πρόεδρος Τ.Κ.Τριποτάμου κ. Βασιλείου, πρώην αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Διδάκτωρ Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου κ. Μαστρογιάννης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Οξυωτών Καρδίτσας κ. Γκαραβέλα, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραφιωτών κ. Λόζος.